Teraz jest Cz 24 sie, 2017 00:45


ArmA II vs Operation Arrowhead - optymalizacja i wydajność

Oczywiście związana jedynie z tematyką ArmA II oraz Operation Arrowhead...
  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

Cienki

Chorąży

Chorąży

  • Posty: 178
  • Dołączył(a): Pt 12 lis, 2010 17:02
  • Lokalizacja: Wrocław

Re: ArmA II vs Operation Arrowhead - optymalizacja i wydajno

PostCz 06 gru, 2012 19:23

Jon napisał(a):Użyj -cpuCount=3, nigdy nie przydzielaj grze wszystkich rdzeni.
http://community.bistudio.com/wiki/Arma2:_Startup_Parameters napisał(a):-cpuCount=<number> Change to a number less or equal than numbers of available cores. This will override auto detection.
Jeżeli o Armę chodzi to zawsze sugerowałem się tym opisem. Jestem mile zaskoczony, że byłem w błędzie. Gra chodzi jakby lepiej przy przydzieleniu 3 z 4 rdzeni. Pomimo użycia tego parametru podobno dobrze jest ręcznie ustawić koligację dla procesu gry na tyle rdzeni ile jest podanych w parametrze.
Offline
Avatar użytkownika

Maćko

Generał

Generał

  • Posty: 3128
  • Dołączył(a): Pt 29 gru, 2006 23:33
  • Lokalizacja: Radom

Re: ArmA II vs Operation Arrowhead - optymalizacja i wydajno

PostPt 21 gru, 2012 22:03

Guess who's back :twisted:

Konfiguracja sprzętowa:
----------------------------
Laptop Acer Aspire V3-571G
System: Windows 7 Professional 64bit
Procesor: Intel Core i5-3210M 2.5GHz
Pamięć RAM: 8 GB DDR3 @1600MHz
Grafika: NVidia Geforce GT 640M 2GB VRAM DDR3

Wydajność Operation Arrowhead:
----------------------------
Ustawienia: http://i.imgur.com/g0Lg2.jpg

Benchmark 1 (OA): 31 FPS
Benchmark 1 (A2): 32 FPS
Benchmark 2 (A2): 14 FPS

To tak na szybko, bez większego zagłębiania się w ustawienia zarządzania energią i bez żadnych dodatkowych parametrów/hacków.
Obrazek
Obrazek
-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL12 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm
Offline
Avatar użytkownika

Algrab

Generał

Generał

  • Posty: 2964
  • Dołączył(a): So 10 paź, 2009 23:35
  • Lokalizacja: Paprika'sz City

Re: ArmA II vs Operation Arrowhead - optymalizacja i wydajno

PostPt 21 gru, 2012 23:51

31 fps w bench#1?
testowałeś jak bardzo nie da się grać w nasze misje?
u mnie na 41 bench 1 twierdzę ze ledwo co gram :D
Na zawsze z Wodzem i z Partią!!
Obrazek Obrazek
Obrazek
[img]/http://x3.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_33wy0l0863SgqTDIWRdlvIvk1dPunAEM,w400.jpg[/img] :P :P :P
Offline
Avatar użytkownika

Maćko

Generał

Generał

  • Posty: 3128
  • Dołączył(a): Pt 29 gru, 2006 23:33
  • Lokalizacja: Radom

Re: ArmA II vs Operation Arrowhead - optymalizacja i wydajno

PostSo 22 gru, 2012 00:03

właśnie u mnie nie wiem co jest (ale wydaje mi się że kwestia zarządzania energią) bo fps jest sztucznie ograniczony do 30, biegając po czarnozadupiu zauważyłem że jakoś nie widać skoków/spadków płynności np. podczas latania po czarnogorsku i chwilę później wybiegając z niego patrząc się w szczere pole wydaje się być tak samo płynnie.
Obrazek
Obrazek
-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL12 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm
Offline
Avatar użytkownika

Pyjter

Porucznik

Porucznik

  • Posty: 314
  • Dołączył(a): Cz 01 mar, 2012 13:11
  • Lokalizacja: Mysłowice

Re: ArmA II vs Operation Arrowhead - optymalizacja i wydajno

PostSo 22 gru, 2012 09:55

Ja na moim zabytku na bench 1 z A2 i OA mam trochę lepsze wyniki niż Maćko (ale to nadrabia prawdopodobnie mój 4850), ale na bechu2 A2 mam 7 fps (przy bardzo podobnych ustawienach), i widać o ile lepszy jest procek Maćko od mojego Athlona 5200 ~3 Ghz , myślę że ma spokojny zapas mocy na ACE. Co do ograniczania FPS-ów zobacz czy nie masz załączonego ograniczenia fps-ów w ustawienich karty ("half-refresh-rate" czy jakoś tak, mam ATi to nie wiem dokładnie). Swoją drogą mieć stabilne 30 FPS - marzenie - zwłaszcza na ACE :twisted:
Offline

Exe

Major

Major

  • Posty: 762
  • Dołączył(a): Pn 28 cze, 2010 18:35
  • Lokalizacja: Rzeszów

Re: ArmA II vs Operation Arrowhead - optymalizacja i wydajno

PostSo 22 gru, 2012 10:21

Mieć stabilne 15 fps, to jest dopiero marzenie :E
Widocznie bug tak chciał.
Offline
Avatar użytkownika

Jon

Generał

Generał

  • Posty: 10654
  • Dołączył(a): Wt 20 lip, 2004 00:43
  • Lokalizacja: Kraków

Re: ArmA II vs Operation Arrowhead - optymalizacja i wydajno

PostSo 22 gru, 2012 18:01

Pyjter, zgadnij co? Też mam na moim kompie 7 fps, a przecież niby sporo mocniejszy od Twojego...


Powtarzam prawdę starą jak świat, każdorazowo z moich porad: benchmark w armie, to żaden benchmark.

A już zwłaszcza benchmark 2.
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan
Offline
Avatar użytkownika

Pyjter

Porucznik

Porucznik

  • Posty: 314
  • Dołączył(a): Cz 01 mar, 2012 13:11
  • Lokalizacja: Mysłowice

Re: ArmA II vs Operation Arrowhead - optymalizacja i wydajno

PostSo 22 gru, 2012 18:36

No w sumie na starej grafie (7300GT) miałem 12, ale wszystko na low i 600 metrów widoczności :) A wczorajsza misja Romana z obroną Striełki zamuliła mi kompa jak nic dotychczas, nawet TS wysiadł. Dobrze że miałem Saige to nawet coś trafiłem :twisted:
Offline
Avatar użytkownika

Maćko

Generał

Generał

  • Posty: 3128
  • Dołączył(a): Pt 29 gru, 2006 23:33
  • Lokalizacja: Radom

Re: ArmA II vs Operation Arrowhead - optymalizacja i wydajno

PostSo 22 gru, 2012 19:42

dobra, ogarnąłem trochę temat. ograniczenie fpsów włączone jest na baterii, jak latałem po mapie to z odpiętą wtyczką od zasilacza stąd to ograniczenie fpsów.

Aktualnie doszedłem do takich wyników:

po wyłączeniu wszystkich niepotrzebnych syfów pracujących w tle wzrósł wynik w benchu 2, pozostałebez zmian:
Benchmark 1 (OA): 31 FPS
Benchmark 1 (A2): 32 FPS
Benchmark 2 (A2): 16 FPS

Zmniejszając detale cieniu z wysokich na medium:
Benchmark 1 (OA): 33 FPS
Benchmark 1 (A2): 35 FPS
Benchmark 2 (A2): 16 FPS

po lekkim oc grafiki 900@1100mhz (pamięć, co by nie była aż tak wąskim gardłem, bo siedzi tu DDR3 na szynie 128) i dodaniu do linii komend parametrów typu maxmem=2047, exthreads=3 i cpucount=3:
Benchmark 1 (OA): 35 FPS
Benchmark 1 (A2): 37 FPS
Benchmark 2 (A2): 17 FPS

