Teraz jest So 18 lis, 2017 13:41


Zaliczenie zadania - konwój

Dział poświęcony edytorowi ArmA II i Operation Arrowhead, czyli tworzeniu misji.
  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

gornan21

Szeregowy

Szeregowy

  • Posty: 32
  • Dołączył(a): N 01 lip, 2012 15:30

Zaliczenie zadania - konwój

PostŚr 19 mar, 2014 20:15

Hej.
Mam mały problem. Robię misję, w której jednym z celów jest przychwycenie konwoju wroga i dostarczeniu jednej lub dwóch ciężarówek z tego właśnie konwoju do bazy. Mam jednak problem z wyzwalaczem zaliczającym zadanie.
Wyzwalacz jest aktywowany przez BLUFOR, w warunku mam wpisane coś takiego;
Kod: Zaznacz cały
(alive truck_1) or (alive truck_2)
a w aktywacji to;
Kod: Zaznacz cały
zadanie1 setTaskState "Succeeded";  zadanie2 setTaskState "Assigned";  player setCurrentTask zadanie2;

Pomimo tego wyzwalacz aktywuje się na początku misji i zadanie nr.1 jest zaliczone. Nie mam już pomysłów, więc zwracam się do was o pomoc.
Z góry dzięki. ;)
Ostatnio edytowano Śr 19 mar, 2014 20:33 przez gornan21, łącznie edytowano 1 raz
Offline
Avatar użytkownika

Maćko

Generał

Generał

  • Posty: 3138
  • Dołączył(a): Pt 29 gru, 2006 23:33
  • Lokalizacja: Radom

Re: Zaliczenie zadania.

PostŚr 19 mar, 2014 20:31

Używaj znaczników code aby wyróżniać kod skryptowy dla lepszej przejrzystości w tekście to po pierwsze.

A po drugie wyzwalacz działa prawidłowo, przecież w warunku napisałeś:

Kod: Zaznacz cały
(alive truck_1) or (alive truck_2)


czyli aktywuje się w momencie gdy co najmniej jedna ciężarówka jest sprawna. Napisz konkretnie w jakim momencie wyzwalacz ma zadziałać.
Obrazek
Obrazek
-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL12 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm
Offline
Avatar użytkownika

gornan21

Szeregowy

Szeregowy

  • Posty: 32
  • Dołączył(a): N 01 lip, 2012 15:30

Re: Zaliczenie zadania.

PostŚr 19 mar, 2014 20:33

Ok, będę pamiętał. Wyzwalacz ma zadziałać, kiedy goście z bluforu wjadą którąś z tych ciężarówek w obszar wyzwalacza.
Offline
Avatar użytkownika

Maćko

Generał

Generał

  • Posty: 3138
  • Dołączył(a): Pt 29 gru, 2006 23:33
  • Lokalizacja: Radom

Re: Zaliczenie zadania.

PostŚr 19 mar, 2014 21:26

A więc tak, wyzwalacz tak jak masz aktywacja BLUFOR, ale w warunku musisz to jeszcze uwzględnić, czyli:

Kod: Zaznacz cały
this and ((alive truck_1) or (alive truck_2))


przy czym to zadziała gdy jakakolwiek jednostka strony BLUE znajdzie się obrębie tego wyzwalacza i co najmniej ciężarówka będzie sprawna, więc nie wiem czy nie lepiej byłoby zgrupować wyzwalacz z konkretną jednostką.
Obrazek
Obrazek
-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL12 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm
Offline
Avatar użytkownika

Blackburn

Pułkownik

Pułkownik

  • Posty: 1437
  • Dołączył(a): Cz 15 lip, 2010 11:36
  • Lokalizacja: Raz tu, raz tam...

Re: Zaliczenie zadania.

PostŚr 19 mar, 2014 21:30

Nie wiem czy da się to załatwić tylko jednym wyzwalaczem. Będziesz potrzebował dwóch albo, najlepiej, trzech.
Wygląda to mniej, więcej następująco:
Wyzwalacz, który zaliczał zadanie był aktywowany przez wyzwalacze zgrupowane z obiektami (u Ciebie z ciężarówkami).
Musisz stworzyć dwa takie same wyzwalacze gdzie każdy wyzwalacz będzie zgrupowany i aktywowany przez tylko jedną z ciężarówek (warunek obecności pojazdu, dowódcy, whatever).

1 wyzwalacz:
Aktywacja: pojazd
Obecny
Warunek:
Kod: Zaznacz cały
this

Uruchamianie:
Kod: Zaznacz cały
pojazd1=true; publicvariable "pojazd1"


2 Wyzwalacz analogicznie:
Aktywacja: pojazd
Obecny
Warunek:
Kod: Zaznacz cały
this

Uruchamianie:
Kod: Zaznacz cały
pojazd2=true; publicvariable "pojazd1"


3 Wyzwalacz zaliczający zadanie:
Warunek:
Kod: Zaznacz cały
pojazd1 and pojazd2

Uruchamianie:
Kod: Zaznacz cały
hint "Ciężarówki Vladimira dotarły do bazy"


Ponadto kiedyś miałem problem z "OR", które zaczęło działać jak "AND". Nie pytajcie dlaczego.
Offline
Avatar użytkownika

gornan21

Szeregowy

Szeregowy

  • Posty: 32
  • Dołączył(a): N 01 lip, 2012 15:30

Re: Zaliczenie zadania.

PostŚr 19 mar, 2014 22:36

Sposób, który podał Maćko działa, sposobu BlackBurna nie sprawdzałem, ale wierzę, że również działa. Dzięki wam za pomoc, temat do zamknięcia. ;)

btw.
To zadziałało jakby ktoś kiedyś potrzebował.

Kod: Zaznacz cały
this and ((alive truck_1) or (alive truck_2))
Offline

tom3kb

Major

Major

  • Posty: 523
  • Dołączył(a): Pt 04 mar, 2011 07:35
  • Lokalizacja: Sieradz

Re: Zaliczenie zadania.

PostCz 20 mar, 2014 08:32

Jeszcze jeden sposób, ja zawsze tak robię.
Kod: Zaznacz cały
truck1 distance baza <100 or truck2 distance baza <100

Gdzie baza to nazwa jakiegoś obiektu w miejscu, w którym mamy dostarczyć ciężarówki. Np niewidzialne lotnisko.
Jeśli wystarczy jedna to "or" jeśli wszystkie to "and" w wyzwalaczu.
ps. Zmieniłbym nazwę tematu na coś z konwojem lub coś podobnego.
Offline
Avatar użytkownika

gornan21

Szeregowy

Szeregowy

  • Posty: 32
  • Dołączył(a): N 01 lip, 2012 15:30

Re: Zaliczenie zadania.

PostCz 20 mar, 2014 16:57

Dzięki tom3kb, brzmi jak plan, nawet lepszy od poprzedniego.

Powrót do [ArmA II] Edytor

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron