Teraz jest So 18 lis, 2017 19:21


ArmA - problemy z grą

Archiwum działów sekcji Armed Assault
  • Autor
  • Wiadomość

HAV

ArmA - problemy z grą

PostSo 23 gru, 2006 00:01

UWAGA


Temat do wszelkiej maści problemów dotyczących pełnej wersji ArmA. Tu zgłaszamy problemy z grą - proszę nie zakładać nowych wątków - będą zamykane
Offline

rysiu-14

Cywil

Cywil

  • Posty: 9
  • Dołączył(a): Wt 05 gru, 2006 19:06
  • Lokalizacja: Gdańsk

Niemoge odpalić tej gry niewiem czemu??? POMOCY...

PostSo 23 gru, 2006 00:06

Mam problem z odpaleniem gry...
Kupiłem oryginala za 99zł i nie działa. Instaluje giere instaluje smieszny program do sprawdzania płyty resetuje kompa. Odpalam gier trwa sprawdzanie płytki i... Nie można wczytać pliku biblioteki OPENAL.32.DLL
Co ja mam zrobić ? Prosze o pomoc...

Radeon 9700-Secondary
NVIDIA nForce Networking Controller
Jednoprocesorowy komputer PC z interfejsem ACPI
AMD Sempron
2GHz 512 Ram
Offline
Avatar użytkownika

Jon

Generał

Generał

  • Posty: 10686
  • Dołączył(a): Wt 20 lip, 2004 00:43
  • Lokalizacja: Kraków

PostSo 23 gru, 2006 00:39

To sterownik dźwięku, powinien być na płytce z grą. OAL.exe czy jakoś tak... poszukaj. Albo lepiej - ściągnij od razu patch 1.02. Nowy OpenAL jest do niego dołączony. Zainstaluj, i po kłopocie [bez 1.02 i tak szkoda grę włączać] :)

PS: Polecam dokupić przynajmniej 512 mb Ram.
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan
Offline

tod

Cywil

Cywil

  • Posty: 2
  • Dołączył(a): So 23 gru, 2006 17:53

PostSo 23 gru, 2006 17:57

Mam problem z ogólnym zainstalowaniem ArmA. Nie chce się wcale ruszyć instalacja gry. Komp jest zabezpieczony poprzez Nortona 2006, a mój cfg:
Amd 64 3400+
Gf 7800 gt
2x512 ramu


P.S. nawet drugi oryginał nie chce się na paru kompach uruchomić :!:
Offline
Avatar użytkownika

Radeon

Pułkownik

Pułkownik

  • Posty: 1442
  • Dołączył(a): N 01 sie, 2004 14:10
  • Lokalizacja: Starogard Gdański

PostSo 23 gru, 2006 18:00

Wogóle Ci sie instalacja nie włącza? Spróbuj wyłączyć tego nortona i zainstalować, a jak nie to może skopiuj pliki z płytki na dysk i następnie zacznij instalacje. Jeżeli coś będzie nie tak, podczas kopiowania plików to możliwe, że masz coś nie tak z napędem.
User of this number is currently dead. Resurrection in 5 minutes, please wait.
Offline
Avatar użytkownika

Jon

Generał

Generał

  • Posty: 10686
  • Dołączył(a): Wt 20 lip, 2004 00:43
  • Lokalizacja: Kraków

PostSo 23 gru, 2006 19:19

P.S. nawet drugi oryginał nie chce się na paru kompach uruchomić
? :| Rozwiń.
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan
Offline

tod

Cywil

Cywil

  • Posty: 2
  • Dołączył(a): So 23 gru, 2006 17:53

PostSo 23 gru, 2006 19:34

kupione zostały 2 oryginały jeden dla mnie, a drugi kumpel i żadna płyta nie chce sie zainstalować na żadnym sprzęcie (ani moim, ani kumpla, ani nawet pozostałych znajomych). Nasze kompy mają odpowiednie wymagania a napędy DVD są sprawne (inne gry, programy normalnie się instalują).

P.S. Przekopiowanie tych 4 GB na dysk zajmuje naszym kompom średnio 2dni (48-60h) :)
Offline
Avatar użytkownika

Jon

Generał

Generał

  • Posty: 10686
  • Dołączył(a): Wt 20 lip, 2004 00:43
  • Lokalizacja: Kraków

PostSo 23 gru, 2006 19:51

Ale jaja. Nie mam pojęcia co może być nie tak. Może telefon do pomocy technicznej coś da?
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan
Offline

Razorblade1967

Cywil

Cywil

  • Posty: 2
  • Dołączył(a): Pn 25 gru, 2006 10:43
  • Lokalizacja: Bydgoszcz

PostPn 25 gru, 2006 11:10

Witam wszystkich!

Nie wiem czy to co mnie nurtuje należy zaliczyć do "problemów z grą" czy raczej do "problemów z użytkownikiem gry", ale nie chciałem na to zakładać nowego wątku.

Mam polską wersję gry ArmA (wydaną przez LEM, zakupioną w EMPiK) i podczas grania w spisie rozkazów nie mam pozycji nr 9 czyli "Przydziel" (jak to opisuje "papierowa" instrukcja do ArmA) lub "Drużyna" jak to było w OFP. Chodzi o możliwość zgrupowania kilku żołnierzy pod jednym "kolorem" i wydawanie im polecenia w sposób prostszy niż naciskanie kilku "eFów" - szczególnie, że w ArmA w przeciwieństwie do OFP można dowodzić grupą wiekszą niż 12 wirtualnych żołnierzy.

Podczas gry w stworzonych edytorem misjach (bo w sumie tylko takie zwykle rozgrywam) w spisie rozkazów nie mam pozycji 9

Wygląda to tak:
1 Ruszać
2 Cel
3 Do ataku
4 Wsiadać
5 Status
6 Akcja
7 Tryb walki
8 Szyk
0 Odpowiedź

- pomiędzy 8 i 0 nic nie ma ?!

Mam więc pytanie czy jest to błąd gry w obecnej wersji (1.02PL) czy może podczas tworzenia misji trzeba czegoś użyć, aby tę komendę uaktywnić móc potem jej używać podczas rozgrywania misji?

PS. Wybaczcie, jeżeli to pytanie jest banalne, ale w zasadzie jestem zielony w tego typu grach -"na codzień" bawię się symulatorami lotniczymi i dawniej OFP, a od paru dni ArmA są jedynymi wyjątkami od tej "reguły".

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!
Offline
Avatar użytkownika

Jon

Generał

Generał

  • Posty: 10686
  • Dołączył(a): Wt 20 lip, 2004 00:43
  • Lokalizacja: Kraków

PostPn 25 gru, 2006 11:26

Określiłbym to jako błąd, bo dla mnie to jest bez sensu. Domyślnie bodajże pod klawiszem F jest coś takiego jak "menu dowodzenia". Naciskając to, otwiera Ci sie minilista żołnierzy. Wybierz jakiegoś przewijając scroll myszki w górę lub w dół, wybierz naciskając scroll, powinna pojawić się normalna lista rozkazów - I, uwaga - opcja "Przydział" czy jakoś tak, właśnie zaginiony numerek 9. Zaznaczasz "eFami" kogo jeszcze chcesz "pokolorować" i przydzielasz po staremu.

Dalej to już chyba działa z poziomu "normalnego" menu dowodzenia. Dpsłownie chwilę temu sprawdzałem to, zmieniając po raz enty część klawiszologii.

W każdym razie to jest dalej w grze, tylko jakoś "udziwnione".
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan
Offline

Razorblade1967

Cywil

Cywil

  • Posty: 2
  • Dołączył(a): Pn 25 gru, 2006 10:43
  • Lokalizacja: Bydgoszcz

PostPn 25 gru, 2006 13:00

@Jonez

Dzięki za odpowiedź i podpowiedź!

Ale jednak jest chyba błąd, bo taki układ pozwala na przydzielenie żołnierzy do poszczegolnych grup, ale nie istnieje funkcja szybkiego wyboru takiej grupy - tak jak to było w OFP, gdzie szybka kombinacja 9, a potem np. 1 wybierała "grupę czerwoną" i pozwalała wydać jej szybkie polecenie. Wydawanie poleceń za pomocą kółka myszki dla mnie osobiście nie jest wygodne, ale "lepszy rydz, jak nic" - może jakiś kolejny patch to poprawi.

Pozdrawiam
Offline

OneLazyBastard

Cywil

Cywil

  • Posty: 3
  • Dołączył(a): Pt 03 lut, 2006 15:26
  • Lokalizacja: Warszawa

PostCz 28 gru, 2006 00:14

Witam,
mam pewien ciekawy problem. Mianowicie na komputerze o następującej (jakby nie patrzyć - bardzo dobrej) konfiguracji: Intel Pentium IV 3.2 GHz , 1536 MB ramu, GeForce 6800 GS, Win XP SP2, Płyta główna ASRock P4i65G gra się przycina. Detale są ustawione "domyślnie", czyli wszystko na poziomie średnim. Zmniejszenie ich nie pomaga w niczym. Mało, że w czasie rozgrywki obraz "klatkuje" to klatkuje on również w menu gry (w tle, jak to w OFP, jest fragment gry).

Czy ktoś może mi powiedzieć, w czym jest problem? Być może jest problem z płytą główną, może jest niekompatybilna z kartą grafiki? A może po prostu chłopcy z Bohemii postanowili nie supportować GeForce'a 6800 GS?

Help! Jestem zdesperowany!
Pozdrawiam!
"... Broken bottles under children’s feet
Bodies strewn across the dead end street
But I won’t heed the battle call
It puts my back up
Puts my back up against the wall

Sunday Bloody Sunday!! ..."
Offline
Avatar użytkownika

Matte

Chorąży

Chorąży

  • Posty: 246
  • Dołączył(a): Pn 28 lis, 2005 19:09

PostCz 28 gru, 2006 00:47

Na tym sprzęcie gra winna hulać powyłączaj wszystkie badziewia zanim odpalisz grę..
Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

Jon

Generał

Generał

  • Posty: 10686
  • Dołączył(a): Wt 20 lip, 2004 00:43
  • Lokalizacja: Kraków

PostCz 28 gru, 2006 00:48

Spróbuj wyciągnąć jedną kość RAM.

Zainstaluj najnowsze sterowniki.

Wyłącz wszelkie zbędne programy włączone w tle.
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan
Offline

ThrowingMeat

Szeregowy

Szeregowy

  • Posty: 11
  • Dołączył(a): Cz 16 lut, 2006 02:52

PostCz 28 gru, 2006 05:49

kupiłem dzisiaj ArmA (w sumie to już wczoraj) i z tej okazji postanowiłem się poddać i zmienić system z win98 na XP.

Po pierwsze: komputer minimalnie zwolnił

Po drugie: Spełnia wymagania systemowe, chyba nawet systemowe, ale ArmA i tak klatuje jak nie wiem co. ¦ciągam patcha.

Kurde. To już będzie 10 godzin walki...

EDIT, niedługo później: Po patchu trzeba restartować komputer. Kocham stawiać nowy system, 24 restarty w ciągu pierwszej doby.
Następna strona

Powrót do Armed Assault

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości