Teraz jest Pn 18 gru, 2017 10:56


Wyzwalacz się aktywuje gdy jednostka będzie w pojeździe

Dział poświęcony edytorowi ArmA II i Operation Arrowhead, czyli tworzeniu misji.
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

Majster

Kapral

Kapral

  • Posty: 73
  • Dołączył(a): Cz 02 sty, 2014 22:47

Wyzwalacz się aktywuje gdy jednostka będzie w pojeździe

PostSo 03 maja, 2014 14:44

Pytanie. Jak zrobić żeby się aktywował wyzwalacz ale pod warunkiem że jednostka/drużyna będzie w danym pojeździe?
Nazwa w grze: Majster
Offline
Avatar użytkownika

Kentothas

Szeregowy

Szeregowy

  • Posty: 42
  • Dołączył(a): Pt 02 maja, 2014 10:29
  • Lokalizacja: Za Tobą

Re: Wyzwalacz się aktywuje gdy jednostka będzie w pojeździe

PostSo 03 maja, 2014 15:25

Musisz chyba wpisać w warunku wyzwalacza, żeby te jednostki były w środku. Spróbuj wpisać <nazwajednostki> moveincargo <nazwapojazdu>.
Insieme in battaglia - in nome della vittoria!
Offline

Majster

Kapral

Kapral

  • Posty: 73
  • Dołączył(a): Cz 02 sty, 2014 22:47

Re: Wyzwalacz się aktywuje gdy jednostka będzie w pojeździe

PostSo 03 maja, 2014 15:38

Nie, to nie pójdzie. Próbowałem.
Nazwa w grze: Majster
Offline
Avatar użytkownika

Kentothas

Szeregowy

Szeregowy

  • Posty: 42
  • Dołączył(a): Pt 02 maja, 2014 10:29
  • Lokalizacja: Za Tobą

Re: Wyzwalacz się aktywuje gdy jednostka będzie w pojeździe

PostSo 03 maja, 2014 15:45

Nie wiem, czy da się włączyć/wyłączyć wyzwalacz, ale jeśli się da, to w waypoincie "get in" możesz napisać, by go aktywował.
Insieme in battaglia - in nome della vittoria!
Offline
Avatar użytkownika

Sejtan

Major

Major

  • Posty: 676
  • Dołączył(a): Pn 19 lip, 2004 21:26
  • Lokalizacja: Starogard Gdański

Re: Wyzwalacz się aktywuje gdy jednostka będzie w pojeździe

PostSo 03 maja, 2014 15:46

Kentothas napisał(a):Musisz chyba wpisać w warunku wyzwalacza, żeby te jednostki były w środku. Spróbuj wpisać <nazwajednostki> moveincargo <nazwapojazdu>.

Bzdura.
TheMisterLight napisał(a):Pytanie. Jak zrobić żeby się aktywował wyzwalacz ale pod warunkiem że jednostka/drużyna będzie w danym pojeździe?

W warunku wyzwalacza wpisz:

A. nazwa_jednostki in nazwa_pojazdu
Wyzwalacz aktywuje się w chwili, w której jednostka znajdzie się w pojeździe.

B. count crew nazwa_pojazdu == count units nazwa_grupy
Wyzwalacz aktywuje się w chwili, w której cała drużyna znajdzie się w pojeździe.
Offline

Majster

Kapral

Kapral

  • Posty: 73
  • Dołączył(a): Cz 02 sty, 2014 22:47

Re: Wyzwalacz się aktywuje gdy jednostka będzie w pojeździe

PostSo 03 maja, 2014 15:49

Dzięki Sejtan. Jak zawsze pomocny na + :)

EDIT: Od razu spytam żeby w przyszłości nie zaśmiecać forum: Co zrobić by aktywował się wyzwalacz kiedy dana jednostka opuści pojazd?
Nazwa w grze: Majster
Offline
Avatar użytkownika

Jon

Generał

Generał

  • Posty: 10696
  • Dołączył(a): Wt 20 lip, 2004 00:43
  • Lokalizacja: Kraków

Re: Wyzwalacz się aktywuje gdy jednostka będzie w pojeździe

PostSo 03 maja, 2014 16:22

Pierwszy raz słyszę o komendzie in, a tyle rzeczy by mi w przeszłości ułatwiła :F

Najprościej zapewne byłoby tak:

!(nazwa_jednostki in nazwa_pojazdu) AND (dojechali)

Do tego potrzebujesz wyzwalacz wykrywający daną drużynę w danym miejscu, z kodem "aktywacyjnym": dojechali=true
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan
Offline
Avatar użytkownika

Blackburn

Pułkownik

Pułkownik

  • Posty: 1437
  • Dołączył(a): Cz 15 lip, 2010 11:36
  • Lokalizacja: Raz tu, raz tam...

Re: Wyzwalacz się aktywuje gdy jednostka będzie w pojeździe

PostSo 03 maja, 2014 19:55

Też stosunkowo niedawno odkryłem komendę IN. A jak ona pomaga w robieniu ewakuacji śmigłem...
Offline
Avatar użytkownika

Sejtan

Major

Major

  • Posty: 676
  • Dołączył(a): Pn 19 lip, 2004 21:26
  • Lokalizacja: Starogard Gdański

Re: Wyzwalacz się aktywuje gdy jednostka będzie w pojeździe

PostN 04 maja, 2014 12:05

Jon napisał(a):Pierwszy raz słyszę o komendzie in, a tyle rzeczy by mi w przeszłości ułatwiła :F

Blackburn napisał(a):Też stosunkowo niedawno odkryłem komendę IN. A jak ona pomaga w robieniu ewakuacji śmigłem...

No nie pier..... :D
in vehicle
in > in vehicle
Introduced in Operation Flashpoint version 1.00 :rotfl2:
Offline

Majster

Kapral

Kapral

  • Posty: 73
  • Dołączył(a): Cz 02 sty, 2014 22:47

Re: Wyzwalacz się aktywuje gdy jednostka będzie w pojeździe

PostN 04 maja, 2014 17:46

Sejtan napisał(a):
Kentothas napisał(a):Musisz chyba wpisać w warunku wyzwalacza, żeby te jednostki były w środku. Spróbuj wpisać <nazwajednostki> moveincargo <nazwapojazdu>.

Bzdura.
TheMisterLight napisał(a):Pytanie. Jak zrobić żeby się aktywował wyzwalacz ale pod warunkiem że jednostka/drużyna będzie w danym pojeździe?

W warunku wyzwalacza wpisz:

A. nazwa_jednostki in nazwa_pojazdu
Wyzwalacz aktywuje się w chwili, w której jednostka znajdzie się w pojeździe.

B. count crew nazwa_pojazdu == count units nazwa_grupy
Wyzwalacz aktywuje się w chwili, w której cała drużyna znajdzie się w pojeździe.


Nic mi nie wychodzi... :/

Próbuję zrobić tak: Śmigłowiec (śmigło A) ma ewakuować żołnierzy i lecieć do bazy. Towarzyszy mu drugie śmigło (śmigło B) na osłonie i ma po prostu być kolo niego kiedy są ewakuowani żołnierze. Wszystko ok. Problem się robi wtedy kiedy chce żeby śmigło na osłonie ruszyło tyłek za nim.

Więc tak: Stworzyłem dwie ścieżki osobne dla śmigieł A i B. Dla śmigła B stworzyłem Wyzwalacz - TYP: Zmiana, Aktywacja: count crew heliB == count units Alpha, i synchronizowałem z jednym WP śmigła B. Śmigło A poleciało, a śmigło B stoi.

Dowódca drużyny Alpha ma w Inicjalizacji: Alpha = group this
Wziąłem to od tego poradnika: Kilk
Nazwa w grze: Majster
Offline
Avatar użytkownika

Blackburn

Pułkownik

Pułkownik

  • Posty: 1437
  • Dołączył(a): Cz 15 lip, 2010 11:36
  • Lokalizacja: Raz tu, raz tam...

Re: Wyzwalacz się aktywuje gdy jednostka będzie w pojeździe

PostN 04 maja, 2014 17:57

Po pierwsze: nie potrzebujesz wyzwalacza dla śmigła B (osłony). Zsynchronizuj waypointy śmigła A i B. Kiedy śmigło A skończy desantować ludzi (zaliczy waypoint) wtedy śmigło B zaliczy swój waypoint (zsynchronizowany) i poleci dalej.

A najlepiej to zgrupuj śmigłowce. Ten osłonowy (zakładam, że jakiś ah64) będzie wisiał a drugi, ten transportowy, wysadzi desant i poleci. Desantowy śmigłowiec niech będzie dowódcą grupy.
Offline

Majster

Kapral

Kapral

  • Posty: 73
  • Dołączył(a): Cz 02 sty, 2014 22:47

Re: Wyzwalacz się aktywuje gdy jednostka będzie w pojeździe

PostN 04 maja, 2014 18:50

Dzięki Blackburn. Zauważyłem że mam problemy z najprostszymi rzeczami w edytorze :lol:
Nazwa w grze: Majster
Offline

tom3kb

Major

Major

  • Posty: 523
  • Dołączył(a): Pt 04 mar, 2011 07:35
  • Lokalizacja: Sieradz

Re: Wyzwalacz się aktywuje gdy jednostka będzie w pojeździe

PostN 04 maja, 2014 19:55

Każdy czasem tak ma. ;)

Powrót do [ArmA II] Edytor

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości