Pisząc "powyginany cylinder" mam namyśli bryłę powstałą z cylindra i poddaną transformacjom tak by stworzyć z niej np. pręty składanej kolby albo uchwyt wykonany z kawałka rury przyspawanej do jakiejś powierzchni. To samo może dotyczyć np. torusa. Zastanawiam się jaka byłaby najlepsza metoda. Nigdy tego nie robiłem wcześniej i w sumie nie wiem jak to zrobić. Czy nałożyć teksturę na cylinder za pomocą gizmo i dopiero potem go "powyginać" do odpowiedniego kształtu (chyba powstaną pewne deformacje tekstury), czy nakładać teksturę na kolejne "sekcje" cylindra (syzyfowa praca ). A może gizmo jest bardziej uniwersalny niż mi się zdaje i można za jego pomocą oteksturować torus'a czy coś w tym rodzaju?
Nie próbowałem, co więcej poza krótką zabawą gmax'em i Milkshapem nie używałem też innych programów do 3D (wciąż obiecuję sobie że zajmę się 3DS, ale zawsze jest coś innego do roboty). W każdym razie spróbuję rozejżeć się za wymienionymi.
BTW Pewnie o2 w pełnej wersji dorównuje innym programom do 3D, bo nie wierzę by graficy 3D z BIS byli aż takimi masochistami
offtime napisał(a):wyedytuj Objektiv2Light.exe jakims programem do edycji komponentow wizualnych, zobaczysz tam wiele okienek tore nie sa dla nas dostepne
pamietasz czasy kiedy nie bylo wersji light ?
kilku addonmakerow dostalo jakas okrojona wersje o2 (nie light)
pewnie tez miala zablokowane kilka funkcji, albo dostali klucze dzialajace tylko przez jakis czas....
fajnie by bylo taka wersje dorwac...