Niedawno czytałem jakieś stary numer CD-Action (marzec 2001) i znalazłem w nim zapowiedź Flashpointa. Aż mi się łza w oku zakręciła jak to zobaczyłem
:

[/quote]Nieczęsto słyszy się o grach wykonanych przez naszych sąsiadów Czechów. Ja, szczerze mówiąc, nie potrafię takowych wielu wskazać (no, chyba że Hidden & Dangerous). Tym niemniej czasem się pojawiają...
Autorzy porównali swoją grę do istniejącej już Delta Force 2, zwracsjąc jednak uwagę, że ich produkcja będzie jeszcze bardziej realistyczna. Nie zabraknie w niej również miodnego ostatnio elementu planowania misji. Jeśli teraz jakiś miłośnik krwistych i zręcznościowych shooterów ze wstrętem przewrócił kartkę, to już powinien żałować (czego z pewnością nie zrobi, ponieważ do tekstu raczej nie wróci), gdyż gra będzie w sumie arcade'ówką, w której dostaniemy możliwość zabijania wrogów nie tylko biegając na dwóch nogach, ale i latając helikopterem (fizyka lotu raczej nie będzie przypominała chociażby tej z Apache Havoca) czy jeżdżąc czołgiem tudzież innym pojazdem poruszającym się po ziemi lub po wodzie - choć nasz cel pozostanie raczej niezmieniony.
Akcja Operation Flashpoint (oryginalny tytuł to Flashpoint 1985: Status Quo) dzieje się podczas zimnej wojny, na początku dojśccia do władzy Gorbaczowa. To wydarzenie nie wszystkim przypadło do gustu, niektórzy, a konkretnie ortodoksyjni komuniści, postanowili obalić nowo powstały rząd i przywrócić stary porządek. Okres w historii nazbyt bezpieczny nie był, ale na szczęście NATO nie spało. Gracz wcielić się ma w bojownika o pokój (walczącego do ostatniego naboju), który ma pomóc Gorbaczowowi zapanować nad buntownikami i wspomóc go w przeprowadzeniu zbawiennych reform. Fakt, z historią i realiami ma to bardzo niewiele wspólnego, ale należy pamiętać, że gra komputerowa zasadniczo służy do zabawy, a nie poznawania "nauczycielki życia".
Zaczynamy w grze jako niewiele znacząca płotka w NATO, ale w miarę naszych postępów możemy w końcu uzyskać nawet stopień pułkownika. Aby twgo dokonać, należy jednak wcześniej przeprowadzić swoją grupę (do dwunastu ludzi!, tylu ludzi nie było chyba nigdzie indziej) przez kampanię. Warto powiedzieć o niej kilka słów. W jej tworzeniu został zastosowany stary, ale bardzo dobry pomysł - nasze czyny z wcześniejszych misji będą rzutowały na sytuację w następnych. Rozwiązanie to jest niezwykle ciekawe i warte naśladowanie (choć wcale nie nowatorskie). W naszym składzie znajdziemy specjalistów od wszystkiego, że wymienię choćby medyka, oficera czy sapera. Będą oni mogli poruszać się w 32 rodzajach pojazdów: od typowych pojazdów wojskowych, helikopterów, poprzez czołgi (o których za chwilę), dżipy, po transport cywilny. Będzie więc w czym wybierać.
Wspomniałem o czołgach. Ze wstydu przyznaję, że nie są one moją najmocniejszą stroną, jakoś nigdy mnie nie pociągały te wielkie metalowe puszki (oj, naraziłem się...). Zdam się tu więc na autorów, którzy twierdzą, że umieszczenie w ich grze T-55s, T-64s, T-72s i T-80s (naprawdę nic mi to nie mówi, a szkoda) zapewni jej dodatkową porcję realizmu i... zwolenników.
Nieco o wyglądzie. Autorzy zastrzegają, że to, co widzicie na screenach, niekoniecznie będzie się równało temu, co zobaczycie w pełnej wersji - naturalnie, wszelkie zmiany mają prowadzić grę ku lepszemu. Jednak i to, co teraz widać, powiedziałbym, że wręcz przeciwnie. Grafika jest naprawdę bardzo ładna i staranna, efekty świetlne są dobrze wykonane, wszystko jest na swoim miejscu (poza lekkim wrażeniem dwuwymiarowości na niektórych obiektach, ale autorzy obiecują, że ono zniknie). O takich zjawiskach, jak zmieniające się podczas rozgrywki pory doby, nie ma nawet co wspominać - stało się to już chlubnym standardem.
Autorzy planują dołączyć do gry również edytor leveli. Niewątpliwie zapewni to dłuższy żywot grze, gdyż będzie można tworzyć tak pojedyncze misje, jak i multiplayerowe.
Gra zapowiadana jest na początek marca (z tym że na pewno nie w Polsce), więc niedługo należy się jej już spodziewać i w naszych sklepach (pod szyldem Codemasters, którzy wykupili prawa do dustrybucji.
Papa Bear, tu Eagle_1. Rodzaj tematu został wybrany, a opcja Szukaj włączona. Prztgodowuję się do dyskusji. Odbiór.
Papa Bear do Eagle_1. Rozpoczynaj akcję. Tylko pamiętaj, aby nie off-topicować. Bez odbioru![:]](./images/smilies/icon_krzywy.gif)
Papa Bear do Eagle_1. Rozpoczynaj akcję. Tylko pamiętaj, aby nie off-topicować. Bez odbioru
![:]](./images/smilies/icon_krzywy.gif)