Teraz jest So 02 sie, 2025 01:35

Spadek wydajności w grze na serwerze.

Oczywiście związana jedynie z tematyką ArmA II oraz Operation Arrowhead...
  • Autor
  • Wiadomość

Blackburn

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 24 wrz, 2011 13:45

Fajna opcja. Przetestuje po niedzieli i dam znać co i jak, bo chyba u mnie powinno dać największe efekty.

Exe

Major

Major

PostSo 24 wrz, 2011 21:32

A niema przypadkiem jakichś addonów odciążających procesor ?
Wrzuciłem sobie te addony od grafy, ale podczas dużych misji fps jest dalej gorzej niż wujowy
Widocznie bug tak chciał.

Blackburn

Pułkownik

Pułkownik

PostN 25 wrz, 2011 11:41

Takich jak ACE? :twisted:

Exe

Major

Major

PostN 25 wrz, 2011 12:05

Blackburn napisał(a):

Takich jak ACE? :twisted:

:E

itan

Chorąży

Chorąży

PostN 25 wrz, 2011 12:38

Pozwole sobie polecic polecenie -world=empty. Dzieki tej komendzie przy starcie gry nie laduje sie nam zadna wyspa, co skuktuje zaladowaniem sie gry 2 razy szybciej i nie zzera nam tak duzo ramu

gustlik

Porucznik

Porucznik

PostN 25 wrz, 2011 14:53

Wgrałem to wszystko co podałeś Jon i poprawy nie ma żadnej, rzekłbym że nawet bardziej muli poza tym korzystam dodatkowo z następujących modów WarFX, CSM2BAF może to tylko wina ACE ale monitoruje temperaturę podzespołów i oto co mam w czasie gry po pół godziny :
Obrazek

raczej mam chłodzenie pasywne karty graficznej i myślę nad dodatkowym chłodzeniem i zastanawiam się nad tym. Cały czas monitoruje FPS i wynik 20 to jest max co osiągam grając przez sieć. Problemy zaczęły się po wgraniu nowego ACE a wcześniej grałem na normalnych i wysokich detalach i gra chodziła płynnie.

Jon

Generał

Generał

PostN 25 wrz, 2011 15:38

Wywal WarFX. Procek zdecydowanie chyba potrzebuje nowego chłodzenia - u mnie na skręconym o pół giga w górę E7400 temperatura w stresie nie przekracza 50* C.

Potem mógłbyś także podkręcić proca, co wierz mi - sporo da. Sam to przechodziłem: Core Duo 2.8 = gra się krztusi. 3.2 = gra chodzi duuużo lepiej! Sprawdź też czy nie masz w ustawieniach procka ustawień performance, tj. jak bardzo możesz go zmęczyć - w BIOS'ie lub programiku np. Gigabyte, przełącznik "standard\turbo\extreme".

Ciebie interesuje ta druga opcja, ale to jak już nie będziesz piec procesora podczas gry.

aha, sprawdź czy masz najnowsze sterowniki i co najważniejsze czy przypadkiem one [sterowniki] nie wymuszają Ci anty-aliasingu i vsync na programach;

Jeśli tak - wyłącz, najlepiej w ogóle ustaw kartę w tryb "higher performance" - powinno być lepiej. Możesz też spróbować obniżyć tekstury do "low".

Pytanie - ustawiłeś grę tak jak pisałem?
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

tom3kb

Major

Major

PostN 25 wrz, 2011 15:55

U mnie na tym starym kompie podobnym do twojego gustlik warfx nic nie zmniejszył wydajności, za to Ace koszmarnie wydłużyło czasy ładowania misji i wczytywania sejwów [na nim gram tylko w sp] więc w multi napewno jest jeszcze gorzej.

Exe

Major

Major

PostN 25 wrz, 2011 16:40

Mi szczerze powiedziawszy te addony trochę pomogły. Dzięki nim mogłem ustawić jakość obiektów z b. niski na niski, dzięki czemu wszystko w promieniu 200 m nie wygląda wielkie piksele :)

Exe

Major

Major

PostN 25 wrz, 2011 21:34

Jak myślicie, czy podkręcenie mojego procka (amd athlon 64 x2 3800+) dało by jakiś zauważalny wzrost wydajności ?

Blackburn

Pułkownik

Pułkownik

PostPn 26 wrz, 2011 13:14

Buildings Tweak Visuals - Low ( 152.8 MB )

Vegetation Tweak Visuals - Low ( 101.8 MB )

PROPER Resistance Vegetation Replacement - Bush ( 1.0 MB )

Wgrałem wszystko metodą modfolder w taki sposób, że 3 mody wrzuciłem jako jeden mod (@Nazwa/addons) i nie widzę wyraźnej poprawy w ilości fps a na dodatek gra dalej perfidnie doczytuje tekstury budynków i roślinności kilkanaście metrów przede mną. Testowane na Fallujah.

Algrab

Generał

Generał

PostPn 26 wrz, 2011 13:31

gustlik, o ile twierdzisz że przegrzewa ci się procesor, pomyśl o zdjęciu radiatora z procka i przesmarowaniu ponownie pastą termoprzewodzącą pomiędzy nimi. Często po latach stara pasta traci przewodzenie ciepła i chociaż wiatraczek się kręci, to chłodzenia nie ma, a przynajmniej tak wydajnego jakby się chciało.
Starą pastę trzeba dość dokładnie usunąć z obu powierzchni stycznych, a nową nałożyć dość cieńko (1mm?), ale tak żeby nie było powietrza pomiędzy.

Temperaturą grafiki bym się nie przejmował, moja wg. Speedfan w spoczynku ma 50st. C.
Obrazek

Blackburn

Pułkownik

Pułkownik

PostPn 26 wrz, 2011 15:35

Plus dokładne odkurzenie radiatora, co często bywa kłopotliwe.

Jon

Generał

Generał

PostPn 26 wrz, 2011 16:56

Gustlik już rozwiązał problem, miał poluzowane chłodzenie na procu. Teraz ponoć wszystko mu śmiga ok.

Blackburn - na Fallujah zmian nie będzie najmniejszych, bo ona nie korzysta z obiektów, które są przez te addony zmieniane.

Nawet na Takistanie tego nie odczujesz.

Interesuje Cię tylko Czarnoruś. I to niekoniecznie "doda" wam FPS, ale sprawi że tu i tam powinno być stabilniejsze i mniejsze "zamulanie" myszki.
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

gustlik

Porucznik

Porucznik

PostPn 26 wrz, 2011 18:31

Tak, aż się głupio przyznać teraz za to mogę się cieszyć płynną grą przy ustawieniach grafiki na normalnych i wysokich detalach.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do [ArmA II] Ogólna dyskusja