Teraz jest Pn 23 cze, 2025 21:15

OFPCenter PL Combat Photography - pytania i komentarze

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

Loony

Pułkownik

Pułkownik

PostWt 23 sty, 2007 01:12

@Suda - ten w niebieskich barwach z jednym zombiakiem

a tak swoją drogą to nie używam PSa. Jeszcze x]

@Para - jeszcze zmniejsz nasycenie i znajdź jakąś porządną mapkę :spoko:
Obrazek

Sudayev

Major

Major

PostWt 23 sty, 2007 14:47

OFP Jungle Fever | Beta Test Team

Loony

Pułkownik

Pułkownik

PostWt 23 sty, 2007 22:38

I powiem krótko: jesteś masta blasta end dizasta :D niech Cię uściskam :spoko: :spoko: :spoko:
Obrazek

Zielarz

Chorąży

Chorąży

PostN 28 sty, 2007 03:00

Sudayev napisał(a):Oto tapeta
1024 zombie wallpaper

O w mordę!! To gorsze niż widok mojej babki o poranku!! :-x

Clon

Major

Major

PostN 28 sty, 2007 18:06

Przykro mi to mówić, ale... Ostatnie screeny z CP są po prostu brzydkie... Pełne niepotrzebnych efektów, jakiś wypalających gały bloomow... Jedynie screeny Trupa są dobre, reszta jest taka sobie...

Loony

Pułkownik

Pułkownik

PostN 28 sty, 2007 18:27

A moja wina, że takie jasne sie robi? Jeśli nie zwiększe jasności to wyglądą dupnie, a jeśli zwiększe to świeci jak żarówka. No i co mam zrobić... mogę jeszcze pokombinować z jasnoscią, ale wątpie, żeby coś wyszło z tego...
Obrazek

Jon

Generał

Generał

PostN 28 sty, 2007 18:28

omg, to nie rób w ogóle...

Nie ilość efektów czyni screen pięknym
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

Loony

Pułkownik

Pułkownik

PostN 28 sty, 2007 18:32

Ale to Clon narzeka ;] Mi się moje podobają... niektóre...
Obrazek

reyhard

Pułkownik

Pułkownik

PostN 28 sty, 2007 21:38

A moja wina, że takie jasne sie robi? Jeśli nie zwiększe jasności to wyglądą dupnie, a jeśli zwiększe to świeci jak żarówka. No i co mam zrobić... mogę jeszcze pokombinować z jasnoscią, ale wątpie, żeby coś wyszło z tego...

Inne ujęcie? Pogoda? Zmiana parametrów DXDLL'a?

Sztuką jest taki dobór wszystkich składników przyczyniających się do pozytywnego odbioru przez osoby trzecie. Przy czym prócz o czynniku wspomnianym powyżej wymagane jest przede wszystkim dobre ujęcie które w samo w sobie reprezentuje sobie jakąś wartość artystyczną. Tak jak i budowanie nowoczesnego centrum powiadamiani w starej ruderze która nadszarpnięta przez ząb czasu, lada moment może się zawalić, tak i upiększanie na siłę zdjęcia które nie reprezentują sobą nic ponad nieznajomością autora w wykorzystywaniu różnorakich efektów graficznych jest nonsensowne. Zresztą na ten temat można by pisać i pisać przy czym nie mam tu pewności że te słowa przypadkiem nie trafią w pustkę biorąc po uwagę twoją niemalże "alergiczną" reakcję na krytykę...

Osobiście mi przydały twoje screeny z wykorzystaniem W39 - tyle że bez zbędnych bajerów. Brak nich w może jakiejś odkrywczości ale same w sobie porażają swoją prostotą wkomponowaną w ładne tło, i co chyba najważniejsze, koncentrują się na eksponowaniu kunsztu twórców prezentowanych przez Ciebie addonów. Można by chociaż nim brak feeling'u pola bitwy (sytuacja podobna do ongiś Ingrama) i dynamiki (w zasadzie jedno wiąże się z drugim).

Schodząc już z osoby Loony'ego, osobiście ostatnim czasy bardzo mi przypadła do gustu twórczość Paratroop'a - lekki grain, zgrabne ujęcie i dobry dobór jednostek, jedyne co można zarzucić to sztampowa kolorystyka (chociaż może to po raz kolejny odzywa się moje zwichrzenie do ciepłej palety barw w wszelakiego typu grafikach... ale zgodnie z nader modnym ostatnio powiedzonkiem można by to było zwieńczyć sentencją "De gustibus non est disputandum"). Zaiste, doprawdy intrygujące jest jak niewiele potrzeba aby uzyskać ładne zdjątko.

Oh, Para, mógłbyś się pofatygować o dopisanie wykorzystanych addonikow ;>
Po prostu przyjmij do wiadomości, że nadciąga rewolucja proletariacka, lada dzień Chavez z Castro i Bin Ladenem nadjadą na białym traktorze i uwolnią ciemiężony lud polski spod władzy międzynarodowego kapitału.

Jon

Generał

Generał

PostN 28 sty, 2007 23:22

Oh, Para, mógłbyś się pofatygować o dopisanie wykorzystanych addonikow ;>
Reklama dźwignią handlu :twisted:

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

Sudayev

Major

Major

PostPn 29 sty, 2007 10:38

A moja wina, że takie jasne sie robi?

Najwidoczniej tak. Podejrzewam ze jest to wina jakiegos trywialnego efektu typu "kliknij i masz". Jesli chcesz robic dobre efekty, zacznij uzywac fachowych narzedzi jak photoshop gdzie user ma pelna kontrole nad efektami. Do tego przydalby sie podrecznik (goraco polecam) lub jakies instrukcje znalezione w sieci odnosnie tworzenia efektow.
Co do tworzenia dobrych kadrow, to kazdy fotograf (oraz malarz artysta) wie o czyms takiem jak "zasada zlotego podzialu" (wiecej w sieci, oraz ponizej) albowiem robienie screenow to tez swego rodzaju fotografia, tyle ze na ekranie komputera.

Jeśli poprowadzimy dwie linie dzielące obraz w pionie na 3 równe części i takie same dwie linie w poziomie to na przecięciu tych linii otrzymamy właśnie 4 "mocne punkty".

Według tej teorii są to miejsca, w które patrzący spogląda najpierw. Powinny tam znajdować się elementy najbardziej zwracające uwagę, gdyż decydują o tym, czy zatrzymamy obserwatora na dłużej, a przez to zainteresujemy go także resztą obrazu.

Teoria ta sugeruje również, iż należy unikać umieszczania najważniejszych akcentów w samym środku obrazu (kompozycja centralna), ponieważ może on wydać się wtedy nudny, banalny, statyczny i skupiający widza tylko w jednym, centralnym miejscu, a przez to odwracający uwagę od reszty powierzchni.

Eksploatować można jeden lub kilka mocnych punktów. Dwa mogą być obok siebie lub po skosie. Sugeruje się unikanie wykorzystywania wszystkich czterech mocnych punktów, bo może to przypominać kompozycję centralną.
OFP Jungle Fever | Beta Test Team

Loony

Pułkownik

Pułkownik

PostPn 29 sty, 2007 15:57

@rey - nie używam dxdll'a ;] za słaba karta...

Co do screenowania: lubie to co robię. Czasem cięzko się dobiera poszczeólne fekty, czasem wychodzi genialnie bez dodawania zbędnych bajerków. Wiesz o co chodzi ;)
Ja osobiście zrobiłem ponad 60 MB zdjęć. Nie liczę tu wagi oryginalnych zdjęć, czyli tych nie edytowanych. Każdy screen nie ma nie więcej niż 100kb. Czyli jest tego dość sporo. A z tego całego gąszczu podoba mi się może z 10-15 screenów które zrobiłem. Dlaczego więc zameiszczam te kiepskie? No przede wszystkim dla tego, że jak napisałeś, ma się podobać osobom trzecim. Akurat Tobie nie podobają się moje edytowane screeny, ale Thunderbirdowi i paru innym osobom się podobają ;] czasem po prostu mam kiepki dzień i brak weny. Innym razem mam pomysł na zdjęcia. Wszystko zaloezy od pogody, a ja na nią cholernie źle reaguje...

A co do stylu to niepotrzebnie to pisałeś ;] ja już od paru lat interesuję się fotografią :) jakbyś był zainteresowany: http://pojebuny.deviantart.com

Wracając do tematu:
każdy ma inne gusta. Nie będę robiłscreenów pod kogoś, no chyba, że na jego życzenie.
Dużą rolę też odgrywa dobór jednostek i mapy. Ale jak już mówiłęm: u mnie największą rolę odgrywa samopoczucie :P

Mi na przykłąd w screencha Trupa nie podoba się mapa. Po prostu nie pasuje do klimatu screenów. Same jednostki, kamera, animacje są genialne. Ale mapa jest do dupy. Ale Para i tak się kłóci ;] Ja nię będę kogoś przekonywał do moich screenów.
Lubie to co robię i będę to robił ;)

Pozdrawiam
Obrazek

Jon

Generał

Generał

PostPn 29 sty, 2007 16:18

Ja osobiście zrobiłem ponad 60 MB zdjęć
W czasach gdy fraps nie zwieszał mi gry po wychodzeniu robiłem średnio 30 cyknięć na grę [CFOGowanie]. Z czego potem połowa odpadała, bo zwyczajnie kilka DETALI wychodziło kiepsko. Dosłownie - detali. Nie pasowały mi, a przecież zdjęcia nie mam jak zrobić nowego, więc leci do kosza. A te co zostawały - niepotrzebowały edytowania. Były wystarczająco piękne. Za to Ty dajesz byle co. Dosłownie. No, ale przecież "de gustus nie trolejbus"

każdy ma inne gusta. Nie będę robiłscreenów pod kogoś, no chyba, że na jego życzenie.
To po co w ogóle ten topic? Skoro każdy robi dla siebie, przecież może się nimi nacieszyć w zaciszu swojego HDD - po co narażać się na tak niechcianą krytykę [przed którą zresztą łatwo bronicie się powyższym powiedzonkiem]?

Dużą rolę też odgrywa dobór jednostek i mapy.
Heh. Heheheh. Heh.

Ale jak już mówiłęm: u mnie największą rolę odgrywa samopoczucie
¦mieszność argumentu pomijam. Tak tylko dodam - może zamiast robić screeny np. pograj na gitarze, albo coś - tam to się może nawet przydać.

Aha. Z "cyknięciami" z innych gier mój folder frapsa nierzadko zbliżał się do wagi 150 mb [musiałem go czyścić], więc wiesz... A nawiązując jeszcze do tego co na początku - Piękne screeny nie wymagają edytowania - są wystarczająco dobre, by się obronić samymi ujęciami, dynamiką, symboliką. A często widzę tendecję "ja wiem, że screen do dupy, ale wrzucę 20 filtrów to się nie zorientują".

No i na koniec pragnę dodać - więcej samokrytyki ludzie. Powyżej macie człowieka, który jej po prostu [imo] nie ma.

~ Ronald Reagan

Jon

Generał

Generał

PostPn 29 sty, 2007 16:56

Proszę nie mieć mi za złe doubleposta, ale nie chcę by się zlał z tym powyżej, zwłaszcza że w sumie oba posty poruszają dwie różne kwestie ;-) Tak więc, Gastovski - mix ogólnie słaby, znalazły się może ze dwa sensowne zdjęcia. Popracuj nad ujęciami i samą akcją [by nie była taka "pusta" - zdjęcie fireteam'u biegnącego klinem to i ja se mogę zrobić] screenów - a dopiero potem baw się w obróbkę i dodawanie efektów.

Tygrys - znakomite ujęcia.

~ Ronald Reagan

traffix

Chorąży

Chorąży

PostPn 29 sty, 2007 19:46

101st Para, na jakiej wysepce ta plaża? Fajne skały, dałoby się zrobić drugą Omaha Beach :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Operation Flashpoint