Jest git :D idę ciągać addonsy, ale dzisiaj to i tak nie zdążę wpadnąć :(
Obrazek
Obrazek
-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL12 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm
Offline
Avatar użytkownika

Algrab

Generał

Generał

  • Posty: 2964
  • Dołączył(a): So 10 paź, 2009 23:35
  • Lokalizacja: Paprika'sz City

Re: ArmA II vs Operation Arrowhead - optymalizacja i wydajno

PostSo 12 sty, 2013 14:23

Z innej bajki:
Jest sobie SERWER A2CO postawiony na 6ściu rdzeniach

jaki ma być parametr CpuCount?
Na zawsze z Wodzem i z Partią!!
Obrazek Obrazek
Obrazek
[img]/http://x3.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_33wy0l0863SgqTDIWRdlvIvk1dPunAEM,w400.jpg[/img] :P :P :P
Offline
Avatar użytkownika

Maćko

Generał

Generał

  • Posty: 3128
  • Dołączył(a): Pt 29 gru, 2006 23:33
  • Lokalizacja: Radom

Re: ArmA II vs Operation Arrowhead - optymalizacja i wydajno

PostSo 12 sty, 2013 14:36

już ci pisałem, 4 bo arma więcej nie obsługuje, wszystko co wpiszesz większego od 4 zwróci i tak 4
Obrazek
Obrazek
-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL12 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm
Offline
Avatar użytkownika

RozekPoland

Porucznik

Porucznik

  • Posty: 424
  • Dołączył(a): Pn 01 mar, 2010 02:21

Re: ArmA II vs Operation Arrowhead - optymalizacja i wydajno

PostSo 12 sty, 2013 17:26

No to ja podam swój ciekawy przykład z 6rdzeniowego procesora AMD. Obciążenie w trakcie gry jest na wszystkich 6 rdzeniach i to dosyć równomierne ;)

Inna sprawa, że ARMA została faktycznie napisana max. pod 4 rdzenie.
ObrazekObrazekObrazek Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

Maćko

Generał

Generał

  • Posty: 3128
  • Dołączył(a): Pt 29 gru, 2006 23:33
  • Lokalizacja: Radom

Re: ArmA II vs Operation Arrowhead - optymalizacja i wydajno

PostSo 12 sty, 2013 17:36

Rożek napisał(a):No to ja podam swój ciekawy przykład z 6rdzeniowego procesora AMD. Obciążenie w trakcie gry jest na wszystkich 6 rdzeniach i to dosyć równomierne ;)

Inna sprawa, że ARMA została faktycznie napisana max. pod 4 rdzenie.

sterownik grafiki, dźwięk i wszystko co inne działające równolegle z grą też korzysta z procesora szczególnie te dwa pierwsze i szczególnie jeśli mamy grafikę NVIDIA.
Obrazek
Obrazek
-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL12 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm
Offline
Avatar użytkownika

RozekPoland

Porucznik

Porucznik

  • Posty: 424
  • Dołączył(a): Pn 01 mar, 2010 02:21

Re: ArmA II vs Operation Arrowhead - optymalizacja i wydajno

PostN 13 sty, 2013 18:31

Nie, po prostu architektura procesora AMD jest inna niż Intela.
ObrazekObrazekObrazek Obrazek
Offline

majseweryna

Cywil

Cywil

  • Posty: 1
  • Dołączył(a): Pn 04 mar, 2013 14:26
  • Lokalizacja: Kraków

Re: ArmA II vs Operation Arrowhead - optymalizacja i wydajno

PostPn 04 mar, 2013 14:27

Witam wszystkich :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do [ArmA II] Ogólna dyskusja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron