Teraz jest Wt 17 paź, 2017 18:38


Czarne ekrany.

Oczywiście związana jedynie z tematyką ArmA II oraz Operation Arrowhead...
  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

Jasina

Porucznik

Porucznik

  • Posty: 433
  • Dołączył(a): Cz 19 sie, 2010 13:26
  • Lokalizacja: Inowrocław

Czarne ekrany.

PostPt 23 lis, 2012 20:01

Witam.

Mam dosyć nietypowy problem. Gdy przez jakiś czas gram w Armę zdarza mi się że monitor robi się czarny i wyświetla mi komunikat o treści "no signal" zupełnie jakby monitor był włączony a komputer nie. Nie pomaga wyłączenie i włączenie monitora, jedynym skutecznym sposobem jest res kompa. Ktoś może zna podwód i rozwiązanie problemu?
nick w grze: Jasina
kanał na YouTube: http://www.youtube.com/user/Jasina85
Offline
Avatar użytkownika

Jon

Generał

Generał

  • Posty: 10673
  • Dołączył(a): Wt 20 lip, 2004 00:43
  • Lokalizacja: Kraków

Re: Czarne ekrany.

PostPt 23 lis, 2012 20:05

Za słaby\zdychający zasilacz? Jeśłi nie, to być może coś ze sterownikiem karty graf (nie wiem, nowe monitory mają też chyba swoje sterowniki)?
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan
Offline
Avatar użytkownika

Blackburn

Pułkownik

Pułkownik

  • Posty: 1437
  • Dołączył(a): Cz 15 lip, 2010 11:36
  • Lokalizacja: Raz tu, raz tam...

Re: Czarne ekrany.

PostPt 23 lis, 2012 20:05

Sprawdź czy karta graficzna się nie poci.
Offline
Avatar użytkownika

Jasina

Porucznik

Porucznik

  • Posty: 433
  • Dołączył(a): Cz 19 sie, 2010 13:26
  • Lokalizacja: Inowrocław

Re: Czarne ekrany.

PostPt 23 lis, 2012 20:11

Jon napisał(a):Za słaby\zdychający zasilacz?

No raczej nie bo to już trzeci w tym roku. :/
Blackburn napisał(a):Sprawdź czy karta graficzna się nie poci.

Cóż nagrzewać się nagrzewa, tyle widzę "na oko" ale musiałbym sprawdzić to jakimś programem bo moje obserwacje opierają się o dotknięcie komputera podczas gry i stwierdzenie "ciepły". :]
nick w grze: Jasina
kanał na YouTube: http://www.youtube.com/user/Jasina85
Offline
Avatar użytkownika

Maćko

Generał

Generał

  • Posty: 3137
  • Dołączył(a): Pt 29 gru, 2006 23:33
  • Lokalizacja: Radom

Re: Czarne ekrany.

PostPt 23 lis, 2012 20:17

Jasina napisał(a):No raczej nie bo to już trzeci w tym roku. :/

gratuluję oszczędzania na najważniejszej części komputera :D

alt tab, albo zejście do pulpitu nie pomaga? ewentualnie polecenie FLUSH, swego czasu też miałem takie cyrki z czarnym ekranem tylko nie pamiętam czy w parze z tym chodził komunikat no signal
Obrazek
Obrazek
-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL12 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm
Offline
Avatar użytkownika

Jasina

Porucznik

Porucznik

  • Posty: 433
  • Dołączył(a): Cz 19 sie, 2010 13:26
  • Lokalizacja: Inowrocław

Re: Czarne ekrany.

PostPt 23 lis, 2012 20:32

Maćko napisał(a):
Jasina napisał(a):No raczej nie bo to już trzeci w tym roku. :/

gratuluję oszczędzania na najważniejszej części komputera :D

alt tab, albo zejście do pulpitu nie pomaga? ewentualnie polecenie FLUSH, swego czasu też miałem takie cyrki z czarnym ekranem tylko nie pamiętam czy w parze z tym chodził komunikat no signal

Nie działa alt tab, ctrl alt delete. Monitor zachowuje się jakby stracił łączność z kompem.
nick w grze: Jasina
kanał na YouTube: http://www.youtube.com/user/Jasina85
Offline

Exe

Major

Major

  • Posty: 762
  • Dołączył(a): Pn 28 cze, 2010 18:35
  • Lokalizacja: Rzeszów

Re: Czarne ekrany.

PostPt 23 lis, 2012 21:09

Odpal kompa, pozwól mu pochodzić parę minut, sprawdź temperatury HWMonitorem, potem odpal armę, i powtórz, pograj kilkanaście minut i powtórz czynność. No i pokaż wyniki oczywiście.
A w kwestii zasilacza... żebyś nie żałował, jak ci coś kiedyś pierdolnie płyta główna, bo zasilacz dostarczy jej zbyt duże napięcie.
Widocznie bug tak chciał.
Offline
Avatar użytkownika

Cienki

Chorąży

Chorąży

  • Posty: 178
  • Dołączył(a): Pt 12 lis, 2010 17:02
  • Lokalizacja: Wrocław

Re: Czarne ekrany.

PostPt 23 lis, 2012 23:16

Jasina napisał(a):Gdy przez jakiś czas gram w Armę zdarza mi się że monitor robi się czarny i wyświetla mi komunikat o treści "no signal" zupełnie jakby monitor był włączony a komputer nie.
Miałem kiedyś podobnie. Pomogło wyłączenie AA lub też ustawienie go na "nisko".
Offline
Avatar użytkownika

Algrab

Generał

Generał

  • Posty: 2975
  • Dołączył(a): So 10 paź, 2009 23:35
  • Lokalizacja: Paprika'sz City

Re: Czarne ekrany.

PostSo 24 lis, 2012 04:16

Na przegrzewanie jest prosty test, ściągnij boczną klapę komputera i zobacz wtedy.

Przy okazji odkurz kompa w środku odkurzaczem.
Obrazek

Powrót do [ArmA II] Ogólna dyskusja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość