N 13 lis, 2005 12:45
Dodatkowo można przy pomocy opcji Firefoxa , uzyskać dodatkowy efekt przyspieszenia ...czyli :
Narzędzia-> opcje ->prywatność :
Historia : czyli zapamiętane ruchy nasze po necie ...dla mnie wogole nie przydatna opcja, bo to co mnie interesuje, wrzucam do zakładek , posegregowanych na foldery ... wiec czesto czyszcze , po co ma zajmowac zbednie pamięc przy uruchamianiu.
Formularze : czyli wymiana kontaktowa danych , miedzy witryną a przegladarką ... jako że coniektore strony odwiedzam tylko raz, i nie wracam na nie ...to takowy formularz kontaktowy jest mi nie potrzebny...'wyczysc'
Hasła : wiadomo co to jest ... ale przegladarka zawsze przy uruchomieniu , sprawdza i to...czyli mozna zajżećdo haseł , i usunąc te zbędne ...
Historia menadżera pobierania plików : czyli zapamietanie tego co sie ściągało ...jak sie juz plik sciągło , to po jakiego wafla , historia jego sciągnięcia ...' wyczyść'
Ciasteczka : czyli wszystkie pierdoły , jakie przeglądarka ściaga na dysk , by szybciej ładowacstrony ... no ale co niektóre strony się otwiera tylko raz , a ciasteczka zostają ... przydatne gdy wchodzimy regularnie nadana strone, przeszkadzają i zajmuja pamięc przy uruchamianiu przegladarki ...pozostałosci po innych stronach ...mozna wejść i ręcznie usuwacte ze stron nieodwiedzanych , lub wszystkie hurtowo wywalić , a potem przy pierwszym uruchomieniu , ściągać na nowo ( strata pary sekund) , ale szybciej wszystko chodzi .
Pamiec podreczna ...tak samojak z ciasteczkami , ale dodatkowo , mozna przegladarce przydzielic , limit pamieci, jaki bedzie wykorzystywała przy swojej działalnosci.
Jesli bedzie zamały, spowolni diametralnie przegladarke , jesli bedzie za duży , może kompilowac z innymi programami działającymi w tym czasie na kompie , a nawet moze dojść do zwiechy systemu ... polecam 50000KB ...wystarczy.
Można tez od czasu do czasu 'wyczyść' kliknąć ...