Teraz jest Pt 20 paź, 2017 06:54


Lądowanie śmigłowcem (desant) w T-stanie, w górach i dialogi

Dział poświęcony edytorowi ArmA II i Operation Arrowhead, czyli tworzeniu misji.
  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

Kentothas

Szeregowy

Szeregowy

  • Posty: 42
  • Dołączył(a): Pt 02 maja, 2014 10:29
  • Lokalizacja: Za Tobą

Lądowanie śmigłowcem (desant) w T-stanie, w górach i dialogi

PostPn 19 maja, 2014 21:44

Witam,
Otóż mam problem. Chcę zrobić desant śmigłowcem w Takistanie, ale teren jest zbyt górzysty, i po prostu nie da się lądować (komputer nie potrafi). Pytanie: czy da się "wymusić" lądowanie na przynajmniej lekko pochyłym terenie? I uprzedzając odpowiedzi: nie mogę lądować na lotnisku, bo właśnie to lotnisko trzeba przejąć i unieszkodliwić działa AA. I nie, nie mogę lądować na ulicach, bo po 1. są tam patrole, a po 2. w niektórych momentach jest tam zbyt ciasno. Desanty robię MH-6J (littlebird).

I 2 problem: Robię drużynę gracza na wzgórzu, wrogów w wiosce. Gdzieś dalej czołg US, który gracz wzywa kodem 0-0-1, czyli radiem Alfa. Naturalnie, wyzwalacz typu przełącz, aktywacja radio alfa, 1 waypoint czołgu. Ale mam problem. Tworzę drugi wyzwalacz, aktywacja radio alfa, z komendą: gracz sidechat "Piorun 96, tu Błyskawica, potrzebne wsparcie.", a potem drugi, taki sam, z opóźnieniem 3 sekundy (w każdym polu), w którym wpisuję: "czolg_us sidechat "Zrozumiano, Brzytwa. Oscar Mike. Bez odbioru."

Odpalam misję, wklikuję 0-0-1, czołg ładnie jedzie, ale jest problem: oba teksty pojawiają się w tym samym czasie, i to całe z dużych liter! Co z tym zrobić?

I 3, za pamięci: W kampanii, po włączeniu misji, pokazuje nam się odprawa. Dopiero, jak ją wyłączymy, to misja startuje. A ja zrobiłem briefing, klikam "previev", a gracz juz siedzi w ciężarówce. I jak ma się niby kapnąc, co ma zrobić? Pytanie: czy jest jakiś skrypt pozwalający uruchomienie na początku briefingu, a dopiero po jego zamknięciu - misji?
Insieme in battaglia - in nome della vittoria!
Offline
Avatar użytkownika

Blackburn

Pułkownik

Pułkownik

  • Posty: 1437
  • Dołączył(a): Cz 15 lip, 2010 11:36
  • Lokalizacja: Raz tu, raz tam...

Re: Lądowanie śmigłowcem (desant) w T-stanie, w górach i dia

PostPn 19 maja, 2014 22:16

Ad 1. Na zboczu się nie ląduje, no chyba, że czajnikiem wystawiasz dupsko i ludzie skaczą.... no ale nie w armie 2. Pozostaje spuścić ludzi po linie.

Ad 2. Tekst z komendy "sidechat" zawsze wyświetla się W TAKI SPOSÓB. Generalnie z tym opóźnieniem z wyzwalacza bywa różnie (przynajmniej ja mam takie doświadczenia).
Zrób tak:
1szy wyzwalacz ruszający czołg z wpisem w aktywacji:
Kod: Zaznacz cały
nazwa_jednostki sidechat "Piorun 96, tu Błyskawica, potrzebne wsparcie."; wsparcie=true; publicvariable "wsparcie";

2gi z opóźnieniem 3,3,3 i wpisanymi wartościami/komendami
warunek:
Kod: Zaznacz cały
wsparcie

aktywacja:
Kod: Zaznacz cały
czolg_us sidechat "Zrozumiano, Brzytwa. Oscar Mike. Bez odbioru.";

Jak nie zadziała to odpal to:
Kod: Zaznacz cały
nazwa_jednostki sidechat "Piorun 96, tu Błyskawica, potrzebne wsparcie.";
sleep 3;
czolg_us sidechat "Zrozumiano, Brzytwa. Oscar Mike. Bez odbioru.";

ze skryptu .sqf
Jak? W wyzwalacz ruszający czołg wpisujesz:
Kod: Zaznacz cały
nul = execVM "folder_ze_skryptem_w_folderze_misji\nazwa_pliku_ze_skryptem.sqf";


Ad 3. Trudno mi się powstrzymać... ale będę kulturalny. Masz mega duży i napisany łopatologicznie poradnik dot. briefingu dla SP i MP. Przeczytaj i będziesz wiedział!
Offline

tom3kb

Major

Major

  • Posty: 523
  • Dołączył(a): Pt 04 mar, 2011 07:35
  • Lokalizacja: Sieradz

Re: Lądowanie śmigłowcem (desant) w T-stanie, w górach i dia

PostWt 20 maja, 2014 00:45

Ad3. Jak chcesz w edytorze przed misją zobaczyć briefing o ile go prawidłowo zrobiłeś, to wciskasz Lshift i klikasz Preview.
Jeśli wciśniesz samo Preview odpala od razu misję.
Offline
Avatar użytkownika

Kentothas

Szeregowy

Szeregowy

  • Posty: 42
  • Dołączył(a): Pt 02 maja, 2014 10:29
  • Lokalizacja: Za Tobą

Re: Lądowanie śmigłowcem (desant) w T-stanie, w górach i dia

PostWt 20 maja, 2014 15:55

Blackburn napisał(a):Ad 3. Trudno mi się powstrzymać... ale będę kulturalny. Masz mega duży i napisany łopatologicznie poradnik dot. briefingu dla SP i MP. Przeczytaj i będziesz wiedział!


Wszystkie poradniki czytałem, ten do briefingu też, oprócz kwestii briefingu MP. Wiem, co robić. Mam nawet swój sposób, żeby zrobić polskie znaki, nie męcząc się ze stringtable. Wpisuję to wszystko w wyzwalaczu w edytorze. Chodzi mi o to, żeby po włączeniu misji pokazywało najpierw briefing, a po jego zamknięciu żeby startowała misja. Dostałem już odpowiedź, co mam kliknąć, żeby przejrzać go w edytorze. Ale głównie chodzi mi o to: czy briefing sam włącza się in-game jako pierwszy, czy trzeba wymusić to skryptem?

... da się spuścić ludzi po linie?

P.S
Problem z czołgiem rozwiązany. Tylko małe pytanko: co oznacza (lub co daje) komenda "publicvariable"?
Insieme in battaglia - in nome della vittoria!
Offline
Avatar użytkownika

Blackburn

Pułkownik

Pułkownik

  • Posty: 1437
  • Dołączył(a): Cz 15 lip, 2010 11:36
  • Lokalizacja: Raz tu, raz tam...

Re: Lądowanie śmigłowcem (desant) w T-stanie, w górach i dia

PostWt 20 maja, 2014 16:36

Kentothas napisał(a):Wszystkie poradniki czytałem, ten do briefingu też, oprócz kwestii briefingu MP. Wiem, co robić.

Super, że czytałeś poradniki. To znaczy, że praca autorów nie jest olewana.

Kentothas napisał(a):Mam nawet swój sposób, żeby zrobić polskie znaki, nie męcząc się ze stringtable. Wpisuję to wszystko w wyzwalaczu w edytorze. ?

Myślę, że to może być problem. Ale niech wytłumaczy ktoś, kto lepiej ogarnia mechanikę army.

Da się spuścić po linie, ale ja znam sposób z graczem w śmigłowcu. Bez ACE się nie obędzie.

Publicvariable przydaje się w MP (taki nawyk mi został). Daje tyle, że wartość jest wysyłana do wszystkich klientów.
Offline
Avatar użytkownika

Kentothas

Szeregowy

Szeregowy

  • Posty: 42
  • Dołączył(a): Pt 02 maja, 2014 10:29
  • Lokalizacja: Za Tobą

Re: Lądowanie śmigłowcem (desant) w T-stanie, w górach i dia

PostWt 20 maja, 2014 16:46

Blackburn napisał(a):Super, że czytałeś poradniki. To znaczy, że praca autorów nie jest olewana.

Nigdy nie olewam czyjejś ciężkiej roboty. Nawet, jeśli mi się coś nie podoba, to szacunek, że się komuś chciało, zawsze jest.
Czyli bez publicvariable też się obejdzie?
Insieme in battaglia - in nome della vittoria!
Offline

tom3kb

Major

Major

  • Posty: 523
  • Dołączył(a): Pt 04 mar, 2011 07:35
  • Lokalizacja: Sieradz

Re: Lądowanie śmigłowcem (desant) w T-stanie, w górach i dia

PostWt 20 maja, 2014 17:01

Musisz mieć init.sqf, w którym odpalasz briefing komendą [] execVM "briefing.sqf"
Sprawdź czy wszystko wpisałeś bez błędu. Możesz też pobrać jakąś moją misję u mnie wszystko śmiga to sobie porównasz.

A no i jeszcze musisz mieć briefing.html, potrzebny do debriefingu w misji bez tego coś się kaszaniło o ile dobrze pamiętam. Możliwe, że się briefing nie chciał wyświetlać ale już nie pamiętam, a nie mogę sprawdzić.

@Edit
Czy ja dobrze przeczytałem, że briefing wpisujesz w wyzwalacz w misji? To się nie dziwię, że masz go dopiero po starcie misji, a nie przed. ;)

Ps. Jak chcesz mieć polskie znaki w briefingu bez tworzenia stringtable to zmień w notatniku kodowanie z ANSI na UTF 8. Podobno to załatwia sprawę.
Offline
Avatar użytkownika

Kentothas

Szeregowy

Szeregowy

  • Posty: 42
  • Dołączył(a): Pt 02 maja, 2014 10:29
  • Lokalizacja: Za Tobą

Re: Lądowanie śmigłowcem (desant) w T-stanie, w górach i dia

PostWt 20 maja, 2014 18:03

tom3kb napisał(a):Ps. Jak chcesz mieć polskie znaki w briefingu bez tworzenia stringtable to zmień w notatniku kodowanie z ANSI na UTF 8. Podobno to załatwia sprawę.


W poradniku do briefingu pisze, że skrypt w innym kodowaniu może spowodować problemy.
Insieme in battaglia - in nome della vittoria!
Offline
Avatar użytkownika

Blackburn

Pułkownik

Pułkownik

  • Posty: 1437
  • Dołączył(a): Cz 15 lip, 2010 11:36
  • Lokalizacja: Raz tu, raz tam...

Re: Lądowanie śmigłowcem (desant) w T-stanie, w górach i dia

PostWt 20 maja, 2014 19:10

Sprawdź czy tak będzie. Na pewno Twoim sposobem nie odpalisz briefingu przed wystartowaniem misji.
Offline
Avatar użytkownika

Kentothas

Szeregowy

Szeregowy

  • Posty: 42
  • Dołączył(a): Pt 02 maja, 2014 10:29
  • Lokalizacja: Za Tobą

Re: Lądowanie śmigłowcem (desant) w T-stanie, w górach i dia

PostŚr 21 maja, 2014 12:18

Działa. Stworzyłem czołgowi w pierwszym waypioncie, tuż obok niego, warunek "wsparcie". Stworzyłem 2 wyzwalacze. Oprócz dialogów wpisałem w pierwszym "wezwanie = true", a w drugim, z opóźnieniem 3,3,3, w warunku wezwanie, w aktywacji odpowiedź czołgu i "wsparcie = true".
Dzięki za pomoc.

A jest jakaś komenda, żeby śmigłowiec zawisł w powietrzu jakiś metr nad ziemią? Lub nawet leciał na ustalonej wysokości? Zrobiłbym wtedy, że żołnierzy wyskakują z niego. Mogą, oczywiście, ze spadochronami, ale mi się to nie widzi, żeby z wysokości 5 metrów rzucać się ze spadochronem.
Insieme in battaglia - in nome della vittoria!
Offline

tom3kb

Major

Major

  • Posty: 523
  • Dołączył(a): Pt 04 mar, 2011 07:35
  • Lokalizacja: Sieradz

Re: Lądowanie śmigłowcem (desant) w T-stanie, w górach i dia

PostŚr 21 maja, 2014 15:53

Łap
https://community.bistudio.com/wiki/flyInHeight
Tylko weź pod uwagę, że jak będzie leciał za nisko to desant się pozabija skacząc na spadochronach. Ja daje 100-120m ale możesz poprobować od 70m.
Co do wyskakiwania z lecącej nisko helki to odradzam, połamią sobie nogi ;)
Offline
Avatar użytkownika

Blackburn

Pułkownik

Pułkownik

  • Posty: 1437
  • Dołączył(a): Cz 15 lip, 2010 11:36
  • Lokalizacja: Raz tu, raz tam...

Re: Lądowanie śmigłowcem (desant) w T-stanie, w górach i dia

PostŚr 21 maja, 2014 16:27

Jeżeli założenie misji jest takie, że siedzisz w śmigłowcu jako desant to dalej uparcie polecam szybką linę.
Offline
Avatar użytkownika

Kentothas

Szeregowy

Szeregowy

  • Posty: 42
  • Dołączył(a): Pt 02 maja, 2014 10:29
  • Lokalizacja: Za Tobą

Re: Lądowanie śmigłowcem (desant) w T-stanie, w górach i dia

PostŚr 21 maja, 2014 18:39

Blackburn napisał(a):Jeżeli założenie misji jest takie, że siedzisz w śmigłowcu jako desant to dalej uparcie polecam szybką linę.


No, też by mi to bardziej pasowało. Ale pisałeś, ze bez ACE się nie obejdzie. A próbowałem zainstalować, to mi coś nie pykło. Wiem, jak instalować addony. Serio to ACE aż tak dużo daje?
Insieme in battaglia - in nome della vittoria!
Offline

tom3kb

Major

Major

  • Posty: 523
  • Dołączył(a): Pt 04 mar, 2011 07:35
  • Lokalizacja: Sieradz

Re: Lądowanie śmigłowcem (desant) w T-stanie, w górach i dia

PostŚr 21 maja, 2014 18:55

Nie tylko Ace to załatwisz wpisz sobie w googla arma 2 fast rope i masz różne wersje skryptów lub addonów
np:
http://www.armaholic.com/page.php?id=16703
http://www.armaholic.com/page.php?id=5791
Offline
Avatar użytkownika

Blackburn

Pułkownik

Pułkownik

  • Posty: 1437
  • Dołączył(a): Cz 15 lip, 2010 11:36
  • Lokalizacja: Raz tu, raz tam...

Re: Lądowanie śmigłowcem (desant) w T-stanie, w górach i dia

PostŚr 21 maja, 2014 21:15

O widzisz. Wiem też, że niektóre addony helikopterów mają swoje systemy fastropingu.
Następna strona

Powrót do [ArmA II] Edytor

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości

cron