Teraz jest Pt 15 gru, 2017 21:45


squad.xml

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

kondor

Major

Major

  • Posty: 879
  • Dołączył(a): Pt 11 lut, 2005 04:00
  • Lokalizacja: Berlin (wschodni)

squad.xml

PostWt 12 sty, 2016 09:52

Witam,
W sumie problem istnieje od dawna (w sumie nie wiem kiedy przestało działać) - squad.xml nie działa (nic się nie wyświetla - żadne info - po naciśnięciu P ani logo na pojazdach).
Kiedyś działał, nie zmieniałem go (http://gliniak.ovh.org/my_files/bis/xml/squad.xml)

Da się to naprawić, włączyć (choćby na własnym serwerze)?

Zauważyłem, że na rosyjskim serwerze Kaskad dwóch gości (w tym admin) mają działające xmle (ale może zrobili jakiś trick i działa tylko tam).

Z góry dzięki
Offline
Avatar użytkownika

Algrab

Generał

Generał

  • Posty: 2980
  • Dołączył(a): So 10 paź, 2009 23:35
  • Lokalizacja: x+2=1

Re: squad.xml

PostWt 12 sty, 2016 11:36

Może ustawienia typu customface blokują xmla
Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

RozekPoland

Porucznik

Porucznik

  • Posty: 424
  • Dołączył(a): Pn 01 mar, 2010 02:21

Re: squad.xml

PostWt 12 sty, 2016 17:35

System, na którym uruchomiony jest serwer OFP/CWA, posiadający wersję przeglądarki internetowej Internet Explorer wyższej niż 6.0 nie będzie obsługiwał plików XML (squad.xml).
PS Odinstalowanie IE niczego nie rozwiązuje ;)
PPS Potrzebny jest IE najlepiej w wersji 6.0.
ObrazekObrazekObrazek Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

kondor

Major

Major

  • Posty: 879
  • Dołączył(a): Pt 11 lut, 2005 04:00
  • Lokalizacja: Berlin (wschodni)

Re: squad.xml

PostWt 12 sty, 2016 21:08

Coś to tłumaczenie brzmi dziwnie. squad.xml działał na serwerach linuxowych i na windowsach z wyższą wersją IE
Offline
Avatar użytkownika

Algrab

Generał

Generał

  • Posty: 2980
  • Dołączył(a): So 10 paź, 2009 23:35
  • Lokalizacja: x+2=1

Re: squad.xml

PostWt 12 sty, 2016 23:58

może zrób jednak tak żeby xml działał również na http
niby na bisie twierdzą, że nie jest to wymagane do działania jako takiego, no ale nie zaszkodzi spróbować

W dodatku pamiętam że miałem kiedyś wałki z niedziałaniem xmla, bo squad.xml miał jakąś pokombinowaną składnię, czy też porąbane coś było w pliku squad.dtd.
Generalnie pomogła zamiana plików na takie jakie mają być, i jeszcze raz uzupełnienie danych w pliku głównym.
Słowem może masz coś namieszane w pliczkach --> A przy okazji jak coś jest namieszane w pliczkach głównych, xml i dtd - to XML przez WWW też nie działa. Czyli to taki troche syntax test :)
Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

RozekPoland

Porucznik

Porucznik

  • Posty: 424
  • Dołączył(a): Pn 01 mar, 2010 02:21

Re: squad.xml

PostŚr 13 sty, 2016 02:28

kondor napisał(a):Coś to tłumaczenie brzmi dziwnie. squad.xml działał na serwerach linuxowych i na windowsach z wyższą wersją IE

Primo, dedykowany serwer linuxowy OFP to nie to samo co dedykowany serwer windowsowy OFP. Dedykowany serwer windowsowy OFP wykorzystuje pewien mechanizm cache'owania plików XML poprzez właśnie Internet Explorer. Rzecz w tym, że w którymś momencie pojawiła się aktualizacja dla IE, która ten mechanizm zmodyfikowała, dlatego też XML na serwerach windowsowych z tą aktualizacją przestały działać. Odinstalowanie IE z systemu windowsowego nie rozwiązuje tego problemu, ponieważ dedykowany serwer windowsowy OFP nie ma wtedy możliwości skorzystania ze wspomnianego "mechanizmu".

Secundo, XML na dedykowanym serwerze linuxowym OFP powinien działać bez problemów. Tutaj duże znaczenie mogą odgrywać uprawnienia dla ROOTa i porty.

