Teraz jest Śr 18 cze, 2025 15:45

Win 98 SE - problem z zamykaniem

Tematy nie pasujące do żadnych powyższych kategorii.
  • Autor
  • Wiadomość

HAV

Win 98 SE - problem z zamykaniem

PostN 12 gru, 2004 13:58

Taki oto pojawił się problemik po ostatnim robieniu systemu, że się winda zbuntowała i zamykać się nie chce :/ czyt. dalej - wiesza się dziadostwo.
Zastanawia mnie tylko czemu mam zdublowany RUNDLL32.EXE
Jak ktoś ma jakiś pomysł co z tym fantem zrobić, to słucham.... reinstal systemu nic nie dał.

Process viewer

alderous

Pułkownik

Pułkownik

Re: Win 98 SE - problem z zamykaniem

PostN 12 gru, 2004 14:16

HAVOC napisał(a):Taki oto pojawił się problemik po ostatnim robieniu systemu, że się winda zbuntowała i zamykać się nie chce :/ czyt. dalej - wiesza się dziadostwo.
Zastanawia mnie tylko czemu mam zdublowany RUNDLL32.EXE
Jak ktoś ma jakiś pomysł co z tym fantem zrobić, to słucham.... reinstal systemu nic nie dał.

Process viewer

Najskuteczniejszą radykalną metodą jest format i zainstalowanie windy na "czystej" partycji. Ja dwa dni temu musiałem tak zrobić, bo reinstal nic nie dawał.

Spróbuj jeszcze ściągnąć i użyć program BS Regfix link

Jerry

Pułkownik

Pułkownik

PostN 12 gru, 2004 16:35

Mam pare rozwiązań, ale powiedz, czy widzisz ekran zamykania winodows i na tym Ci wiesza, czy jeszcze na pulpicie. Teraz wychodze, jak wrócę, to napiszę 2 rozwiązania.

Wysłany Nie 12.12.04, 19:28:

No więc metoda 1:

Start/Programy/Akcesoria/Narzędzia systemowe/Informacje o systemie

Menu narzedzia/narzedzia konfiguracji systemu (nie wiem, czy w 98 mozna wpisać w "uruchom" msconfig i wyjdzie to samo, na tym OS nie jechałem nigdy)

Przycisk zaawansowane, stawiamy "ptaszka" przy "wyłączaj szybkie zamykanie systemu"

Kliksz OK, potem zgadzasz się na ponowne uruchomienie kompa.

Jesli komp się zamyka, to problem z głowy. Radze jednak dla pewności sprawdzić w rejestrze klucz HKEY_LOCAL_MACHINE/System/CurrentControlSet/Control/Shutdown

W kluczu FastReboot powinna być wartość 0, jeśli jest 1, zmień ją ręcznie i zamknij edytor rejestru.

METODA 2:

Jesli tamto zawiedzie, moja rada, udac sie na Windows Update i zaleźć łatkę. łatka nazywa się Shutdown Supplement, jest niewielka, i powinna rozwiązać skutecznie problem.
Obrazek

HAV

PostPn 13 gru, 2004 01:44

Dzięki za rady. Aldi - format to raczej zbyt radykalne posunięcie jak na chwilę obecną, szczególnie że nie tak dawno go robiłem..... aż tak bardzo mi to nie przeszkadza.
Co do porad Myszy - pierwszy sposób sprawdziłem, ale niczego zmieniać nie musiałem, wszystko jest tak jak być powinno. Zastanawiam się tylko, czy czasem włączony na stałę Norton System Works 2004 nie wywołuje tego zonk'a z zamykaniem systemu :hmmm:
Mam pare rozwiązań, ale powiedz, czy widzisz ekran zamykania winodows i na tym Ci wiesza, czy jeszcze na pulpicie.

Winda niby normalnie się wyłącza, "wygasza" pulpit, przez chwilę mam jeszcze kursor z klepsydrą....... po czym klepsydra znika i zostaje zwykły kursor, nad którym mam pełną kontrolę :twisted: Wygląda to tak, jakby winda nie mogła zamknąc jakiegos programu, podczas gdy powinien wyłączyć się system razem z całym blaszakiem.

Grabarz^^

Chorąży

Chorąży

PostPn 13 gru, 2004 02:55

Czy będę bardzo złośliwy jeśli napiszę że oto jest najlepszy dowód jak "cudowny" jest Win 98? :rotfl: A tak serio: jeśli nie możesz zrobić formatu, to zrób nakładkę tzn. zainstaluj ponownie Windows na ten który masz. Wiele nie stracisz, a pewnie rozwiążesz problem. Z tego co wiem była jakaś łatka która rozwiązywała ten problem, poszukam czegoś na ten temat...poszukam...poszukam...znalazłem - http://windows.online.pl/box/shutdown.htm - mam nadzieję że to Ci pomoże.

HAV

PostPn 13 gru, 2004 03:07

:]
A co do tego, czy jest cudowny, czy nie, to prawdę mówiąc mam go już kilka lat i nie narzekam, co więcej taki zonk jak powyżej zdażył mi się pierwszy raz (zapomniałem dodać, że występuje już od pewnego czasu :P)........ pierwszy raz również mam na stałę włączonego NSW 2004 z pełnym monitoringiem (no prawie pełnym :mrgreen:) i podejrzewam, że tu tkwi problem.
A patcha jutro sprawdzę, dzisiaj już nie mam siły ;-)

Grabarz^^

Chorąży

Chorąży

PostPn 13 gru, 2004 13:13

Cytat:

:] Nie zauważyłem. Tak to jest jak człowiek siedzi nocami przy kompie :]

offtime

Pułkownik

Pułkownik

PostPn 13 gru, 2004 13:51

format jet dla leniwych, ja proponuje wywalic spywire z kompa i wszystko bedzie ok, a na przyszlosc nie polecam ogladania golych du* na necie jesli nie wie sie jak usuwac spywire z kompa :]

HAV

PostPn 13 gru, 2004 15:11

offtime powiedziałbym Ci coś, ale szkoda język strzępić na bzdurne pierd*** :] Kompa mam czystego, nie ma żadnego spyware'a czy wira. Problem zaczął występować na krótko po ostatnim formacie. Więc jeżeli tylko to masz do powiedzenie to daruj sobie takie rady....

Co do patcha - instalowałem i prawdę mówiąc, nic to nie dało :/

Jerry

Pułkownik

Pułkownik

PostPn 13 gru, 2004 17:14

Hmm... NSW też nie powinien stwarzać problemów.... ale spróbuj go wyłaczyć...
Obrazek

HAV

PostŚr 15 gru, 2004 13:30

Problem w tym, że wtedy stracę ochronę....... a to niespecjalnie mi się uśmiecha :roll: Tak więc pewno problem rozwiąże się sam przy następnym formacie. Thx wszystkim za pomoc.

offtime

Pułkownik

Pułkownik

PostŚr 15 gru, 2004 17:03

HAVOC napisał(a):offtime powiedziałbym Ci coś, ale szkoda język strzępić na bzdurne pierd*** :] Kompa mam czystego, nie ma żadnego spyware'a czy wira. Problem zaczął występować na krótko po ostatnim formacie. Więc jeżeli tylko to masz do powiedzenie to daruj sobie takie rady....

Co do patcha - instalowałem i prawdę mówiąc, nic to nie dało :/

a to to co ? widze tu 3 procesy ktore maja charakter spywire.
HAVOC napisał(a):Process viewer

wiec nie oburzaj sie jak obrazona ksiezniczka tylko poczytaj sobie jakies forum o walce ze spywire baranku...

a tak wogole to zamknij ten temat i sie nie kompromituj, chyba ze chesz abym przytoczyl konkretne adresy stronek gdzie mozna zlapac takie robaczki, niech wszyscy zobacza gdzie serfujesz.

Wysłany 15 Gru 2004, 16:14:

poprawka
Twoj komp duuuuzo lepiej by dzialal bez 6 procesow ktore sa zupelnie nie potrzebne do poprawnego dzialania systemu z czego 4 nie sa wogole systemowe.
a zaden z tych 6 procesow nie jest skladnikiem zadnej aplikacji.
3 z nich maja na 100% charakter spywire/advertismentwire bo wlasnie znalazlem je na liscie zarejestrowanych.

Wysłany 15 Gru 2004, 16:19:

zreszta zakladam ze obuzyles sie o to ze napisalem o golych d***** ale nie przejmuj sie takie robaczki mozna tez zlapac na stronach z krakami itp, nawet spotkalem sie z czyms takim na stronkach z textami piosenek czy demami gier...
wszystko zalezy od tego kto administruje stronki, na rozpuszczaniu robaczkow mozna zarobic.

na przyszlosc proponuje tez zainstalowac jakiegos firewalla lub pelna (nie komercyjna) wersje ad-aware bo norton nie zabezpiecza przed wiekszoscia spywire, zabezpiecza tylko przed trojanami i zlosliwymi skryptami na www.

Jon

Generał

Generał

PostŚr 15 gru, 2004 17:21

spywire

Szpiegowski drut? Wow. Co to? :mrgreen:
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

offtime

Pułkownik

Pułkownik

PostŚr 15 gru, 2004 17:30

Jonez napisał(a):
spywire

Szpiegowski drut? Wow. Co to? :mrgreen:

to raczej ogolne okreslenie, ostatnio coraz mniej precyzyjne, zazwyczaj chodzi o rezydentne programy lub pluginy do ie majace na celu modifikacje rejestru pod katem przejmowania kontroli nad przegladarka w pewnych okreslonych sytuacjach, czasami chodzi o monitorowanie zadan wykonywanych na kompie i przesylanie danych w internet, rozne rozniaste zastosowania ;-)
poczawszy od monitorowania stron internetowych jakie odwiedzacz i odpowiednie dobieranie popupow jakie sie wyswietlaja a skonczywszy na zwyklym zarazaniu wirusami i trojanami
downloadery, spy wire, adv wire, skrypty, wirusy, co tylko sobie zamarzysz...

Wysłany 15 Gru 2004, 16:33:

wiecie ze darmowa wersja edonkey instaluje 4 rozne programy spywire ?
oni nawet tego nie ukrywaja i gwarantuja ze platna wersja tego nie robi ;-)
ale jak sie wie co i jak to mozna po darmowej instalacji wywalic syf i kozystac z dobrodziejstw p2p bez problemow ;-)

Jon

Generał

Generał

PostŚr 15 gru, 2004 17:35

Oj, fajnie, fajnie, ale ten termin brzmi >trochę< inaczej :mrgreen: Otóż, kolega OffTime miał na myśli "SPYWARE" :] i "[b]ADWARE[b]" 8)
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan
Następna strona

Powrót do Off-topic