Teraz jest Cz 16 sie, 2018 13:33


Dominacja - xvec1, xvec2,… respawnują w bazie po około 8min

Dział poświęcony edytorowi ArmA II i Operation Arrowhead, czyli tworzeniu misji.
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

arturdebski

Szeregowy

Szeregowy

  • Posty: 13
  • Dołączył(a): Śr 30 lis, 2011 20:06

Dominacja - xvec1, xvec2,… respawnują w bazie po około 8min

PostPt 30 lis, 2012 18:58

Cześć wszystkim
Edytuję właśnie Dominację i mam z nia problem - MHQ (xvec1, xvec2) oraz
Wszystkie pozostałe defaultowe pojazdy xvec... z dominacji respawnują się w bazie
z miejsca pozostawienia po około 8 minutach z tym że (musze to jeszcze raz sprawdzić)
wygląda na to że jak się jest w pobliżu MHQ to ono nie znika.

Gdzie szukać przyczyny? Które pliki zmodyfikować aby usunąć tą przypadłość?

Porównywałem w edytorze wiele plików z tej dominacji z plikami z innej dominacji
mission, i_client, d_init, x_server\x_vehirespawn, x_server\x_vehirespawn, x_server\x_vehirespawn2, description,
x_server\x_vrespawn2 itd. Itd.
ale nic nie naprowadziło mnie na trop gdzie ktoś ustawił ten trochę bezsensowny parametr
aby w dominacji którą można grać tydzień MHQ czy wóz naprawczy na misji respawnowały się bez uszkodzeń
po 8 minutach…

W d_init.sqf znalazłem parametry dzeki którym "wyleczyłem" ze zniakania wszystkie defaultowe heli z domi
- ch1 ch2,... jednak w sekcjach dla xvec niema parametrów które mówiłyby żeby xvec sie nie respawnowały po pozostawieniu

case (__OAVer): {
[[ch1,301,true],[ch2,302,true].....

Szukałem w plikach Domi powiązań z: xvec1, xvec2, MHQ, czasem respawnu 480s, 500s, deserted, respawn, vehicle
itp. ale tez nie znalazłem żadnego parametru że po jakimś czasie w jakiej odległości MHQ wraca do bazy…

Może ktoś podpowie w którym kierunku poszukiwać rozwiązania - kończą mi się pomysły...

Mogę też podesłać Domi śmiałkowi który chciałby się zmierzyć z tematem - bo wiem że to trochę jak wróżenie z fusów
- potrzebne do niej: @ACE, @TAVIANA, @POLISH ARMY MOD (vilas)

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam
Artur Dębski
http://blogit.one.pl
Moje serwery ARMA 2 Combined Operations: artur-PL
Offline
Avatar użytkownika

Algrab

Generał

Generał

  • Posty: 2989
  • Dołączył(a): So 10 paź, 2009 23:35
  • Lokalizacja: x+2=1

Re: Dominacja - xvec1, xvec2,… respawnują w bazie po około 8

PostSo 01 gru, 2012 15:04

Jak postawisz MHQ za bazą to daj mu opcję "Rozłóż MHQ" i wtedy nie zniknie.
Obrazek
Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

Jon

Generał

Generał

  • Posty: 10712
  • Dołączył(a): Wt 20 lip, 2004 00:43
  • Lokalizacja: Kraków

Re: Dominacja - xvec1, xvec2,… respawnują w bazie po około 8

PostSo 01 gru, 2012 15:10

Nie do końca jasne jest - CHCESZ czy NIE żeby to MHQ trafiało do bazy po pozostawieniu w polu?

Bo z tego co zrozumiałem, to nie trafia, a chciałbyś by trafiało. Z tego co kojarzę jest to "hardcoded" w Domi i niewykluczone, że jest coś, co blokuje respawn w innym przypadku niż zniszczenie. Rozwiązanie jest teoretycznie dosyć proste - setdammage 1 w przypadku spełnienia rządanego warunku, zapętlone. As simple as it gets, eh?


Ew. jako kod radiowy dostępny pod 0-0-X, podpisany np. "MHQ to base".
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan
Offline

arturdebski

Szeregowy

Szeregowy

  • Posty: 13
  • Dołączył(a): Śr 30 lis, 2011 20:06

Re: Dominacja - xvec1, xvec2,… respawnują w bazie po około 8

PostSo 01 gru, 2012 15:29

Jon - chcę żeby MQH i wszystkie inne "xvec..." nie znikały po postawieniu na misji - to jest zupełnie niepotrzebny feature zwłaszcza w przyapdku MHQ.

Algrab - zaraz jeszce raz sprawdzę ale kilkakrotnie jak walczylismy a MHQ było dobrze schowane
zniknęło smo po jakims czasie.

Dzięki
Ostatnio edytowano So 01 gru, 2012 15:44 przez arturdebski, łącznie edytowano 1 raz
Artur Dębski
http://blogit.one.pl
Moje serwery ARMA 2 Combined Operations: artur-PL
Offline
Avatar użytkownika

Jon

Generał

Generał

  • Posty: 10712
  • Dołączył(a): Wt 20 lip, 2004 00:43
  • Lokalizacja: Kraków

Re: Dominacja - xvec1, xvec2,… respawnują w bazie po około 8

PostSo 01 gru, 2012 15:32

Schowane-nie schowane, musi być "rozstawione" (opcja "deploy")


O znikającym MHQ tak czy siak słyszę po raz pierwszy.
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan
Offline

arturdebski

Szeregowy

Szeregowy

  • Posty: 13
  • Dołączył(a): Śr 30 lis, 2011 20:06

Re: Dominacja - xvec1, xvec2,… respawnują w bazie po około 8

PostSo 01 gru, 2012 15:53

Jon - ale problem dotyczy wszystkich "xvec ..." czyli: MHQ, wozów amunicyjnych, wozów naprawczych, cystern, "salvage trucks"

Za chwile jeszcze potwierdzę czy rozłozone MHQ tez znika - ale gram w Domi z kolegami i edytuję je juz chyba 2 lata
wiec sądzę że to nie moje przeoczenie - pierwszy raz takie cos widzę.
A moze masz Domi na mapę: Taviana bez tej przypadłości? - cały problem w tym że nie mam innej domi na tą mapę i morduję się z tym problemem znikania MHQ i wszsystkich innych pojazdów.
Dzięki
Artur Dębski
http://blogit.one.pl
Moje serwery ARMA 2 Combined Operations: artur-PL
Offline

arturdebski

Szeregowy

Szeregowy

  • Posty: 13
  • Dołączył(a): Śr 30 lis, 2011 20:06

Re: Dominacja - xvec1, xvec2,… respawnują w bazie po około 8

PostSo 01 gru, 2012 19:49

Dwa MHQ rozstawione w odległosci około 200m od brzegu bazy w stanie "deployed" znikneły po okolo 20 minutach.
Ustawiełm je w lesie wyszedłem z serwera, wracałem na serwer kilka razy i sparwdzałem i po ponad 20 min zniknęły. Najpierw pierwsze rozstawione zniknęło później drugie rozstawione zniknęło - zostały ponich tylko wyładowane wczesniej skrzynki z amunicją. ze stoperm w ręku było to ponad 20minut.

Dzieki za wszelką pomoc - skończyły mi się pomysły gdzie to wyłączyć
Artur Dębski
http://blogit.one.pl
Moje serwery ARMA 2 Combined Operations: artur-PL
Offline
Avatar użytkownika

Algrab

Generał

Generał

  • Posty: 2989
  • Dołączył(a): So 10 paź, 2009 23:35
  • Lokalizacja: x+2=1

Re: Dominacja - xvec1, xvec2,… respawnują w bazie po około 8

PostN 02 gru, 2012 01:20

Kolego,
na Travianę akurat nie dysponujemy misjami Domi bez tej przypadłości, więc gracie niestety w zrąbaną wersję misji. I ją próbujesz edytować, co z góry jest skazane na niepowodzenie.
Na pewno mamy wersję dobrą w tej chwili na Takistan, gdzie MHQ pozostaje rozstawione "na wieki"

P.S. Próbuj proszę następnym razem edyować posta zamiast pisać następnego jeden pod drugim. Dziękuję.
Obrazek
Obrazek
Offline

arturdebski

Szeregowy

Szeregowy

  • Posty: 13
  • Dołączył(a): Śr 30 lis, 2011 20:06

Re: Dominacja - xvec1, xvec2,… respawnują w bazie po około 8

PostN 02 gru, 2012 08:54

Niepotrzebnie się unosisz i niepotrzebna ironia w Twoich słowach. Nie miałem nic na mysli jak tylko dokładnie opisać co się dzieje.

Pozdrawiam.
Artur Dębski
http://blogit.one.pl
Moje serwery ARMA 2 Combined Operations: artur-PL
Offline
Avatar użytkownika

Algrab

Generał

Generał

  • Posty: 2989
  • Dołączył(a): So 10 paź, 2009 23:35
  • Lokalizacja: x+2=1

Re: Dominacja - xvec1, xvec2,… respawnują w bazie po około 8

PostN 02 gru, 2012 09:58

Porzuć prace nad zepsutą wersją Domi bo nikt Ci tutaj nie pomoże.
Obrazek
Obrazek

Powrót do [ArmA II] Edytor

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron