Teraz jest Pt 20 cze, 2025 01:18

Stare, dobre czasy...

Tematy nie pasujące do żadnych powyższych kategorii.
  • Autor
  • Wiadomość

eagle_1

Kapral

Kapral

Stare, dobre czasy...

PostCz 18 lis, 2004 14:30

Niedawno czytałem jakieś stary numer CD-Action (marzec 2001) i znalazłem w nim zapowiedź Flashpointa. Aż mi się łza w oku zakręciła jak to zobaczyłem :roll: :

Nieczęsto słyszy się o grach wykonanych przez naszych sąsiadów Czechów. Ja, szczerze mówiąc, nie potrafię takowych wielu wskazać (no, chyba że Hidden & Dangerous). Tym niemniej czasem się pojawiają...

Autorzy porównali swoją grę do istniejącej już Delta Force 2, zwracsjąc jednak uwagę, że ich produkcja będzie jeszcze bardziej realistyczna. Nie zabraknie w niej również miodnego ostatnio elementu planowania misji. Jeśli teraz jakiś miłośnik krwistych i zręcznościowych shooterów ze wstrętem przewrócił kartkę, to już powinien żałować (czego z pewnością nie zrobi, ponieważ do tekstu raczej nie wróci), gdyż gra będzie w sumie arcade'ówką, w której dostaniemy możliwość zabijania wrogów nie tylko biegając na dwóch nogach, ale i latając helikopterem (fizyka lotu raczej nie będzie przypominała chociażby tej z Apache Havoca) czy jeżdżąc czołgiem tudzież innym pojazdem poruszającym się po ziemi lub po wodzie - choć nasz cel pozostanie raczej niezmieniony.
Akcja Operation Flashpoint (oryginalny tytuł to Flashpoint 1985: Status Quo) dzieje się podczas zimnej wojny, na początku dojśccia do władzy Gorbaczowa. To wydarzenie nie wszystkim przypadło do gustu, niektórzy, a konkretnie ortodoksyjni komuniści, postanowili obalić nowo powstały rząd i przywrócić stary porządek. Okres w historii nazbyt bezpieczny nie był, ale na szczęście NATO nie spało. Gracz wcielić się ma w bojownika o pokój (walczącego do ostatniego naboju), który ma pomóc Gorbaczowowi zapanować nad buntownikami i wspomóc go w przeprowadzeniu zbawiennych reform. Fakt, z historią i realiami ma to bardzo niewiele wspólnego, ale należy pamiętać, że gra komputerowa zasadniczo służy do zabawy, a nie poznawania "nauczycielki życia".
Zaczynamy w grze jako niewiele znacząca płotka w NATO, ale w miarę naszych postępów możemy w końcu uzyskać nawet stopień pułkownika. Aby twgo dokonać, należy jednak wcześniej przeprowadzić swoją grupę (do dwunastu ludzi!, tylu ludzi nie było chyba nigdzie indziej) przez kampanię. Warto powiedzieć o niej kilka słów. W jej tworzeniu został zastosowany stary, ale bardzo dobry pomysł - nasze czyny z wcześniejszych misji będą rzutowały na sytuację w następnych. Rozwiązanie to jest niezwykle ciekawe i warte naśladowanie (choć wcale nie nowatorskie). W naszym składzie znajdziemy specjalistów od wszystkiego, że wymienię choćby medyka, oficera czy sapera. Będą oni mogli poruszać się w 32 rodzajach pojazdów: od typowych pojazdów wojskowych, helikopterów, poprzez czołgi (o których za chwilę), dżipy, po transport cywilny. Będzie więc w czym wybierać.
Wspomniałem o czołgach. Ze wstydu przyznaję, że nie są one moją najmocniejszą stroną, jakoś nigdy mnie nie pociągały te wielkie metalowe puszki (oj, naraziłem się...). Zdam się tu więc na autorów, którzy twierdzą, że umieszczenie w ich grze T-55s, T-64s, T-72s i T-80s (naprawdę nic mi to nie mówi, a szkoda) zapewni jej dodatkową porcję realizmu i... zwolenników.
Nieco o wyglądzie. Autorzy zastrzegają, że to, co widzicie na screenach, niekoniecznie będzie się równało temu, co zobaczycie w pełnej wersji - naturalnie, wszelkie zmiany mają prowadzić grę ku lepszemu. Jednak i to, co teraz widać, powiedziałbym, że wręcz przeciwnie. Grafika jest naprawdę bardzo ładna i staranna, efekty świetlne są dobrze wykonane, wszystko jest na swoim miejscu (poza lekkim wrażeniem dwuwymiarowości na niektórych obiektach, ale autorzy obiecują, że ono zniknie). O takich zjawiskach, jak zmieniające się podczas rozgrywki pory doby, nie ma nawet co wspominać - stało się to już chlubnym standardem.
Autorzy planują dołączyć do gry również edytor leveli. Niewątpliwie zapewni to dłuższy żywot grze, gdyż będzie można tworzyć tak pojedyncze misje, jak i multiplayerowe.
Gra zapowiadana jest na początek marca (z tym że na pewno nie w Polsce), więc niedługo należy się jej już spodziewać i w naszych sklepach (pod szyldem Codemasters, którzy wykupili prawa do dustrybucji.
[/quote]
Papa Bear, tu Eagle_1. Rodzaj tematu został wybrany, a opcja Szukaj włączona. Prztgodowuję się do dyskusji. Odbiór.
Papa Bear do Eagle_1. Rozpoczynaj akcję. Tylko pamiętaj, aby nie off-topicować. Bez odbioru :]

SiD

Major

Major

PostCz 18 lis, 2004 17:29

Czemu temat to stare dobre czasy? Spędziłeś dobre czasy siedząc i czytając jakiś magazyn o grach? Współczuję.

mossin

Major

Major

PostSo 20 lis, 2004 20:09

Autorzy planują dołączyć do gry również edytor leveli. Niewątpliwie zapewni to dłuższy żywot grze...

Wróżka czy co???? :twisted: :twisted:
Widać, że gra jest troszkę inna niż to tutaj przdstawione. W oryginale nie ma T-64, a szkoda.
..|..

Mrocz

Chorąży

Chorąży

PostSo 20 lis, 2004 21:09

Ja czytałem w jeszcze starszym magazynie ( Chyba Gry Komputerowe 12/99 czy coś takiego ) I tam firma NOVALOGIC miała wydac jakąś gre o nazwie Operation Flashpoint, a założenia gry były identyczne!!!! :] Interesujące nie???? :P
"Nie wie jakiego sprzętu będziemy używać w III Wojnie ¦wiatowej, ale w IV Wojnie ¦wiatowej będziemy się tłuc kamieniami i kijami"
Albert Einstain

Oscypek

Major

Major

PostN 21 lis, 2004 12:28

Eeee ,Novalogic ,nie nawidzę ich produkcji ,np Blackhawk down i parę innych części...powrzucali by tam tyle rzeczy ,że gra by straciła klimat...większe zaufanie mam do Codmaster...oni niezłe rzeczy robią...

Przemo_212

Major

Major

PostN 21 lis, 2004 13:33

Racja-Black Hawk Down to była klapa, kupiłem tą grę bo myślałem, że będzie fajna, i podobna do filmu, fakt fabuła była taka sama jak w filmie, ale opracowanie ze strony graficznej jest na niskim poziomie...
A wracając do tematu-mi się łezka w oczach nie pojawiła, ja podszedłem z dużym dystansem do tej gry, jak większość graczy, dopiero po czasie zobaczyłem w tej grze "to coś" :]
Obrazek

sjojok

Major

Major

PostN 21 lis, 2004 13:55

mi troche z nova logic podoba się sieciówka Joint Operations :Typhons Rising
Joint - :faja: bez skojażeń :faja: :twisted:
fajnie się w to gra przez neta dużo ludzi na serwie i są pojazdy ale to nie to co Operation Flashpoint ale tam przynajmniej woda nie gryzie
Obrazek

Mrocz

Chorąży

Chorąży

PostN 21 lis, 2004 16:20

W sumie Joint Operations byłby fajny gdyby był tam cięższy sprzęt.... Ma przykład brakuje mi Apacha, lub Cobry :P Albo Abramsa i T-80 :] Powinnien ktoś wykonać kilka mapek na multi z dużym zastosowaniem sprzętu zmechanizowanego :P Bo ja jako żołnierz w OFp jestem cienki :] Lepiej wychodzi mi pilotaż ¦migłowca/Samolotu/Czołgu (Strzelec dobry jestem ;] ) .
"Nie wie jakiego sprzętu będziemy używać w III Wojnie ¦wiatowej, ale w IV Wojnie ¦wiatowej będziemy się tłuc kamieniami i kijami"
Albert Einstain

Marker

Pułkownik

Pułkownik

PostN 21 lis, 2004 22:12

ale opracowanie ze strony graficznej jest na niskim poziomie...

żartujesz prawda? jednym z wielkich + DF:BHD była właśnie grafika....
Obrazek

"Jako arabski gej-satanista zmarzniete uszy wolę sobie ogrzewać przy płonacym kościele "

xersius

Pułkownik

Pułkownik

Re: Stare, dobre czasy...

xersius

Pułkownik

Pułkownik

PostPt 06 wrz, 2024 04:16

audiobookkeeper.rucottagenet.rueyesvision.rueyesvisions.comfactoringfee.rufilmzones.rugadwall.rugaffertape.rugageboard.rugagrule.rugallduct.rugalvanometric.rugangforeman.rugangwayplatform.rugarbagechute.rugardeningleave.rugascautery.rugashbucket.rugasreturn.rugatedsweep.rugaugemodel.rugaussianfilter.rugearpitchdiameter.ru
geartreating.rugeneralizedanalysis.rugeneralprovisions.rugeophysicalprobe.rugeriatricnurse.rugetintoaflap.rugetthebounce.ruhabeascorpus.ruhabituate.ruhackedbolt.ruhackworker.ruhadronicannihilation.ruhaemagglutinin.ruhailsquall.ruhairysphere.ruhalforderfringe.ruhalfsiblings.ruhallofresidence.ruhaltstate.ruhandcoding.ruhandportedhead.ruhandradar.ruhandsfreetelephone.ru
hangonpart.ruhaphazardwinding.ruhardalloyteeth.ruhardasiron.ruhardenedconcrete.ruharmonicinteraction.ruhartlaubgoose.ruhatchholddown.ruhaveafinetime.ruhazardousatmosphere.ruheadregulator.ruheartofgold.ruheatageingresistance.ruheatinggas.ruheavydutymetalcutting.rujacketedwall.rujapanesecedar.rujibtypecrane.rujobabandonment.rujobstress.rujogformation.rujointcapsule.rujointsealingmaterial.ru
journallubricator.rujuicecatcher.rujunctionofchannels.rujusticiablehomicide.rujuxtapositiontwin.rukaposidisease.rukeepagoodoffing.rukeepsmthinhand.rukentishglory.rukerbweight.rukerrrotation.rukeymanassurance.rukeyserum.rukickplate.rukillthefattedcalf.rukilowattsecond.rukingweakfish.rukinozones.rukleinbottle.rukneejoint.ruknifesethouse.ruknockonatom.ruknowledgestate.ru
kondoferromagnet.rulabeledgraph.rulaborracket.rulabourearnings.rulabourleasing.rulaburnumtree.rulacingcourse.rulacrimalpoint.rulactogenicfactor.rulacunarycoefficient.ruladletreatediron.rulaggingload.rulaissezaller.rulambdatransition.rulaminatedmaterial.rulammasshoot.rulamphouse.rulancecorporal.rulancingdie.rulandingdoor.rulandmarksensor.rulandreform.rulanduseratio.ru
languagelaboratory.rulargeheart.rulasercalibration.rulaserlens.rulaserpulse.rulaterevent.rulatrinesergeant.rulayabout.ruleadcoating.ruleadingfirm.rulearningcurve.ruleaveword.rumachinesensible.rumagneticequator.rumagnetotelluricfield.rumailinghouse.rumajorconcern.rumammasdarling.rumanagerialstaff.rumanipulatinghand.rumanualchoke.rumedinfobooks.rump3lists.ru
nameresolution.runaphtheneseries.runarrowmouthed.runationalcensus.runaturalfunctor.runavelseed.runeatplaster.runecroticcaries.runegativefibration.runeighbouringrights.ruobjectmodule.ruobservationballoon.ruobstructivepatent.ruoceanmining.ruoctupolephonon.ruofflinesystem.ruoffsetholder.ruolibanumresinoid.ruonesticket.rupackedspheres.rupagingterminal.rupalatinebones.rupalmberry.ru
papercoating.ruparaconvexgroup.ruparasolmonoplane.ruparkingbrake.rupartfamily.rupartialmajorant.ruquadrupleworm.ruqualitybooster.ruquasimoney.ruquenchedspark.ruquodrecuperet.rurabbetledge.ruradialchaser.ruradiationestimator.rurailwaybridge.rurandomcoloration.rurapidgrowth.rurattlesnakemaster.rureachthroughregion.rureadingmagnifier.rurearchain.rurecessioncone.rurecordedassignment.ru
rectifiersubstation.ruredemptionvalue.rureducingflange.rureferenceantigen.ruregeneratedprotein.rureinvestmentplan.rusafedrilling.rusagprofile.rusalestypelease.rusamplinginterval.rusatellitehydrology.ruscarcecommodity.ruscrapermat.ruscrewingunit.ruseawaterpump.rusecondaryblock.rusecularclergy.ruseismicefficiency.ruselectivediffuser.rusemiasphalticflux.rusemifinishmachining.ruspicetrade.ruspysale.ru
stungun.rutacticaldiameter.rutailstockcenter.rutamecurve.rutapecorrection.rutappingchuck.rutaskreasoning.rutechnicalgrade.rutelangiectaticlipoma.rutelescopicdamper.rutemperateclimate.rutemperedmeasure.rutenementbuilding.rutuchkasultramaficrock.ruultraviolettesting.ru

xersius

Pułkownik

Pułkownik

xersius

Pułkownik

Pułkownik

PostWt 03 gru, 2024 21:46

инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинйоинфоинфоинфоинфоинфо
инфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоинфоtuchkasинфоинфо

xersius

Pułkownik

Pułkownik

PostPn 03 mar, 2025 00:38

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforemangangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiameter
geartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisionsgeophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringehalfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephone
hangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteractionhartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonmentjobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterial
journallubricatorjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglorykerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatomknowledgestate
kondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingloadlaissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratio
languagelaboratorylargeheartlasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfieldmailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3lists
nameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctornavelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoidonesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberry
papercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualityboosterquasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchainrecessionconerecordedassignment
rectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrologyscarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysale
stunguntacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkasultramaficrockultraviolettesting

xersius

Pułkownik

Pułkownik

Następna strona

Powrót do Off-topic