Swoje twierdzenia opieram na informacjach: znalezionych na oficjalnym forum BI, uzyskanych od innych administratorów serwerów i pozyskanych w drodze procesu autopsji ;) Zaznaczam, że nie jest to prawda objawiona, więc to co napisałem nie musi się zgadzać w 100%.
ObrazekObrazekObrazek Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

kondor

Major

Major

  • Posty: 879
  • Dołączył(a): Pt 11 lut, 2005 04:00
  • Lokalizacja: Berlin (wschodni)

Re: squad.xml

PostŚr 13 sty, 2016 21:36

Algrab napisał(a):może zrób jednak tak żeby xml działał również na http
niby na bisie twierdzą, że nie jest to wymagane do działania jako takiego, no ale nie zaszkodzi spróbować

W dodatku pamiętam że miałem kiedyś wałki z niedziałaniem xmla, bo squad.xml miał jakąś pokombinowaną składnię, czy też porąbane coś było w pliku squad.dtd.
Generalnie pomogła zamiana plików na takie jakie mają być, i jeszcze raz uzupełnienie danych w pliku głównym.
Słowem może masz coś namieszane w pliczkach --> A przy okazji jak coś jest namieszane w pliczkach głównych, xml i dtd - to XML przez WWW też nie działa. Czyli to taki troche syntax test :)

Zrobiłem tak wczoraj i nie pomogło.

Gość z Kaskad (u którego to działa, przynajmniej na jego serwerze) napisał, że trzeba dodać:
Kod: Zaznacz cały
proxy="http://host_z_xml";

do coldwarassault.cfg
Offline
Avatar użytkownika

RozekPoland

Porucznik

Porucznik

  • Posty: 424
  • Dołączył(a): Pn 01 mar, 2010 02:21

Re: squad.xml

PostŚr 13 sty, 2016 22:48

kondor napisał(a):
Kod: Zaznacz cały
proxy="http://host_z_xml";

do coldwarassault.cfg

Niezłe! Nie wiedziałem o tym. Sprawdziłem i faktycznie działa. Dedyk odpalony na windowsie obsługuje XML. Szkoda tylko, że pozwala to zdefiniować tylko jeden adres. XML umieszczony na innym serwerze niż zdefiniowany przez powyższy parametr nie będzie wyświetlany. Mimo wszystko, zawsze to coś :)
To o czym pisałem wcześniej pozostaje w mocy. Jest to po prostu kolejna odsłona problemu, z którym jak widać BI próbowało walczyć.
Offline
Avatar użytkownika

kondor

Major

Major

  • Posty: 879
  • Dołączył(a): Pt 11 lut, 2005 04:00
  • Lokalizacja: Berlin (wschodni)

Re: squad.xml

PostCz 14 sty, 2016 10:21

Wczoraj próbowałem tego na lokalnym dedykowanym serwerze i nie działało mi.
Czy mógłbyć, Rożek, odpowiedzieć na te pytania?
1. Czy wpis ma być w coldwarassault.cfg czy server.cfg (bo był i taki hint gdzieś na biwiki)?
2. Czy trzeba użyć pełnej ścieżki do xml, t.j. "http://host_z_xml/xml", czy wystarczy "http://host_z_xml"?
3. Czy host_z_xml musi być serwerem proxy?
4. Czy u Ciebie serwer OFP i host_z_xml jest ten sam?
5. Rozumiem, że ten wpis jest potrzebny tylko po stronie serwera?

z góry dzięki
Offline
Avatar użytkownika

RozekPoland

Porucznik

Porucznik

  • Posty: 424
  • Dołączył(a): Pn 01 mar, 2010 02:21

Re: squad.xml

PostPt 15 sty, 2016 01:05

kondor napisał(a):Wczoraj próbowałem tego na lokalnym dedykowanym serwerze i nie działało mi.
Czy mógłbyć, Rożek, odpowiedzieć na te pytania?
1. Czy wpis ma być w coldwarassault.cfg czy server.cfg (bo był i taki hint gdzieś na biwiki)?
2. Czy trzeba użyć pełnej ścieżki do xml, t.j. "http://host_z_xml/xml", czy wystarczy "http://host_z_xml"?
3. Czy host_z_xml musi być serwerem proxy?
4. Czy u Ciebie serwer OFP i host_z_xml jest ten sam?
5. Rozumiem, że ten wpis jest potrzebny tylko po stronie serwera?

z góry dzięki

1. Wpis ma być w coldwarassault.cfg
2. Nie, wystarczy ścieżka do domeny głównej na, której znajduje się XML. Jeśli link do squad.xml to http://www.ofpitakjestlepsze.pl/squad.xml to proxy wystarczy ustawić na http://www.ofpitakjestlepsze.pl
3. Tego nie wiem. Sprawdzałem squad.xml, który znajduje się na stronie internetowej.
4. Nie
5. Tak
Offline
Avatar użytkownika

Algrab

Generał

Generał

  • Posty: 2980
  • Dołączył(a): So 10 paź, 2009 23:35
  • Lokalizacja: x+2=1

Re: squad.xml

PostPt 15 sty, 2016 02:27

Przepraszam za poprzednim razem podałem zły xml do Army3, zamiast oczywistego do OFP.
Teraz ten właściwy działający np na PFC.
Dodam że działający od prawieków na różnych dedykach, głównie opartych na WIN.
Obrazek

Powrót do Operation Flashpoint

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości