Teraz jest Śr 23 maja, 2018 10:52


ArmA II vs Operation Arrowhead - optymalizacja i wydajność

Oczywiście związana jedynie z tematyką ArmA II oraz Operation Arrowhead...
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

byczek

Cywil

Cywil

  • Posty: 4
  • Dołączył(a): Wt 20 lip, 2010 16:37

PostSo 08 sty, 2011 10:39

No ale to dwu rdzeniówki, to czemu się dziwić. Dobrze 'rad' że nie kupiłeś tego procka, no bo tak trochę przestrzały jest. Z tego co widzę w sklepach to te stare procki na 775 są droższe od tych na 1156. Bardzo mnie to ciekawi.
Offline
Avatar użytkownika

Maćko

Generał

Generał

  • Posty: 3139
  • Dołączył(a): Pt 29 gru, 2006 23:33
  • Lokalizacja: Radom

PostSo 08 sty, 2011 11:49

Tak się składa, że wczoraj złożyłem nowy-stary sprzęt. Nie jest to żadna rewelacja, ale jestem o epokę do przodu (45nm). Mowa o procesorze C2D E7200 - względem mojego starego E4500 różnice to zegar (2.2GHz dla E4500 i 2.53GHz dla E7200), pamięć cache (E4500 2MB, E7200 3MB), proces wykonania i rdzeń (65nm "Conroe" E4500 i 45nm "Wolfdale" dla E7200). Biorąc pod uwagę, że stary procesor był podkręcony liczyłem że wydajność E7200 będzie sporo mniejsza (w końcu różnica 400MHz) i tutaj miłe zaskoczenie :)

Konfiguracja sprzętowa:
----------------------------
System: Windows XP SP3 32bit
Procesor: Intel Core 2 Duo E7200 2.53GHz
Pamięć RAM: 2 GB DDR2 @ 800MHz Dual Chanel
Grafika: NVidia Geforce 8800GS 384 MB @R.600MHz/S.1700MHz/M.900MHz

Wydajność Operation Arrowhead:
----------------------------
Ustawienia: Click

Benchmark 1 (OA): 36 FPS
Benchmark 1 (A2): 40 FPS
Benchmark 2 (A2): 12 FPS

Nadmienię tylko że wymieniony został nie tylko procesor, bo również z nim płyta główna (teraz GB EP35-DS3) i RAM (teraz DDR2 PC6400 Geil).

Podsumowując: Mam procesor taktowany o 400MHz mniej, a mimo to wydajność wzrosła (o ile w benchu na Takistanie jest tyle samo FPS, o tyle na Czarnorusi + 4FPSy). Teraz mam potwierdzenie mojej wcześniejszej teorii - pamięć cache jest bardzo lubiana przez ArmA 2 :) Nie wiem tylko dlaczego Algrab na procesorze posiadającym 6MB cache i zegar 500MHz wyższy ma wyniki takie jakie ma...

Jak się trochę bardziej zaprzyjaźnię z nowym sprzętem to zobaczymy jak to będzie po O/C :D
Obrazek
Obrazek
-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL12 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm
Offline
Avatar użytkownika

Jon

Generał

Generał

  • Posty: 10704
  • Dołączył(a): Wt 20 lip, 2004 00:43
  • Lokalizacja: Kraków

PostSo 08 sty, 2011 12:06

Czy nie jest przypadkiem tak, że ArmA nie da Ci więcej wyciągnąć?
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan
Offline
Avatar użytkownika

Maćko

Generał

Generał

  • Posty: 3139
  • Dołączył(a): Pt 29 gru, 2006 23:33
  • Lokalizacja: Radom

PostSo 08 sty, 2011 21:37

Tak jak obiecałem - testy po podkręceniu :)

Konfiguracja sprzętowa:
----------------------------
System: Windows XP SP3 32bit
Procesor: Intel Core 2 Duo E7200 2.53GHz@2.95GHz
Pamięć RAM: 2 GB DDR2 800MHz@820MHz Dual Chanel
Grafika: NVidia Geforce 8800GS 384 MB @R.600MHz/S.1700MHz/M.900MHz

Wydajność Operation Arrowhead:
----------------------------
Ustawienia: Click

Benchmark 1 (OA): 37 FPS
Benchmark 1 (A2): 40 FPS
Benchmark 2 (A2): 14 FPS

Mały skok wydajności, różnicę widać podczas dużych walk, takich jak przedstawione w Benchmarku 2.

TEST 2 - zmiana timingów pamięci

Konfiguracja sprzętowa:
----------------------------
System: Windows XP SP3 32bit
Procesor: Intel Core 2 Duo E7200 2.53GHz@2.95GHz
Pamięć RAM: 2 GB DDR2 800MHz@820MHz Dual Chanel Timingi 4-4-4-12-CR2
Grafika: NVidia Geforce 8800GS 384 MB @R.600MHz/S.1700MHz/M.900MHz

Wydajność Operation Arrowhead:
----------------------------
Ustawienia: Click

Benchmark 1 (OA): 38 FPS
Benchmark 1 (A2): 41 FPS
Benchmark 2 (A2): 14 FPS

Obniżenie timingów przy tym samym zegarze daje kolejny wzrost wydajności, co prawda znikomy i tylko w Benchamrku na Takistanie.

Podsumowując: w moim przypadku wąskim gardłem stała się... grafika. I na niej postaram się teraz skupić :)
Obrazek
Obrazek
-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL12 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm
Offline
Avatar użytkownika

Algrab

Generał

Generał

  • Posty: 2989
  • Dołączył(a): So 10 paź, 2009 23:35
  • Lokalizacja: x+2=1

PostSo 08 sty, 2011 22:08

Maćko napisał(a):Nie wiem tylko dlaczego Algrab na procesorze posiadającym 6MB cache i zegar 500MHz wyższy ma wyniki takie jakie ma...


No właśnie podejrzewam to co podejrzewasz u siebie
Obrazek
Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

Maćko

Generał

Generał

  • Posty: 3139
  • Dołączył(a): Pt 29 gru, 2006 23:33
  • Lokalizacja: Radom

PostSo 15 sty, 2011 12:54

Kolejne testy :)

Konfiguracja sprzętowa:
----------------------------
System: Windows XP SP3 32bit
Procesor: Intel Core 2 Duo E7200 2.53GHz@3.4GHz
Pamięć RAM: 2 GB DDR2 800MHz@860MHz Dual Chanel Timingi 4-4-4-12-CR2
Grafika: NVidia Geforce 8800GS 384 MB @R.650MHz/S.1785MHz/M.950MHz

Wydajność Operation Arrowhead:
----------------------------
Ustawienia: Click

Benchmark 1 (OA): 38 FPS
Benchmark 1 (A2): 44 FPS
Benchmark 2 (A2): 17 FPS

Zmieniłem również dysk. W miejsce wysłużonego Samsunga SpinPoint T166 HD403LJ zawitał nowy Samsung Spinpoint F3 HD502HJ, który od poprzednika jest krótko mówiąc dwa razy szybszy i bardzo widać to w grze (mniej doczytywania tekstur) ;)
Obrazek
Obrazek
-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL12 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm
Offline
Avatar użytkownika

Jaromaz

Major

Major

  • Posty: 565
  • Dołączył(a): Cz 21 sty, 2010 23:12
  • Lokalizacja: Warszawa

PostCz 20 sty, 2011 01:05

Co do dysku SSD - nie wyobrażam już sobie Army bez niego :) - po pierwsze Windows chodzi zawsze tak jakby był dopiero co zainstalowany. Po drugie - system uruchamia się błyskawicznie. Po trzecie Arma wczytuje się szybko i brak efektu rozmazania na teksturach podczas szybkiego ruchu głową - tekstury w ogóle się "nie doczytują" :)

Co do benchmarków - miałyby sens gdyby wszyscy stosowali identyczne ustawienia 1) karty graficznej 2) ustawień graficznych w Armie :) (np. dla mnie standardem są ustawienia 3D ATI "zrównoważone" ale już AA4x w Armie - i interesowałyby mnie wyniki testów tylko z takimi ustawieniami :) (a tu jeszcze Nvidia z innymi opcjami graficznymi :) ).
Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

Algrab

Generał

Generał

  • Posty: 2989
  • Dołączył(a): So 10 paź, 2009 23:35
  • Lokalizacja: x+2=1

PostCz 20 sty, 2011 20:14

Jakie parametry odczytu / zapisu SSD?

Poza tym SSD jest dla ludzi z szybką VGA, podejrzewam że u siebie nie odnotowałbym wzrostu FPS
Obrazek
Obrazek
Offline

rad

Porucznik

Porucznik

  • Posty: 382
  • Dołączył(a): So 03 paź, 2009 18:56

PostPt 21 sty, 2011 14:58

Ale odnotowalbys szybsze wczytywanie gry i doczytywanie tekstur :D
Offline
Avatar użytkownika

Algrab

Generał

Generał

  • Posty: 2989
  • Dołączył(a): So 10 paź, 2009 23:35
  • Lokalizacja: x+2=1

PostPt 04 lut, 2011 21:43

Konfiguracja sprzętowa:
----------------------------
System: Windows XP SP3 32bit
Procesor: Intel Core 2 Duo E8400 3.00 GHz
Pamięć RAM: 4 GB DDR2 @ 800MHz Dual Chanel
Grafika: Sapphire Radeon HD 6850

Wydajność Operation Arrowhead:
----------------------------
Ustawienia: Identyko jak u Maćko

Benchmark 1 (OA): 39 FPS

I tu przyznam że mnie zatkało, bo albo sie myle albo 6850 to karta 10 razy wydajniejsza niż moja 8800 GT, a rezultat TEN SAM!!
Woot?!
Obrazek
Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

4teLL

Porucznik

Porucznik

  • Posty: 374
  • Dołączył(a): Pn 12 lip, 2010 11:59
  • Lokalizacja: Skierniewice

PostPt 04 lut, 2011 23:58

Algrab napisał(a):Konfiguracja sprzętowa:

Pamięć RAM: 4 GB DDR2 @ 800MHz Dual Chanel


Winda XP na 32 bitach obsługuje do 3gb ramu więc jeden ci się marnuje :P
Offline
Avatar użytkownika

Algrab

Generał

Generał

  • Posty: 2989
  • Dołączył(a): So 10 paź, 2009 23:35
  • Lokalizacja: x+2=1

PostSo 05 lut, 2011 06:19

Konfiguracja sprzętowa:
----------------------------
System: Windows 7 64bit ***
Procesor: Intel Core 2 Duo E8400 3.00 GHz
Pamięć RAM: 4 GB DDR2 @ 800MHz Dual Chanel
Grafika: Sapphire Radeon HD 6850

Wydajność Operation Arrowhead:
----------------------------
Ustawienia: Identyko jak u Maćko

Benchmark 1 (Arma 2): 40 FPS
Benchmark 1 (OA): 36 FPS

*** Na systemie 64bit tak samo a nawet gorzej.
Sterowniki do Vga ze strony Sapphire, może jeszcze spróbuje z ATI albo innego "guru3d"
Obrazek
Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

Artek3333

Chorąży

Chorąży

  • Posty: 222
  • Dołączył(a): Śr 18 lip, 2007 19:17
  • Lokalizacja: Żywiec

PostSo 05 lut, 2011 08:37

Algrab napisał(a):I tu przyznam że mnie zatkało, bo albo sie myle albo 6850 to karta 10 razy wydajniejsza niż moja 8800 GT, a rezultat TEN SAM!!
Woot?!

Rezultat ten sam, bo ograniczeniem jest procesor a nie karta.
Offline
Avatar użytkownika

Algrab

Generał

Generał

  • Posty: 2989
  • Dołączył(a): So 10 paź, 2009 23:35
  • Lokalizacja: x+2=1

PostSo 05 lut, 2011 09:33

No ale wybacz, 3GHz? To nie wiedziałem że Intele E8400 są takie do pupy...
Obrazek
Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

Maćko

Generał

Generał

  • Posty: 3139
  • Dołączył(a): Pt 29 gru, 2006 23:33
  • Lokalizacja: Radom

PostSo 05 lut, 2011 10:21

E8400 to cpu z przed 3 latach, za dużo od niego wymagasz. Trzy lata temu był wystarczający, ale nie dziś kiedy w ofercie Intela są 3 nowe podstawki :D (lga 1366, lga 1156, lga 1155) Obawiam się że nawet przy 4GHz nie rozwiniesz pełnej mocy karty. Tu przydałby się quad/core i5 lub wyżej.
Obrazek
Obrazek
-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL12 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do [ArmA II] Ogólna dyskusja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron