Teraz jest Śr 17 paź, 2018 18:48


Łańcuch dowodzenia

Dział poświęcony edytorowi ArmA II i Operation Arrowhead, czyli tworzeniu misji.
  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

Jasina

Porucznik

Porucznik

  • Posty: 433
  • Dołączył(a): Cz 19 sie, 2010 13:26
  • Lokalizacja: Inowrocław

Łańcuch dowodzenia

PostPt 27 sie, 2010 11:05

Jak w temacie czyli jak ustalić łańcuch dowodzenia tzn. jest drużyna w której są szeregowcy i słuchają tylko dowódcy sierżanta który słucha jedynie porucznika
nick w grze: Jasina
kanał na YouTube: http://www.youtube.com/user/Jasina85
Offline

Rydygier

Cywil

Cywil

  • Posty: 6
  • Dołączył(a): Cz 09 wrz, 2010 13:26

PostCz 18 sie, 2011 15:34

Jako, że ostatnio rozkminiałem to zagadnienie, pozwolę sobie podnieść temat. Może komuś się przyda, a i ja mam tu jeden kłopot. Robię tak:

Obrazek

Niebieskie kwadraty to oczywiście moduły. W polu "uruchamianie" modułu na górze piramidki, zsynchronizowanego z jednostką "Ja", wpisuję:

BIS_HC_0 setvariable ["chainofcommand",true];

(to aktywuje wielostopniowy łańcuch dowodzenia)

Gdy umieszczam moduły podkomendnych, automatycznie łączą się z pobliskim modułem dowódcy, ale poprzez grupowanie, nie synchronizację. Rozgrupowuję i zmieniam to na synchronizację (inaczej i tak nie uzyskam przedstawionego drzewka, grupowane wszystkie się podepną bezpośrednio pod moduł najwyższy).

Wszystko pięknie, tylko, że... Wcieliwszy się w gościa oznaczonego "Ja" włączam (ctrl+spacja) HC. Widzę teraz pod komendą dwu dowódców. Analogicznie wcielając się w nich widzę pod komendą po dwie podległe im drużyny. Gdy jednak będąc "Ja" wydam obu podkomendnym dowódcom np. rozkaz ruchu 100m naprzód, dzieje się, co następuje:

Moi podkomendni spoza czerwonej ramki biegną co sił do wyznaczonego celu. Osobnicy w ramce, lenie jedne, stoją jakby nigdy nic. Dołączają dopiero, gdy cała reszta osiągnie cel.

By zbadać sprawę wcieliłem się w dowódcę jednej z grup leni, a "Ja" wyznaczyłem "Ruszać do". W tej roli otrzymuję od AI "Ja" rozkaz "naprzód" (bez wizualizacji celu w postaci żółtego znacznika). Moi ludzie nie idą za mną. Mogę im "ręcznie" nakazać ruch do punktu, ale na komendę "przegrupować się" zamiast dołączyć do mnie, stają jak te kołki.

Cóż. Pozostało wcielić się w jednego z tych leni, zwykłego strzelca na szarym końcu łańcucha. Co widzę? Ano mój dowódca biegnie za resztą wierchuszki, zaś ja otrzymuję komendę "za mną" od... mojego kolegi-lenia z oddziału. Pojawia się też znacznik miejsca w szyku, jakby ów kumpel był teraz moim dowódcą, choć zielona ikona dowódcy wciąż oznacza tego samego gościa, który obecnie zasuwa za przełożonymi. A my se we trzech stoimy jak ciołki jakie. No i nie wiem, co z tym począć. Coś źle ustawiam?
Offline
Avatar użytkownika

Jon

Generał

Generał

  • Posty: 10712
  • Dołączył(a): Wt 20 lip, 2004 00:43
  • Lokalizacja: Kraków

PostCz 18 sie, 2011 17:22

Czy:
- używasz moda ACE?
- używasz podstawki skryptowej CBA?
- używasz jakichkolwiek innych modów, np. SLX?
- jaką masz wersję gry?
- czy podkomendni nie mają komendy DoStop this?

To ostatnie to był problem, który zabił HC w jednej z moich misji, inna sprawa iż nie przypominam sobie bym musiał używać jakichkolwiek komend by włączyć podstawe rozkazy w HC.
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan
Offline

Rydygier

Cywil

Cywil

  • Posty: 6
  • Dołączył(a): Cz 09 wrz, 2010 13:26

PostCz 18 sie, 2011 19:29

ACE - nie używam;

CBA, SLX - oraz wiele innych modów mam w użyciu, ale sprawdziłem na czyściutkiej Armie, bez różnicy, z samym CBA też;

wersja gry - 1.10, bez dodatków;

komendy - żołnierze nie mają wpisanych żadnych. Jest jedyny wpis w module, o którym mówiłem, moduł ten ma też nazwę "BIS_HC_0" (rzecz jasna może być inna, nie domyślna, byleby taką sama wpisać w "uruchomieniu"). Bez tego wpisu i/lub nazwy HC ma jeden poziom i na rozkazy reagują tylko ci dwaj bezpośrednio "pode mną".

Powrót do [ArmA II] Edytor

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron