Teraz jest Wt 24 cze, 2025 20:47

Dyskusja o popularności polskich misji i addonów

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

jack_410

Kapral

Kapral

PostCz 05 sty, 2006 14:04

ofp ma swoje wymagania (zboczenia)...
kiedys uwazałem ze wiele mozna obejsc - skrypty itp..
tyle ze czasem sie nieopłaca - spadek wydajnosci itp.
myśle że w historii gier ogólnie jest taki fenomen ze niktórzy w nie graja -
bawią sie nimi, modyfikują niezaleznie od tego czy gra jest coooll czy jest na topie itp - poprostu im to odpowiada i tyle ...
myśle ze cześć graczy (fanów costam-makerów) bedzie byc może tak podchodzic do flashpointa..
Natomiast oczekiwanie niestworzonych rzeczy - nowoczesnej gfiki Hi-res 3D - niestety tez zalezy od silnika itp...
prosta piłka pozatym - moge narysować najmniejsze szczególy na pancerzu - tyle tylko ze musiałbym dac wielkie textury - na wolniejszych kompach bedzie laga - a gosc grajacy w superprodukcje pod tytulem: mamy otexturowany "pokoik" jako plaże i jezdzimy po "swiecie" nawet nie wezmie pod uwage drobnej róznicy ze w ofp silnik tworzy, przetwarza, obrabia cała wyspe (jej częśc) a nie tylko wymysloną przez autora "scieżke przejscia"..
poprostu moze warto by sie czasem zastanowic czego sie chce - superjakosci kosztem wydajnosci czy moze sprawnej pracy grafiki..
Ostatnio np polukałem sobie na teksturki MAA - kółka do MTLB 512/512 - niema problem - teraz tez tak bede rysowal -prosciej mi - tyle ze na starszych kompach to"zatnie"...
a pozatym to jak zrobisz super addon -zle - bo go dlugo robisz - jak o slaby zrobisz szybko tez zle - bo "slaby" ...
tereferemorele... :spoko:
generalnie ja perzstałem juz czekac na AA - interesuje mnie tylko o tyle o ile bedzie mozna w nim cos robic tak jak w Flashpoincie - jesli nie to go oleje i bede sobie dlubal dalej w OFP -pewnie masa "miłosników" przy okazji odpadnie i moze dobrze...

Grey

Chorąży

Chorąży

PostCz 05 sty, 2006 14:18

OT:
Offtime, jako nie addon maker zauwazylem to dopiero przy konwersji Mercenaries Nephilim do OFP. W VBS wygladaly oszalamiajaco (dla mnie) w OFP... juz nie robia az takiego wrazenia.

Barbarian

Pułkownik

Pułkownik

PostCz 05 sty, 2006 14:25

Offtime napisał(a):bajer z ofp polega na tym ze nie da sie zrobic nic idealnego

Nie ma chyba dziedziny w której dało by się coś zrobić idealnie. Można co najwyżej spróbować. Popularność "polskich" addonów (a dokładniej dzieł polskich addonmekerów) zwiększa się za sprawą takich twórców jak chociażby Offtime, Agent_Smith, Alderous (i wielu, wielu inych, o ktorych nie wspomniałem, za co przepraszam). Im lepszy addon tym większa jego popularność (w gigantycznym uproszczeniu). Oczywiści nie należy pominąć "popytu" na dany addon, który im jest większy (przy malej "podaży" addonów) tym niższe są oczekiwania konsumetów. Czyli jeżeli wcześniej nie pojawiło by się demo inv44 to gracze rzuciły by się jak głupi na liberation mod (dodając fakt że wydanie cslaII nie odbyło by się w mniej więcej tym samym czasie co premiera liberation mod). Nie należy oczekiwać także jakiegoś zawrotnego zainteresowania WPS czy nadchodzącym "demem" LWP(poza oczywiście polską scena ofp która skupia się obecnie wokół tego forum*). Ponieważ trudno wymagać aby obcokrajowcy interesowali się robieniem misji pod jednostki Wojska Polskiego (jeżeli te oczywiscie nie są przeciwna stroną konfliktu, ale niw oszukujmy sie, niewielu jest "obcokrajowców którzy umieszczą WP w swoich kampaniach/misjach). Oczywiście zaraz pojawi się post o tym że modyfikacje typu FDF czy CSLA cieszą się dużą popularnością. Ale jest to raczej spowodowane tym iż te modyfikacje ukazały się wcześnie i zapierały dech w piersiach swym poziomem (a konkurencją był tylko standartowe ofp i popyt był duży na wszelkiego rodzaju modyfikacje czy addony), więc wyrobiły sobie dobrą markę (co sprawia że wydane kolejne wersje tych modów lądują niemal z urzędu na dyski graczy). Zarazem nie twierdze że polskie modyfikacje nie maja prawa stać się popularne. Ba śmiem twierdzić że mają nawet duże szansę stać się przebojami (reakcje na trailery i dema "polskich" modów). Problem w tym że polska scena ofp jest mało prężna (i w porównaniu do sceny np. Rosyjskiej mała).
* Opinia jest subiektywna (i to mocno), ale chodzi o to że każdy działający w ofp twórca, pochodzący z Polski prędzej czy później założy konto na tym forum. Opinia jest subiektywna i nieco naciągane. Dlatego jak musicie za nią bić, to prośże, nie po twarzy :razz:
Ostatnio edytowano Cz 05 sty, 2006 17:44 przez Barbarian, łącznie edytowano 2 razy
www.greendevils.uk- kompendium wiedzy o Fallschirmjagers
Rots: Poza tym od filozofii jest Barbarian
:D

jack_410

Kapral

Kapral

PostCz 05 sty, 2006 15:02

ja w każdym bądz razie nie mam ochoty nikogo bic ani byc bitym.
robie addony - bo to lubie - sami widzicie że znikam ale wracam...
nie zaczolem ich robic jak tu sie pojawilem tylko mocno wcześniej - sory to moje hobby - jedno z paru - wiec musiałem sie wszystkiego sam uczyc a jeszcze dwa lata temu dostepnośc tutoriali itp była np. zupełnie inna..
jesli ktos pamieta pierwszego shermana do OFP to wtedy wlasnie zaciekwaił mnie on (a własciwie mozliwosc zrobienia) i zaczołem "mozolnie" (raczej wtedy było dosc mało wszystkiego) dlubac..
co do jakosci addonów - od tygodnia buduje wnetrze PT76 -mógłbym je zrobic w jeden dzien - poprostu na zasadzie - zelone - zielona teksturka - czarne -czarna teksturka .
jakbym to kiedys wydał napewno część powie OK - druga część powie do d....
i tyle..
co do CSLA - zrobili bardzo duzo - moim zdaniem jako pierwsi zrobili profesjonalna grafike do OFP - zdrugiej strony - nie chce żeby ktos potraktował to jako przytyk - ale - ładne - kolorowe - ale niekoniecznie przedstawiajace to na co sie patrzy...
np. zamek armaty "screcany srubkami z plyt" - bzdura zamek to poprostu solidny kawał stali i tyle... ale jak tos o tym nie wie - fajnie ładnie wygląda...
staram sie aby w tym co robie tak nie było - ale niemam złudzen tez nie ustrzege sie błędów..
pozatym - jestem wredny - dzisiaj moge sobie pozwolic na wiecej pkt/pow niz oni mogli dwa lata temu (szybsze kompy)...

Grey

Chorąży

Chorąży

PostCz 05 sty, 2006 15:29

Reasumujac.
Jestem dobrej mysli. Zauwazylem ze Alderous ma tendencje do pesymizmu (zawsze gdy z nim rozmawiam, wtraca jak bardzo jest zawiedziony), ale uwazam, ze sytacja ma sie coraz lepiej. Zreszta niech Offtime powie, ile osob prosilo o haslo. Pomnozmy to przez 1.2 i bedziemy mniej wiecej wiedziec, ile osob zadalo sobie trud odpalenia jego addonu na swoim kompie. Spojrzcie tez na screeny z OFP na forum BISu. Ile widzicie tam obrazkow z GROMem? Sporo? No wlasnie.
LWP mysle, ze nie bedzie az tak popularne, chyba ze nadrobia ciekawa kampania, tylko to chyba nie nastapi tak szybko, jak rozumiem, bo teraz wypuszczaja takie demo...
Jesli SW wyjdzie, mam nadzieje ze skopia powaznie tylki wiekszosci modow kampania. Ale niestety to tylko moje domysly, bo pojecia nie mam jak im z tym idzie (by the way, Arika, jesli czytasz, to ja chetnie rzucilbym okiem na scenariusz i pomogl, czasem mam troche pomyslow, wiem ze wczesniej troche nawalilem, ale... naleze do tych, ktorzy ucza sie na wlasnych bledach).

Ja naprawde wierze w polskich tworcow. Dzis naprawde dobre addony do OFP, za dziesiec lat moze studio na miare llusion Softworks :) (bo BISu to chyba nikt nigdy nie dogoni :P )
Obrazek CFOG / ACOG team | Platoon.pl | ShackTac | 6th sense | eks Team Tactical | eks RAAB

deathscythe_hell

Szeregowy

Szeregowy

PostCz 05 sty, 2006 17:14

Grey sorry ale twoje rozumowanie mnie poraża.

Widziałeś ty kiedyś screeny pojazdów LWP a pojazdów SW? Jakby diametralna rużnica w jakości.
Co do kampani jesteś idiotą i mówie to serio, WPS wyszedł też jako demo i zrobił furore a składa sie na niego kilku żołnierzy i pare pojazdów(oczywiscie bardzo dobrej jakości) bez misji. Więc czemu LWP który wyda za jednym zamachem 4-5 wersji skota, 2 wersje gaza, 2 wersje asu, dwie wersje topasa, pt76, krazy w trzech wersjach, stara + żołnierzy i najprawdopodobniej wyspe i jeszcze pare żeczy. Powiedz czy to takie nic nie znaczące demo jest?
I'm Shinigani... god of the Death - Duo Maxwell
"You're afraid of dying, aren't you guys? in that case, you shouldn't be fighting at all" - Quatre R.Winner

ag_smith

Chorąży

Chorąży

PostCz 05 sty, 2006 17:21

deathscythe_hell napisał(a):Widziałeś ty kiedyś screeny pojazdów LWP a pojazdów SW? Jakby diametralna różnica w jakości.
Tu zgodzę się w całej rozciągłości. Pomijając ostatnie dziełą Smookiego (to co było w trailerze), jakoś polskich pojazdów SW ze screenów jest porażająca. :P :D

Swoją drogą, myślę, że trochę niesprawiedliwie dyskusja kręci się wokół dokonań Offtime'a, zapominając o pozostałych twórcach polskich addonów, którzy może nie stworzyli czegoś tak zachwycającej jakości, ale włożyli w to równie dużo pracy.

Kuba

Pułkownik

Pułkownik

PostCz 05 sty, 2006 17:25

deathscythe_hell napisał(a):Co do kampani jesteś idiotą i mówie to serio (...)

deathscythe_hell - proszę nie obrażać innych użytkowników. Wymieniajcie poglądy szanując się nawzajem :-)

JaFranek

Major

Major

PostCz 05 sty, 2006 18:03

ag_smith napisał(a):Swoją drogą, myślę, że trochę niesprawiedliwie dyskusja kręci się wokół dokonań Offtime'a, zapominając o pozostałych twórcach polskich addonów, którzy może nie stworzyli czegoś tak zachwycającej jakości, ale włożyli w to równie dużo pracy.

Brawa dla agenta. Tu sie w zupełności z nim zgadzam.
Na przykład taki Villas (czy jak to się pisze) mało mówi a duzo robi. I dlatego mało się o nim słyszy.
Przy okazji przypomniał mi się aforyzm który znalazłem na P.D na polski
"Podziwiać należy wielkie czyny, a nie wielkie słowa" 8) :P
Nie pytaj, co OF może zrobić dla ciebie, ale co Ty możesz zrobić dla OF

Mirage

Pułkownik

Pułkownik

PostCz 05 sty, 2006 18:53

deathscythe_hell napisał(a):Grey sorry ale twoje rozumowanie mnie poraża.

A mnie poraża Twoje rozumowanie...

deathscythe_hell napisał(a):Widziałeś ty kiedyś screeny pojazdów LWP a pojazdów SW? Jakby diametralna rĂ“żnica w jakości.

No co ty nie powiesz? Nie oceniaj screenów tylko to, jak addony będą wyglądać w grze. Wtedy pogadamy...który mod wydał lepsze jakościowo addony a nie screeny.

deathscythe_hell napisał(a):Co do kampani jesteś idiotą i mówie to serio, WPS wyszedł też jako demo i zrobił furore a składa sie na niego kilku żołnierzy i pare pojazdów(oczywiscie bardzo dobrej jakości) bez misji. Więc czemu LWP który wyda za jednym zamachem 4-5 wersji skota, 2 wersje gaza, 2 wersje asu, dwie wersje topasa, pt76, krazy w trzech wersjach, stara + żołnierzy i najprawdopodobniej wyspe i jeszcze pare [RZeczy. Powiedz czy to takie nic nie znaczące demo jest?

Mod bez misji/kampanii zawsze jest gorzej przyjmowany niż mod z misjami + kampanią. WPS jest świetnym modem, ale zupełnie inaczej przynajmniej ja dostrzegam w nim tajemnice sukcesu:
- pierwszy polski dobry mod do OFP (pomijając słabego Villasa),
- pięknie wykonane jednostki oraz pojazdy (większość zrobiona przez jednego człowieka),
- mod jako całość - dodatki (OFPL Extension pack), patche oraz coraz wyższe wersje dające nam nadzieje, że doczekamy się pełnej wersji 1.0.

Misji pod WPSa powstało niewiele... Zaledwie 4 czy 5 (w tym jedna moja). Ale poprostu nie dało się w początkowej wesji (0,33) umiescic jakiejkolwiek kampanii - powód - zbyt mało jednostek. Na 0,51 można tworzyć już coś porządnego, ale do tego potrzeba ludzi. A wszyscy wiemy jak wygląda obecny stan robienia polskich misji do OFP. Co prawda "ktoś" ; "coś" ; "tam" tworzy, ale nie chce zdradzać niczego więcej (dodam, że nie chodzi o mnie).
Demo SW będzie miało w sobie misje SP. Kampanie zakładamy dopiero w finalnej wersji moda. Mam nadzieje, że w demie LWP będzie podobnie.

Berna

PostCz 05 sty, 2006 19:17

Myśle, że jedyną zajebistą promocją WPSa jest stworzenie mission packa...
Kampania błehhh nie badzcie smieszni...
Jak wiadomo, żeby zrobić dobrą kampanie musi sie zaangażować w nią kilka osób... jedn nagrywaja dzwieki inni robia misje itd. a z tym na naszej scenie jest problem i to nie mały.
A jak ma powstać jaies gówno, zwane kampanią i spieprzyć wizerunek WPSowi to lepiej już nic nie robić lub zebrać misje do kupy i zrobić mission pack.

Mirage

Pułkownik

Pułkownik

PostCz 05 sty, 2006 19:49

Berna napisał(a):Myśle, że jedyną zajebistą promocją WPSa jest stworzenie mission packa...
Kampania błehhh nie badzcie smieszni...
Jak wiadomo, żeby zrobić dobrą kampanie musi sie zaangażować w nią kilka osób... jedn nagrywaja dzwieki inni robia misje itd. a z tym na naszej scenie jest problem i to nie mały.
A jak ma powstać jaies gówno, zwane kampanią i spieprzyć wizerunek WPSowi to lepiej już nic nie robić lub zebrać misje do kupy i zrobić mission pack.

Hmm...Berna - jeszcze kilka dni temu sądziłeś zupełnie co innego :twisted: , ale popieram Twoje zdanie.

jack_410

Kapral

Kapral

PostCz 05 sty, 2006 21:30

@Mirage
cieszy mnie ze "zakładasz" co będzie w "demie" LWP - postaramy sie z toba uzgodnic co mamy zamiescic...
Co do adonów to coponiektórzy je widzieli w praktyce - ty akurat nie...
Zeby zobaczyc zle narysowana text. nie musze odpalac addonu - soorki..
nikogo jakos nie miałem na mysli..
Tak na marginesie - LWP- zyje w symbiozie z WPS, chyba nic nie mamy (mamy nadzieje ze oni tez) do OM, SS czy Vilasa....
Ciekawe ze odnosze wrazenie ze SW nas niespecyjalnie "kocha"
pozdrówka...

Mirage

Pułkownik

Pułkownik

PostCz 05 sty, 2006 21:37

jack_410 napisał(a):cieszy mnie ze "zakładasz" co będzie w "demie" LWP - postaramy sie z toba uzgodnic co mamy zamiescic...

Niepotrzebna ironia z Twojej strony...

jack_410 napisał(a):Co do adonów to coponiektórzy je widzieli w praktyce - ty akurat nie...

Tak, za to ja zaliczam się do tych, którzy w praktyce widzieli addony Silent War - taka sama sytuacja...

jack_410 napisał(a):Ciekawe ze odnosze wrazenie ze SW nas niespecyjalnie "kocha"

Mam więc rozumieć, że skoro jestem w SW to mam was nie "kochać"? Dziwne spostrzeżenie - czy to, że jestem w konkurencyjnym modzie pozwala Ci to stwierdzić?

jack_410

Kapral

Kapral

PostCz 05 sty, 2006 21:52

@Mirage
nawet obrzydliwe - nie tylko dziwne ... :P
Co do ironi tez sie pozwole polemizowac - moim zdaniem całkiem na miejscu..
Dokładnie to mi pozwal własnie tak twierdzic - tym bardzije ze tak bardzo podkreślasz "konkuręcyjnosc"
narazie...
:spoko:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Operation Flashpoint