Teraz jest Wt 17 cze, 2025 23:45

Zestaw (prawie) doskonały...

Tematy nie pasujące do żadnych powyższych kategorii.
  • Autor
  • Wiadomość

Clon

Major

Major

Zestaw (prawie) doskonały...

PostSo 18 lis, 2006 18:45

No to jazda...

Moglibyście mi pomóc w znalezieniu odpowiednich częsci (w miare tanich, aczkolwiek dobrych) do komputera? Zależałoby mi na tym, aby te najnowsze gry działały płynnie i żebym nie tracił na detalach (najbardziej mi zależy, aby ArmA działała płynnie :P). Podam tu na razie podzespoły, które polecił mi Jon:

Procesor - Pentium Dual 2 Core 2 x 1.83 Ghz
Ram - 2GB
Karta graficzna - GeForce 6600GT

Procesor i RAM mi jak najbardziej odpowiadają, ale karta graficzna... wiem, że jest to dobra karta i w miare tania, ale chciałbym też poznać propozycje innych. Pomoc by mi się przydała jeszcze w sprawie wyboru dysku twardego. Pomoże ktoś?

Jerry

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 18 lis, 2006 18:57

7600 GT lub 7800 GT jeśli chodzi o grafikę bym sugerował (od bidy 6800 GT), natomiast dysk radzę Segate'a na Serial ATA z cachem 16MB :]
Obrazek

Clon

Major

Major

PostSo 18 lis, 2006 19:02

Hmm... 7600 GT przed chwilą ujrzałem na Gral.pl... Mi się podoba... ale może już ocencie sami - http://sklep.gral.pl/preview/Gigabyte/G ... eII_48.php

W tym samym sklepie widziałem dysk twardy Seagate Barracuda 300Gb, ale jest niedostępna... :/

smola93

Porucznik

Porucznik

PostSo 18 lis, 2006 19:34

sam sie przymierzam do kupna 7600. dobra karta (tak myśle)
Ostatnio edytowano N 19 lis, 2006 14:16 przez smola93, łącznie edytowano 1 raz

mossin

Major

Major

PostSo 18 lis, 2006 19:43

Nie problem jest kupić karte, problemem jest kupienie karty tkiej, żeby wytrzymała i spełniała wymagania najlepszych gier i programów jezcze za kilka lat.
..|..

Clon

Major

Major

PostSo 18 lis, 2006 19:45

Hmm... jak ja przez 4 lata wytrzymałem z GeForce 2 MX400, to z tą też nie będzie problemu...

Marker

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 18 lis, 2006 20:23

Czym się kierować przy wyborze karty? Pamięcią? Taktowaniem rdzenia/pamięci? Czymś innym? Chciałbym zmienić moją FX5200 na coś lepszego... na AGP... Myślałem o GF 7300GT ?
Obrazek

"Jako arabski gej-satanista zmarzniete uszy wolę sobie ogrzewać przy płonacym kościele "

Severb

Porucznik

Porucznik

PostSo 18 lis, 2006 20:26

GF 7000+ jest za drogi. Przecież pisał, że chce tani.
Ja proponuję zostać przy karcie i wymienić proca na 2300mhz. Zresztą i tak według czeskich mediów ArmA'ę pociągniesz.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jerry

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 18 lis, 2006 20:26

Szybkość pamięci, taktowanie i przepustowość magistrali to podstawa. Ilośc potoków renderujących też ma wpływ na wydajność

Ten Dual Core mnie trochę zastanawia, bo wydajności w grach dramatycznie nie podwyższa, a i niekiedy wręcz obniża. No, chyba, że lubisz kompresować pliki podczas grania w ArmA, albo pracować w grafice 3D podczas bitwy w Battlefieldzie :P
Ostatnio edytowano So 18 lis, 2006 20:30 przez Jerry, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Jon

Generał

Generał

PostSo 18 lis, 2006 21:18

Ten Dual Core mnie trochę zastanawia, bo wydajności w grach dramatycznie nie podwyższa, a i niekiedy wręcz obniża.
Ehe, rzucaj dalej ogólnikami.

O ile mi wiadomo, Dual 2 Core [2 x 1.83 Ghz] ma o 50 % większą wydajność niż porządnie podkręcony PIV 3.6 Ghz.

Ponad to, nie wszyscy mają tyle kasy co Ty, by co rok wymieniać kompa. Więc komputer z reguły kupuje się na kilka lat, a wkrótce procesory dwurdzeniowe będą dosyć powszechnie wykorzystywane. A biorąc pod uwagę cenę 2x1.83 - opłaca się.
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

Czapa

Chorąży

Chorąży

PostSo 18 lis, 2006 21:30

Jeżeli chodzi o grafę poleciłbym GF 7900 GS Galaxy (link: http://sklep.benchmark.pl/pelny_33264.html ). Jest o niebo lepszy od niejednego GF 7900GT i nie jest taki drogi. Co do procka to Core Duo E6400, lub E6600 jeżeli by Cię było stać. 2 GB DDRAM GoodRam, lub 1 GB Geil.
Ja proponuję zostać przy karcie i wymienić proca na 2300mhz

Nie sugeruj się taktowaniem tylko architekturą samego procka. Przykładem zresztą były niegdyś procki AMD, którym było daleko w GHz do P4, a były wydajniejsze :)
Ostatnio edytowano So 18 lis, 2006 21:44 przez Czapa, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Marker

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 18 lis, 2006 21:35

7300GT jest tańsza o 200zł a różnicy wielkiej nie ma. Ot ma 8 jednostek PS przy 12 na 7600... czy warte jest to 200zł różnicy?
Obrazek

"Jako arabski gej-satanista zmarzniete uszy wolę sobie ogrzewać przy płonacym kościele "

Jerry

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 18 lis, 2006 21:37

Jonez napisał(a):
Ten Dual Core mnie trochę zastanawia, bo wydajności w grach dramatycznie nie podwyższa, a i niekiedy wręcz obniża.

benchmark.pl napisał(a):Powiedzmy to sobie szczerze, dla większości domowych użytkowników, graczy, pracowników biurowych itp, dwa rdzenie są po prostu niepotrzebne. Wyobraźcie sobie, że producenci silników do samochodów zachowują się identycznie jak producenci chipów, zwiększając ich moc i osiągi. Mamy silnik o pojemności 1.4 litra i 90 koni mechanicznych, 2.0 litry i 150KM, 3.0 litry i 200 KM... 8.0 litrów itd. W pewnym momencie osiągają pułap fizycznych i technicznych możliwości. Silnik jest za duży, za gorący, zużywa masakryczne ilości paliwa i wydziela masę spalin. A my przecież jeździmy tylko do pracy i na zakupy.

Co mogliby zrobić? Oczywiście zamontować w samochodzie dwa, a potem nawet cztery silniki np: 2.0 litra i pochwalić się, że oto oddają nam auto o łącznej mocy odpowiednio 300 i 600KM. Brzmi nawet nieźle. Rzecz jednak w tym, że nasze autko w drodze na zakupy i do pracy (a nawet weekendowym wypadzie 'z łokciem'), przez 99% czasu eksploatacji i tak będzie jeździć na jednym silniku.
I raczej nie będzie mieć już znaczenia, że taki silnik mógłby na 'zamkniętym liczniku' zużywać 2 litry paliwa, bo nawet nie będzie gdzie rozpędzić tych trzystu koni. A przynajmniej do czasu, gdy pewna firma drogowa "Miękki asfalt" pomiędzy naszym domem, pracą i supermarketem, dla poprawienia i pokolorowania nam naszego 'szarego' życia, położy nową drogę, niczym 'Col de Turini' albo 'Pikes Peak'. Koniec z nudnymi dojazdami do pracy! ...oczywiście przejazd będzie płatny (a po zmianie auta trzeba będzie wykupić nowy karnet na przejazd ;))

Jonez napisał(a):O ile mi wiadomo, Dual 2 Core [2 x 1.83 Ghz] ma o 50 % większą wydajność niż porządnie podkręcony PIV 3.6 Ghz.

Wydajność ogólną być może w środowisku windows, natomiast w samych grach wciąż różnica jest mała. Podkreślam, że największy przyrost wydajności zobaczymy, jeśli chcemy mieć otwartych na raz wiele procesów, a nie wtedy, jak włączysz sobie ArmA a w trayu bedzie pracowac tylko kilka sterowników i antywirus.
Jonez napisał(a):Ponad to, nie wszyscy mają tyle kasy co Ty, by co rok wymieniać kompa.

Zarzucasz mi ogólniki, a sam je stosujesz... Kompa całościowo wymieniłem ostatnio po 3 latach użytkowania i zapewniam Cię, że 1650 zł dochodu brutto na moje gospodarstwo domowe nie daje mi możliwości jeżdżenia do szkoły mercedesem i oglądania filmów na plaźmie 50"
Jonez napisał(a):Więc komputer z reguły kupuje się na kilka lat, a wkrótce procesory dwurdzeniowe będą dosyć powszechnie wykorzystywane. A biorąc pod uwagę cenę 2x1.83 - opłaca się.

W mojej opinii to, co jest "powszechnie wykorzystywane" nie musi wcale odpowiadać indywidualnym potrzebom.

I tak na dokładkę:

Obrazek

Dodam tylko, że D950 można kupić za około 650 zł, natomiast E6300 przekracza już 7 stów, mając mniejsza wydajność ogólną

Czapa napisał(a):Jeżeli chodzi o grafę poleciłbym GF 7600 GS Galaxy (link: http://sklep.benchmark.pl/pelny_30174.html ). Jest o niebo lepszy od niejednego GF 7600GT i nie jest taki drogi.

Szczerze mówiąc pierwsze słyszę, żeby GS były wydajniejsze od GT :] Chyba, że sztucznie kręcona
Obrazek

Czapa

Chorąży

Chorąży

PostSo 18 lis, 2006 21:44

Bo żem się pier.... :mrgreen: Miałem na myśli 7900GS Galaxy. Ale już poprawiam :mrgreen:
Obrazek

Forrestal

Kapral

Kapral

PostPn 20 lis, 2006 03:16

Jerry napisał(a):
Jonez napisał(a):

benchmark.pl napisał(a):Powiedzmy to sobie szczerze, dla większości domowych użytkowników, graczy, pracowników biurowych itp, dwa rdzenie są po prostu niepotrzebne. Wyobraźcie sobie, że producenci silników do samochodów zachowują się identycznie jak producenci chipów, zwiększając ich moc i osiągi. Mamy silnik o pojemności 1.4 litra i 90 koni mechanicznych, 2.0 litry i 150KM, 3.0 litry i 200 KM... 8.0 litrów itd. W pewnym momencie osiągają pułap fizycznych i technicznych możliwości. Silnik jest za duży, za gorący, zużywa masakryczne ilości paliwa i wydziela masę spalin. A my przecież jeździmy tylko do pracy i na zakupy.

Co mogliby zrobić? Oczywiście zamontować w samochodzie dwa, a potem nawet cztery silniki np: 2.0 litra i pochwalić się, że oto oddają nam auto o łącznej mocy odpowiednio 300 i 600KM. Brzmi nawet nieźle. Rzecz jednak w tym, że nasze autko w drodze na zakupy i do pracy (a nawet weekendowym wypadzie 'z łokciem'), przez 99% czasu eksploatacji i tak będzie jeździć na jednym silniku.
I raczej nie będzie mieć już znaczenia, że taki silnik mógłby na 'zamkniętym liczniku' zużywać 2 litry paliwa, bo nawet nie będzie gdzie rozpędzić tych trzystu koni. A przynajmniej do czasu, gdy pewna firma drogowa "Miękki asfalt" pomiędzy naszym domem, pracą i supermarketem, dla poprawienia i pokolorowania nam naszego 'szarego' życia, położy nową drogę, niczym 'Col de Turini' albo 'Pikes Peak'. Koniec z nudnymi dojazdami do pracy! ...oczywiście przejazd będzie płatny (a po zmianie auta trzeba będzie wykupić nowy karnet na przejazd ;))

Jonez napisał(a):O ile mi wiadomo, Dual 2 Core [2 x 1.83 Ghz] ma o 50 % większą wydajność niż porządnie podkręcony PIV 3.6 Ghz.

Wydajność ogólną być może w środowisku windows, natomiast w samych grach wciąż różnica jest mała. Podkreślam, że największy przyrost wydajności zobaczymy, jeśli chcemy mieć otwartych na raz wiele procesów, a nie wtedy, jak włączysz sobie ArmA a w trayu bedzie pracowac tylko kilka sterowników i antywirus.

To gry juz nie dzialaja w windowsie? ;P

Jonez napisał(a):Ponad to, nie wszyscy mają tyle kasy co Ty, by co rok wymieniać kompa.

Zarzucasz mi ogólniki, a sam je stosujesz... Kompa całościowo wymieniłem ostatnio po 3 latach użytkowania i zapewniam Cię, że 1650 zł dochodu brutto na moje gospodarstwo domowe nie daje mi możliwości jeżdżenia do szkoły mercedesem i oglądania filmów na plaźmie 50"
Jonez napisał(a):Więc komputer z reguły kupuje się na kilka lat, a wkrótce procesory dwurdzeniowe będą dosyć powszechnie wykorzystywane. A biorąc pod uwagę cenę 2x1.83 - opłaca się.

W mojej opinii to, co jest "powszechnie wykorzystywane" nie musi wcale odpowiadać indywidualnym potrzebom.

Byles w posiadaniu kiedys procesora wielordzeniowego? Ja od styczniea polowalem na C2D i powiem tak - sam komfort pracy wzrasta bardzo! Co do wydajnosci to powiem ze w ArmA 2 rdzenie sie przydaja - przynajmniej te z C2D bo moge sobie pograc ladnie na medium/high i nie narzekam :P

I tak na dokładkę:

Obrazek

Dodam tylko, że D950 można kupić za około 650 zł, natomiast E6300 przekracza już 7 stów, mając mniejsza wydajność ogólną

Czapa napisał(a):Jeżeli chodzi o grafę poleciłbym GF 7600 GS Galaxy (link: http://sklep.benchmark.pl/pelny_30174.html ). Jest o niebo lepszy od niejednego GF 7600GT i nie jest taki drogi.

Szczerze mówiąc pierwsze słyszę, żeby GS były wydajniejsze od GT :] Chyba, że sztucznie kręcona

Jerry a zwrociles uwage na to ze E6300 jest taktowany o polowe mniejszym zegarem od D950? Jak na taka czestotliwosc to wynik jest NIESAMOWITY!

I blagam nie zarzucajcie mi tu wykresami z benchmark.pl - wezcie sobie jak juz poczytajcie felietony Ryszarda Sobkowsiego na Pclab.pl - pisane naprawde zrozumialym jezykiem a mozna sie z nich duzo wiecej dowiedziec.

Obecnie C2D to najwydajniejsze procesory.

Aha, Jerry - zablyszczales tez swoja wiedza odnosnie kart graficznych :P

NAJWAZNIEJSZA kwestia oczywiscie sa potoki renderujace!! Pozniej przepustowosc magistrali (zewnetrzna a nie wewnetrzna!) taktowanie rdzenia a dopiero na koncu taktowanie pamieci...
Następna strona

Powrót do Off-topic