Teraz jest Cz 21 wrz, 2017 03:42


Desant ze statku powietrznego

Dział poświęcony edytorowi misji w ArmA III.
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

Grippen

Kapral

Kapral

  • Posty: 67
  • Dołączył(a): N 16 sie, 2015 21:42

Desant ze statku powietrznego

PostWt 29 gru, 2015 00:25

Witajcie!
Mam problem ze zrobieniem desantu powietrznego AI czyt. kontratak przeciwnika z desantem z powietrza. Gdy dam kazdemu z osobna na wayponicie komende np. a1 action ["eject" heli] itd. Smiglowiec/samolot wypakuje ludzi ale nie wykonuje dalej swojej nakazanej trasy tylko zawraca tak jakby probowal ich podebrac spowortem. Nie działają podpięte komendy typu a1 OrderGetIn false. Smiglowiec dalej probuje ich podebrac zamiast odleciec na nastepny punkt trasy. Jakieś pomysły? Chciałbym to koniecznie zrobić w edytorze bo ze skryptow z poziomu notatnika jestem noga:) a wiem ze w A2 bylo to mozliwe.
Z góry dziekuje za obfitą pomoc:)
Offline
Avatar użytkownika

Maćko

Generał

Generał

  • Posty: 3128
  • Dołączył(a): Pt 29 gru, 2006 23:33
  • Lokalizacja: Radom

Re: Desant ze statku powietrznego

PostWt 29 gru, 2015 01:02

Kod: Zaznacz cały
commandGetOut [ap_1,ap_2,ap_3,ap_4,ap_5,ap_6];

ap_x to nazwy jednostek. Miałem kiedyś ładny skrypt do desantu ale gdzieś mi się zapodział, a nie chce mi się pisać od nowa :P
Obrazek
Obrazek
-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL12 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm
Offline

Grippen

Kapral

Kapral

  • Posty: 67
  • Dołączył(a): N 16 sie, 2015 21:42

Re: Desant ze statku powietrznego

PostWt 29 gru, 2015 10:14

Niestety ta komenda wcale nie działa :/
Offline

Grippen

Kapral

Kapral

  • Posty: 67
  • Dołączył(a): N 16 sie, 2015 21:42

Re: Desant ze statku powietrznego

PostWt 29 gru, 2015 10:53

A juz widzę:) to działa ale smigłowiec ląduje na ziemi. A mnie chodziło o to by w powietrzu wypakował gości na spadochronach i odlecial. A heli robi tak ze ich wypadkuje ale potem laduje zeby ich podebrac :). Trzeba by zastosować jakąs komende do oddzielenia jednostek czy coś.
Offline
Avatar użytkownika

Maćko

Generał

Generał

  • Posty: 3128
  • Dołączył(a): Pt 29 gru, 2006 23:33
  • Lokalizacja: Radom

Re: Desant ze statku powietrznego

PostWt 29 gru, 2015 11:33

Połącz te komendy ze sobą czyli eject + OrderGetIn false + commandGetOut. Deseant powinien być osobną grupą (nie połączony z pilotami śmigła).

Jeśli to byłoby mało, to można spróbować jeszcze punkt trasy dla śmigłowca typu wyładuj transport.
Obrazek
Obrazek
-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL12 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm
Offline

Grippen

Kapral

Kapral

  • Posty: 67
  • Dołączył(a): N 16 sie, 2015 21:42

Re: Desant ze statku powietrznego

PostWt 29 gru, 2015 11:37

Z wyładuj transport już probowałem. Nie działa. A raczej działa ale tylko przy lądowaniu przyziemnym.
Offline

Grippen

Kapral

Kapral

  • Posty: 67
  • Dołączył(a): N 16 sie, 2015 21:42

Re: Desant ze statku powietrznego

PostWt 29 gru, 2015 15:03

Ok co udało mi się dokonać:
-smigłowiec w połowie drogi do waypinta (w trigerze) desantuje na spadochronach zolnierzy komendą:
Kod: Zaznacz cały
s1 action["eject",helo]; s2 action["eject",helo];
w wyzwalaczu aktywacji BLUFOR.
-po desancie piechota biegnie we wskazane punkty trasy (wiec wykluczam konieczność pisania komendy orderGetIn false)

I tu sie zaczynają schody. Co robi smigło? Smigło zawisa kawałek dalej jakies 50m nad ziemią i niekontynuje lotu na swój docelowy waypoint. Tak więc krąg poszukiwań został zawężony :). Jakieś dalsze sugestie :)

P.S. Mysle ze rozwiazanie tej zagadki przyczyni się do urozmaicenia rozgrywki wszystkim :)
Offline
Avatar użytkownika

Sejtan

Major

Major

  • Posty: 676
  • Dołączył(a): Pn 19 lip, 2004 21:26
  • Lokalizacja: Starogard Gdański

Re: Desant ze statku powietrznego

PostŚr 30 gru, 2015 02:12

Desant i obsada śmigłowca to na 100% osobne grupy?
Kod: Zaznacz cały
if (isServer) then
{
   _grp = _this select 0;

   sleep (random 3);

   {
      unassignVehicle (_x);
      (_x) action ["EJECT", vehicle _x];
      sleep 0.4;
   } foreach units _grp;
};

Skopiuj powyższy kod i wklej do notatnika, zapisując go w folderze z misją jako desant.sqf. (nie wiem czy wiesz jak się tworzy/zapisuje pliki .sqf... plik/zapisz jako/"desant.sqf")
Wpisz liderowi desantu grp1 = group this;
W wyzwalaczu zamiast wpisywać aP1 action... bla, bla, wpisz n = [grp1] execVM "desant.sqf";

Rozwiązaniem dla wracającego śmigła, próby ponownego załadunku grupy żołnierzy itp. jest komenda zawarta w tym krótkim skrypcie unassignVehicle (_x);. Powoduje ona tak jakby.... jak by to.... wykreślenie z listy pasażerów no... :P :D
Żadne orderGetIn czy tam commandGetOut nie są tu potrzebne.
Maćko o ten skrypcik chodziło? :)
Offline
Avatar użytkownika

Artek3333

Chorąży

Chorąży

  • Posty: 222
  • Dołączył(a): Śr 18 lip, 2007 19:17
  • Lokalizacja: Żywiec

Re: Desant ze statku powietrznego

PostŚr 30 gru, 2015 15:40

Dla leniwych :D



Nie wiem czy na obecnej wersji gry działa, bo po aktualizacjach gry często, gęsto pewne skrypty nie działają, ale sprawować można :lol:
Offline

Grippen

Kapral

Kapral

  • Posty: 67
  • Dołączył(a): N 16 sie, 2015 21:42

Re: Desant ze statku powietrznego

PostŚr 30 gru, 2015 15:55

Grippen napisał(a): Chciałbym to koniecznie zrobić w edytorze bo ze skryptow z poziomu notatnika jestem noga:)

To tak nawiasem.
A jesli chodzi o ten filmik to:
1. Nie chcialem korzystac ze skryptow.
2. Przełamalem sie i zrobilem to przy pomocy napisania tego wlasnie skryptu (zalamany tym ze nie wychodzilo nic w edytorze :P)
3. Dodatkowo dotarlem do komendy dajacej spadochron AI :)

Tak wiec problem można zamknąć:)

Powrót do [ArmA III] Edytor

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron