Teraz jest Wt 17 cze, 2025 21:48

wentylator na wykończeniu...

Tematy nie pasujące do żadnych powyższych kategorii.
  • Autor
  • Wiadomość

smola93

Porucznik

Porucznik

wentylator na wykończeniu...

PostŚr 01 mar, 2006 15:32

siema mam problem. w sprawach sprzętu nie jestem dobry więc sie nie nabijajcie jak puszcze jakąś gafe.... ale do rzeczy. Mam w środku kompa taki nawet spory wentylator przy płycie głównej (chyba od procka bo wychaczyłem napis AMD) jak tylko kupiłem kompa był cichutki. potem przez jakiś rok buczał przez pierwsze 4-5 minut od włączenia kompa a teraz buczy prawie cały czas i to dużo mocniej (można to porównać do odgłosu w nfs u2 gdy trzesz na pierwszym biegu :]) myśle że niedłógo mi sie poprostu spali i tu moje pytanie czy da sie jakoś wymienić ten wiatrak??

G

Spammer

Spammer

Re: wentylator na wykończeniu...

PostŚr 01 mar, 2006 15:42

Nie wpadłeś na pomysł żeby kupić sprężnone powietrze i go przeczyścić ?
Tak samo nie polecam Ci zdejmować go w zmiany pasty etc. bo jak napisałeś na sprzęcie się nie znasz. Za to możesz poprosić kogoś obeznanego na kompach o zmianę pasty czy naoliwienie wicherka.
Ostatecznie możesz wymienić na lepszy....

Volt

Major

Major

PostŚr 01 mar, 2006 16:15

W najnowszym K¦ Expert masz jak wyczyścić wentylator :spoko:
Obrazek

Forrestal

Kapral

Kapral

PostPn 06 mar, 2006 00:32

KS - blueh :P
Nie otwieraj kompa jesli nie wiesz co to procesor - aha nie probojcie kurzu w kompie usuwac za pomoca odkurzacza - wieksze szanse na zepsucie niz to ze wygracie w totka. Jesli nie masz zaprzyjaznionego "informatyka" albo kogos kto sie na sprzecie elektronicznym zna to radze sie z kims takim skontatkowac.

To ze brzeczy to pewnie sie lozysko wytarlo, w sumie jesli to boxowy cooler to to jest lozysko slizgowe, czyli tak jakby go nie bylo a roznego rodzaju zanieczyszczenia latwo moga wplynac na jego zywotnosc.

Volt

Major

Major

PostPn 06 mar, 2006 00:45

Zawsze można spróbować poczyścić powietrzem pod ciśnieniem
Obrazek

Forrestal

Kapral

Kapral

PostPn 06 mar, 2006 00:50

Volt, mozna ale trzeba uwazac aby "smigielko" sie zbytnio nie rozkrecilo bo moze powstac energia elektrostatyczna i moze sie to zle skonczyc.

fishomatic

Szeregowy

Szeregowy

PostPn 10 kwi, 2006 19:10

Ja mam podobnie. Komputer buczy. Jak go walnę lekko w obudowę z boku to przestaje. Dziwne, ale prawdziwe.
Fishomatic - owned by BOLO

Volt

Major

Major

PostPn 10 kwi, 2006 19:21

Zasilacz pada
Obrazek

Mirage

Pułkownik

Pułkownik

PostPn 10 kwi, 2006 19:33

fishomatic napisał(a):Ja mam podobnie. Komputer buczy. Jak go walnę lekko w obudowę z boku to przestaje. Dziwne, ale prawdziwe.

Kurde ja mam podobnie, ale to jest tylko przy włączeniu kompa. Wtedy kiedy wentylatorek "rusza", po 20 sekundach pracuje normalnie...

JaFranek

Major

Major

PostWt 11 kwi, 2006 17:52

Ja mam to samo ale chyba to sie dzieje z wentylatorem od karty graficznej (Tak bynajmniej mi sie wydaje). Ale możliwe że to buczy wentylator od procka bo miałem go razem z procesorem (BOX)
Gdzieś przeczytałem cały poradnik jak zniwelować te brzęczenie, dobry do tego jest taki specjalny olej (nie pamiętam już jaki, kupuje sie go w takich małych buteleczkach)
Nie pytaj, co OF może zrobić dla ciebie, ale co Ty możesz zrobić dla OF

Death

Porucznik

Porucznik

PostWt 11 kwi, 2006 21:25

to był efekt zamierzony:] (bo gf2 z 32 mb miałem)

Też spróbuje.

Mirage

Pułkownik

Pułkownik

PostŚr 12 kwi, 2006 07:14

No tak. Ja wymieniam cały wentylatorek, ponieważ i tak zbyt głośno chodzi. Niestety zasilacz jest dosyć niewymiarowy i nie wiem czy w sklepie dostane taki rozmiar wentylatorka. Pozostaje allegro, na którym jest wszystko.

HAV

PostŚr 12 kwi, 2006 10:18

To, że zasiłka jest niewymiarowa nie znaczy, że wentyle również... Nie powinieneś mieć problemów ze znalezieniem odpowiedniego. Ważne by był przynajmniej w równym stopniu tak wydajny, jak oryginał. Zajrzyj np. na cooling.pl - spokojnie znajdziesz coś dla siebie.

xersius

Pułkownik

Pułkownik

xersius

Pułkownik

Pułkownik

PostPt 06 wrz, 2024 12:10

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforemangangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiameter
geartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisionsgeophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringehalfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephone
hangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteractionhartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonmentjobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterial
journallubricatorjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglorykerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatomknowledgestate
kondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingloadlaissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratio
languagelaboratorylargeheartlasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfieldmailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3lists
nameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctornavelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoidonesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberry
papercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualityboosterquasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchainrecessionconerecordedassignment
rectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrologyscarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysale
stunguntacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkasultramaficrockultraviolettesting
Następna strona

Powrót do Off-topic