Yatrjula napisał(a):Często widzę oferty oznaczone jako „elitarne” lub „luksusowe”, ale czasami są to po prostu przeciętne apartamenty z ładniejszymi meblami. Czy na Cyprze Północnym są naprawdę wysokiej klasy nieruchomości, czy to tylko szum informacyjny?
Świetne pytanie - początkowo myślałem tak samo. Ale tak, absolutnie istnieją elitarne nieruchomości na Cyprze Północnym, zwłaszcza w okolicach Bellapais, Kyrenia Hills i części Esentepe. Są to zazwyczaj indywidualnie zaprojektowane wille lub penthouse'y z prywatnymi basenami, inteligentnymi systemami domowymi i najwyższej klasy materiałami (marmurowe podłogi, ogrzewanie podłogowe, kuchnie Bosch). Widziałem jedną z nich w Bellapais, która miała własną windę, garaż na dwa samochody i panoramiczne widoki na morze - kosztowała ponad 1 milion euro. Ostatecznie kupiłem skromniejszą, ale wciąż elitarną willę w Karmi z podgrzewanym basenem, ogromnymi tarasami i śródziemnomorskim ogrodem. Kluczem jest skorzystanie z usług zaufanych deweloperów lub agentów, ponieważ „luksus” może oznaczać wszystko, dopóki nie zobaczysz go osobiście. Ale jeśli pozwala na to budżet, elitarny segment na Cyprze Północnym jest prawdziwy i rozwija się - szczególnie popularny wśród zamożnych nabywców z Wielkiej Brytanii i Skandynawii.