Jonez napisał(a):Ten Dual Core mnie trochę zastanawia, bo wydajności w grach dramatycznie nie podwyższa, a i niekiedy wręcz obniża.
Ehe, rzucaj dalej ogólnikami.
benchmark.pl napisał(a):Powiedzmy to sobie szczerze, dla większości domowych użytkowników, graczy, pracowników biurowych itp, dwa rdzenie są po prostu niepotrzebne. Wyobraźcie sobie, że producenci silników do samochodów zachowują się identycznie jak producenci chipów, zwiększając ich moc i osiągi. Mamy silnik o pojemności 1.4 litra i 90 koni mechanicznych, 2.0 litry i 150KM, 3.0 litry i 200 KM... 8.0 litrów itd. W pewnym momencie osiągają pułap fizycznych i technicznych możliwości. Silnik jest za duży, za gorący, zużywa masakryczne ilości paliwa i wydziela masę spalin. A my przecież jeździmy tylko do pracy i na zakupy.
Co mogliby zrobić? Oczywiście zamontować w samochodzie dwa, a potem nawet cztery silniki np: 2.0 litra i pochwalić się, że oto oddają nam auto o łącznej mocy odpowiednio 300 i 600KM. Brzmi nawet nieźle. Rzecz jednak w tym, że nasze autko w drodze na zakupy i do pracy (a nawet weekendowym wypadzie 'z łokciem'), przez 99% czasu eksploatacji i tak będzie jeździć na jednym silniku.
I raczej nie będzie mieć już znaczenia, że taki silnik mógłby na 'zamkniętym liczniku' zużywać 2 litry paliwa, bo nawet nie będzie gdzie rozpędzić tych trzystu koni. A przynajmniej do czasu, gdy pewna firma drogowa "Miękki asfalt" pomiędzy naszym domem, pracą i supermarketem, dla poprawienia i pokolorowania nam naszego 'szarego' życia, położy nową drogę, niczym 'Col de Turini' albo 'Pikes Peak'. Koniec z nudnymi dojazdami do pracy! ...oczywiście przejazd będzie płatny (a po zmianie auta trzeba będzie wykupić nowy karnet na przejazd

)
Jonez napisał(a):O ile mi wiadomo, Dual 2 Core [2 x 1.83 Ghz] ma o 50 % większą wydajność niż porządnie podkręcony PIV 3.6 Ghz.
Wydajność ogólną być może w środowisku windows, natomiast w samych grach wciąż różnica jest mała. Podkreślam, że największy przyrost wydajności zobaczymy, jeśli chcemy mieć otwartych na raz wiele procesów, a nie wtedy, jak włączysz sobie ArmA a w trayu bedzie pracowac tylko kilka sterowników i antywirus.
Jonez napisał(a):Ponad to, nie wszyscy mają tyle kasy co Ty, by co rok wymieniać kompa.
Zarzucasz mi ogólniki, a sam je stosujesz... Kompa całościowo wymieniłem ostatnio po 3 latach użytkowania i zapewniam Cię, że 1650 zł dochodu brutto na moje gospodarstwo domowe nie daje mi możliwości jeżdżenia do szkoły mercedesem i oglądania filmów na plaźmie 50"
Jonez napisał(a):Więc komputer z reguły kupuje się na kilka lat, a wkrótce procesory dwurdzeniowe będą dosyć powszechnie wykorzystywane. A biorąc pod uwagę cenę 2x1.83 - opłaca się.
W mojej opinii to, co jest "powszechnie wykorzystywane" nie musi wcale odpowiadać indywidualnym potrzebom.
I tak na dokładkę:

Dodam tylko, że D950 można kupić za około 650 zł, natomiast E6300 przekracza już 7 stów, mając mniejsza wydajność ogólną
Szczerze mówiąc pierwsze słyszę, żeby GS były wydajniejsze od GT
![:]](./images/smilies/icon_krzywy.gif)
Chyba, że sztucznie kręcona