Teraz jest Śr 22 lis, 2017 14:39


Światła, światła...

Dział poświęcony edytorowi ArmA II i Operation Arrowhead, czyli tworzeniu misji.
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

Kruk

Szeregowy

Szeregowy

  • Posty: 36
  • Dołączył(a): Cz 07 lis, 2013 19:59

Światła, światła...

PostSo 16 sty, 2016 22:34

...I jeszcze raz światła! Bynajmniej nie pojazdów! Oglądam filmy na YouTube i widzę np. podświetlenie skrzynek z amunicją, lądowiska śmigłowców.Jak coś takiego zrobić? Inna sprawa jak sprawić aby pod latarnią uliczną było jasno (czyt. swiatło ). Wypróbowałem już różne komendy/skrypty i nic...Ciemno!
Offline

Grippen

Kapral

Kapral

  • Posty: 68
  • Dołączył(a): N 16 sie, 2015 21:42

Re: Światła, światła...

PostN 17 sty, 2016 17:38

W modulach ..efekty'' masz rozne swietliki dymy itp. Mozesz ustawic na nieskonczony czas i gotowe. Co do latarni to masz w obiektach lampy i latarnie roznego typu i sa podzielone na wlaczone i wylaczone. Bynajmniej ja tak to zawsze robie
Offline

Kruk

Szeregowy

Szeregowy

  • Posty: 36
  • Dołączył(a): Cz 07 lis, 2013 19:59

Re: Światła, światła...

PostSo 23 sty, 2016 21:51

Grippen, bez obrazy ale Ty chyba nie wiesz o czym piszesz? Po pierwsze, w edytorze-nawet z dodatkiem MAP-Eu, pozwalającym na modyfikowanie "mapy" Czarnorusi, nie znalazłem latarni która by świeciła ot tak, sama z siebie...Co do "Modułu-Efekty", to wypadało by podać konkretną nazwę modułu, i jakiego dodatkowego oskryptowania wymaga! Bo tak to Twoja rada w niczym nie pomaga!
Offline
Avatar użytkownika

Jon

Generał

Generał

  • Posty: 10687
  • Dołączył(a): Wt 20 lip, 2004 00:43
  • Lokalizacja: Kraków

Re: Światła, światła...

PostSo 23 sty, 2016 22:30

Wyluzujta.

Przytwierdź do skrzyni komendą "attachTo" zapalone ognisko (albo lampę, bo ognisko pewnie będzie kopcić), tak, by owe było pod ziemią? Powinno być jaśniej, za to nie będzie widocznego ogniska ani nic.
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan
Offline

Kruk

Szeregowy

Szeregowy

  • Posty: 36
  • Dołączył(a): Cz 07 lis, 2013 19:59

Re: Światła, światła...

PostSo 23 sty, 2016 23:15

Jon, spokojnie! Ja nie mam tu zamiaru nikogo obrażać...Ale coś tam już w danym temacie próbowałem. I pewne rady ewidentnie nic nowego do rozwiązania mojego problemu, nie wnosza.
Offline

Kruk

Szeregowy

Szeregowy

  • Posty: 36
  • Dołączył(a): Cz 07 lis, 2013 19:59

Re: Światła, światła...

PostSo 23 sty, 2016 23:27

Inna sprawa że bardziej zależy mi na podświetleniu lądowiska dla śmigłowców, i to nie każdego dostępnego. Ale tego na którym bedą one serwisowane!
Offline
Avatar użytkownika

Sejtan

Major

Major

  • Posty: 676
  • Dołączył(a): Pn 19 lip, 2004 21:26
  • Lokalizacja: Starogard Gdański

Re: Światła, światła...

PostN 24 sty, 2016 03:17

Kruku... zamiast warczeć na kogoś kto chciał Ci pomóc, zapodaj jakiś filmik/screeny/linka do efektu który chcesz osiągnąć... Żeby niejasności nie było, bo przyznam szczerze, że ja nie bardzo wiem o co Ci chodzi. Nie masz przypadkiem problemów z grafiką? Może karta za słaba? U mnie w nocy oczywiście pod włączoną latarnią jest jasno...
Międzyczasie zerknij TU.
Offline

Kruk

Szeregowy

Szeregowy

  • Posty: 36
  • Dołączył(a): Cz 07 lis, 2013 19:59

Re: Światła, światła...

PostPt 29 sty, 2016 22:09

Sejtan, ja tu na nikogo nie warczę! Ale też nie jestem aż takim nowicjuszem w pewnych tematach, aby rada wstawienia jakiegoś modułu, bez dodatkowego (poinformowania) o konieczności, oskryptowania, aby on działał! Miała mnie zadowolić! Bo akurat niewiele jest takich modułów, które wystarczy wstawić na mape, i będą działać!
Offline
Avatar użytkownika

Sejtan

Major

Major

  • Posty: 676
  • Dołączył(a): Pn 19 lip, 2004 21:26
  • Lokalizacja: Starogard Gdański

Re: Światła, światła...

PostSo 30 sty, 2016 13:51

Kruk napisał(a):Sejtan, ja tu na nikogo nie warczę! Ale też nie jestem aż takim nowicjuszem w pewnych tematach, aby rada wstawienia jakiegoś modułu, bez dodatkowego (poinformowania) o konieczności, oskryptowania, aby on działał! Miała mnie zadowolić! Bo akurat niewiele jest takich modułów, które wystarczy wstawić na mape, i będą działać!

No spoko ;) Skąd my mamy wiedzieć na jakim poziomie wiedzy jesteś? Na moje odpowiedź Grippena jest jak najbardziej prawidłowa... chociaż nie jestem pewny czy w A2 był moduł efekty, a jeśli był nie mam zielonego pojęcia co w nim się znajdowało. Wszystko to nie zmienia faktu, że ja np nadal nie wiem o co Ci konkretnie chodzi... Zaglądałeś w link który Ci podrzuciłem?
Offline

Kruk

Szeregowy

Szeregowy

  • Posty: 36
  • Dołączył(a): Cz 07 lis, 2013 19:59

Re: Światła, światła...

PostN 07 lut, 2016 01:11

Sejtan, w A2+OA, z modułółw Efekty: "Film Grain", "Movie Day", Movie Night", "Sepia". Z tej listy tylko ten pierwszy nie wiem co daje...Resztę mam już sprawdzoną. Co do latarni. Nawet przy wykorzystaniu moda "Map Eu", pozwalającego na modyfikowanie oryginalnych map "Czarnorusi", latarni jako takich jest może ze cztery (sztuk). I żadna sama z siebie nie świeci...Tak czy siak, jeżeli ktoś poczół się moimi wcześniejszymi wypowiedziami, osobiscie dotknięty, zapewniam że nie taka była moja intencja! A ztego miejsca mogę jedynie te osoby przeprosić. Co niniejszym czynię.
Offline
Avatar użytkownika

Jon

Generał

Generał

  • Posty: 10687
  • Dołączył(a): Wt 20 lip, 2004 00:43
  • Lokalizacja: Kraków

Re: Światła, światła...

PostPn 08 lut, 2016 02:34

Taką latarnię zapalasz this inflame true.

Dodasz do tego hideobject this, wciśniesz tę (niewidzialną) latarnię odpowiednio w skrzynkę czy co tam potrzebujesz by nie wadziła graczom (gdyż wciąż jest w fizyce) komendą attachTo i jesteś w domu.
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan
Offline
Avatar użytkownika

kondor

Major

Major

  • Posty: 879
  • Dołączył(a): Pt 11 lut, 2005 04:00
  • Lokalizacja: Berlin (wschodni)

Re: Światła, światła...

PostPn 08 lut, 2016 09:54

Zamiast ogniska można użyć źródła światła (kolor wg uznania i dodać do obiektu, nawet ruchomego) (z mojej starej misji: http://dev.withsix.com/attachments/down ... ctator.jpg)
Chyba to było to: https://community.bistudio.com/wiki/lightAttachObject

EDIT nie zauważyłem postu wyżej o tym samym

Powrót do [ArmA II] Edytor

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron