Teraz jest Pt 20 cze, 2025 22:18

Najlepszy mod w jaki grałeś

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint

Jaki jest , twoim zdaniem, najlepszy mod ?

FDF mod - Finnish Defence Forces
9
16%
CSLA mod
5
9%
Y2K3
2
4%
WPSoldiers
15
27%
Invasion 44 DEMO
4
7%
FFUR 2005 - Modern War Crisis
3
5%
FFUR 2006
8
14%
Conspiraces 1 & 2
1
2%
Liberation 41-45
9
16%
BOH - Battle Over Hokkaido
0
Brak głosów

Liczba głosów : 56

• Autor
  • Wiadomość

101st Paratroop

Major

Major

Najlepszy mod w jaki grałeś

PostPt 09 cze, 2006 20:57

Postanowiłem zrobić ankietę o najlepszym modzie, według user'ów tego forum. Po oddaniu głosu, trzeba by było napisać posta, gdzie trzeba napisać: Na jaki mod głoswałeś, dlaczego na akurat ten mod, dwa kolejne mody według ciebie, wady i zalety modów, które napisałeś.

Kod: Zaznacz cały
Wyglądało by to tak:

1.Nazwa Modu:
opis dlaczego ten a nie inny i jego wady oraz zalety

2.Nazwa modu drugiego w kolejności najlepszych
wady i zalety

3.Nazwa modu rezeciego w kolejności najlepszych
wady i zalety

Większość z was pomyśli: "Po co ten temat, ta ankieta i po co te pytania?".

Już wyjaśniam:

Wyobraźmy sobie taką sytuację: Mission maker, ma zamiar stworzyć misję/kampanię. Lecz teraz u niego rodzi się pytanie:" Najpierw muszę mieć pomysł na kampanię, tylko w jakim modzie akcję umieścić? "
W tym momencie zasięga informacji do tego topic'a by dowiedzieć się, jaki mod jest do tego opdowiedni, według user'ów.

Kolejna sytuacja: User, ma zamiar sciągnąć jakiegoś mod'a, lecz niestety niektóre dużo ważą i nie ma pojęcia, czy opłaca się je ściągnąć. W tym momencie "zerka" do tego topic'a i dowiaduje się o nim, co inni userzy myślą o tym modzie.

================================================

1.FDF mod - Finnish Defence Forces:
Mod dopracowany, z doskonałymi addon'ami oraz profesjonalnie wykonaną kampanią. Jego wadą jest dodawanie specjalnych jednostek rosyjskich , jednak są one gorszej jakości niż Finlandzkie.

2.Invasion 44 Demo:
Jednostki ładnie wykonane, jednak jest to nadal demo, które ma ciekawą jednak trochę przykrótką kampanię.

3.CSLA
Mod ciekawy, z genialną kampanią, jednak w moim przypadku jednostki średnio wykonane. We starszej wersji, nie było u mnie dźwięków takich jak: strzały, BMPw trakcie jazdy itp.

KANE

Szeregowy

Szeregowy

PostPt 09 cze, 2006 21:56

Invasion 44 demo.
dlaczego ten? ponieważ lubię drugą wojnę światową a przy sporej ilości addonów nie czuć że invasion to tylko demo :)

zalety: szczegółowe, fachowo zrobione jednostki, pojazdy i bronie, zgodne z prawdą historyczną, klimat ww2 :P jeżeli ktoś lubi drugą wojnę to jest to mod dla niego.

wady: hmmm..do dobrej gry potrzeba dużo addonów, troche denerwują wrzaski umierających (jakby ich napalmem polali)

Jerry

Pułkownik

Pułkownik

Re: Najlepszy mod w jaki grałeś

PostPt 09 cze, 2006 23:30

101 st paratroop napisał(a):(...)
Kolejna sytuacja: User, ma zamiar sciągnąć jakiegoś mod'a, lecz niestety niektóre dużo ważą i nie ma pojęcia, czy opłaca się je ściągnąć. W tym momencie "zerka" do tego topic'a i dowiaduje się o nim, co inni userzy myślą o tym modzie.

I co z tego, że powiemy, skoro ja napiszę, że nie lubię FFUR'a, podczas gdy taki Jonez będzie się nim zachwycał... Wszystko kwestią gustu i trudno tu o obiektywizm, co jest najlepsze...
Obrazek

Jon

Generał

Generał

PostSo 10 cze, 2006 01:25

CONSPIRACIES? :lol: MODEM? :hahaha: No bosko... a gdzie ECP? ECP jest gorsze od pseudo-:lol:moda Conspiracies?

Chyba żartujesz... Mój głos na ECP, yo! Resztę popołudniu dopiszę, teraz [1.30 AM] padam na pysk. J - No właśnie :D
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

ToMeK111

Chorąży

Chorąży

PostSo 10 cze, 2006 08:28

Mi szczególnie podeszły: ECP, FFUR2006 i Liberation :]
Obrazek

Piromaniack

Chorąży

Chorąży

PostSo 10 cze, 2006 08:50

Przypuszczam, że ECP nie zaliczył ze względu braku nowych jednostek/misji, które by sobą wnosił.

U mnie, wbrew wszystkim bugom, na pierwszym miejscu jest FFUR 2006 :P - nawet pomimo tego, iż gra mi strasznie "zacina" :). Gdy gra jest płynna, gra się całkiem fajnie.

CSLA na drugim - profesjonalnie stworzony i przez chyba dwa miesiące pierwszy i jedyny MOD, w jaki grałem :D.

Invasion 44 - bo nie ma nic lepszego o II wojnie światowej, sporo jednostek.

Radeon

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 10 cze, 2006 10:30

A ja nie będę się trzymał 3 punktowego typowania modów, bo u mnie jest ich więcej :D, ale może....

1. CSLA
Co tu dużo gadać profesionalna robota, fajne dźwięki, dopracowana choć zaciachowa kampania, łądne addony i wogóle.
A wady... No cóż, jedno słowo. ZACIACH!!!

2. ECP
Moim zdaniem pierwszy najrealistyczniej odwzorowywujący (?) pole bitwy mod. ładne odgłosy, dobrze wykonany, ale jednym wieeelkim minusem jest to, że nie został (chyba) stworzony config, który podmieniałby wszystkie jednostki w grze, bo gdyby połączyć to z FFUR no to wtedy z ECP wyszłoby cudeńko.

3. Czas przenieść się w czasu IIW¦: LIBERATION.
W końcu porządne jednostki Wehrmahtu i ZSRR, a nie jakieś krapowate z śmiesznymi teksturami kartoniki mające udawać czołg :/ (choć te od Berlin są też dobre). Minus to brak kampani i lotnictwa.

Dalej może umieściłbym FFUR2006, sądząc po 2005 powinnien być równie dobry. Niestety nie sprawdze tego, bo usunołem OFP :twisted:
User of this number is currently dead. Resurrection in 5 minutes, please wait.

Jon

Generał

Generał

PostSo 10 cze, 2006 14:54

2. ECP
Moim zdaniem pierwszy najrealistyczniej odwzorowywujący (?) pole bitwy mod. ładne odgłosy, dobrze wykonany, ale jednym wieeelkim minusem jest to, że nie został (chyba) stworzony config, który podmieniałby wszystkie jednostki w grze, bo gdyby połączyć to z FFUR no to wtedy z ECP wyszłoby cudeńko.

Nieprawda. Powstał taki config, wystarczy poszukać. Najrealistyczniej? Zagraj w WGL... ad. ostatniego zdania - zgadzam się.

1: CFOG :twisted: Najlepsze addony i misje :D Przy tym brak lagowatych efektów. Duża różnorodność misji oraz jednostek. Wady? Tylko jedna: Waga paczki i ew. problemy z addonami, jeśli ktoś ściąga osobno.

2. ECP - mod z najpiękniejszymi efektami jakie do OFP powstały, przy tym zachowujący maksymalną płynność. Do tego świetny, bardzo soczysty Dynamic Range Soundpack. No i uniwersalność - z odpowiednim voice packiem można używać go i do wietnamu, i do wwII. Cholernie przydatny, w nim wróg nareszcie atakuje naprawdę agresywnie. ¦wietne skrypty i DSAI. Wady? Spore użycie pamięci ze względu na niektóre skrypty.

3. WGL5 - 3 słowa. Multiplayer. Realizm. Teamplay. Tak najprościej można streścić idee WGL - bo na tym on się koncentruje, i pod tym względem jest, co tu dużo mówić - najlepszy. Tona doskonałych skryptów [urealniających rozgrywkę jak tylko się da], sporo fajnych addonów [broń WGLowa kopie zad], masa znakomitych misji [głównie CFOG'owe, a jak ;)], niezłe efekty oraz świetne udźwiękowienie. Do tego wiele nowatorskich pomysłów, które potem zapewne były powielane, a początek swój miały właśnie w WGL - np. plecaki. Działające i powszechnie wykorzystywane - można do nich zabrać amunicje, wyrzutnie, bandaże i wiele innych przydatnych rzeczy. Jest to rozwiązane bardzo dobre i świetnie sprawdza się w grze. Ostatnią zaletą jest to, że jeśli komuś nie podobają się zwykłe jednostki WGL, może je podmienić na np. te z DMA Army Modpack - podmieniając config [są już 4 gotowe]. Zawsze można też stworzyć własny :) A wady? Raczej brak, nie licząc małych błędów WGL ObjCarry, nieprzydatności na SP [tak mi się przynajmniej wydaje. A to ciągnie za sobą kolejny "minus" - brak kampani :D] i kilku przekłamań związanych z silnikiem OFP - mod jest absolutnym must-have dla każdego fana OFP i trybu coop. Po prostu mistrzostwo pod tym względem.

4. FFUR2k6 - Krótko: Całość, poza efektami które mi się nie podobają, oraz niektórymi dźwiękami. [Pod tym względem króluje zdecydowanie ECP] No i kilka bugów + nieładne ACU. No i lagowaty trochę na MP, wymagający zarazem mocnego sprzętu [aczkolwiek dobrze zoptymalizowany w porównaniu do starych części]

5. I44 - Kocham wwII, a więc kocham i I44. Wzbogacona o nowe addony, i stare ulepszane stale przez naszego drużynowego złotą rączkę Reya, nie nudzi się nigdy. W dodatku, w połączeniu z ECP, efektami Johna, German Voice Packiem oraz moim soundpackiem [ah ta skromność] jest nietylko bardzo grywalny [zdanie subiektywne] jest dodatkowo piękny i graficznie, i dźwiękowo. No i fajny teaser kampanii, pierwsza misja wciąż pozostaje jedną z klimatyczniejszych do OFP. Minus? Tylko dwa. Pierwszy - nie ma jeszcze pełnej wersji, a wszyscy jej bardzo pragniemy. Drugi - Mała ilość misji.

Dalej jest jeszcze kilka modów.

6. WPSoldiers [a raczej całe OFPL] - Polski mod. A ja jestem Polakiem - i do tego patriotą ;] Choć [to tylko moje subiektywne zdanie] niektóre rzeczy mi się w naszych żołdakach nie podobają, doceniam pracę jaką Offtime i inni oddani projektowi ludzie włożyli w to pracy. Operation Flashpoint = 25 zł. Addony OFPL = 15 min ściągania. Radość z zabijania ruskich\partyzantów\whatever z polską flagą na ramieniu i berylem w ręku = bezcenne. Zwłaszcza, że addony stoją na bardzo wysokim poziomie.

Wady? Tak-se z misjami - nie jest to FDF, do którego misje nigdy się nie kończą - ale wiem, to także moja wina [każdego z nas, który narzeka, a nie robi] - i, terminu wypuszczenia - gdy niestety "scena" już tak prężna nie jest.

7. SebNamPack 2 - Pierwszy i moim zdaniem jak dotąd jedyny naprawdę udany mod [a właściwie zbieranina addonów, chociaż misje MP też są] pozwalający nam biegać po wietnamskiej jungli. Dużo jednostek, bardzo fajnych [moim zdaniem] oraz świetne bronie. Z mapą już trochę gorzej, ale to nie było przeszkodą by powstało na La Drang ok 300 misji. Zarówno SP, jak i MP. Plus kampanie. To nie ma prawa NIE imponować. Mam do SNP2 spory sentyment - i będę bronić jak lew zdania, że nie należy gloryfikować Unsunga właśnie kosztem starego - ale wciąż bardzo grywalnego SebNamPacka.

8. Battle Over Hokkaido - bardzo dobrze go wspominam, był to chyba mój pierwszy mod :) [gdy ściągałem, byłem zupełnie nieświadom tego, że gra się japońcami - i dobrze, takto pewnie bym nie ściągnął i ominęła by mnie kupa świetnej zabawy :P] Zalety? ¦wietne, bardzo grywalne i przyjemne misje. ¦wietne, jakościowo addony, bardzo miłe dla ucha bronie, z których wrogów exterminuje się z prawdziwą przyjemnością :). No i fajna, wciągająca kampania. Wady? Kampania to również tylko teaser - szybko się kończy :] Innych, poważnych nie stwierdzono.

9. DMA Army Modpack - Małe, a bardzo grywalne. Nie posiada lagujących skryptów, ani efektów. Fajne jednostki, broń, nawet dźwięki. Jedyna wada: Standardowe helenki BIS'u. A BIS'owy BlackHawk to porażka.

10. Liberation 1941-1945. Od zatrzęsienia fajnych, świetnych jakościowo addonów. Najpiękniejsze addony niemieckich wojsk jakie do teraz powstały. Niezła broń [choć brakuje kilku, np. mojego ukochanego STG44]. No i ogólnie klimat. Wady? Brak misji*, czekanie na "part 2" modu, brak animacji, bucowate intro, lipna muza dołączona do modu [z FDF nie ma co porównywać], takie sobie zbalansowanie niektórych addonów. NO I BRAK CIUFCI, prawda Watch? :twisted:

Mody, których nie lubię:

CSLA - Dużo, bardzo dużo, i w większości na poziomie. No właśnie, większości. Jednostki są świetne, jednak kosztem użycia przepotężnych tekstur - masakrują wydajność. Broń jest zwyczajnie imo lipna [zdanie subiektywne]. W nowszej Cieśli było kilka rzeczy z starego FFUR'a - extra lagowate efekty, niestabilność, pamięciożerność, efekt pływających rąk. No i kampania oraz misje - bez briefingów oraz overview = amatorszczyzna, mimo wielkich, długich i ponoć dobrych przerywników. Sądzę, że to wyjaśnia dlaczego CSLA nie lubię.

Y2K3 - Mój pierwszy mod podmiankowy - ściągniety jak wiele innych, z ciekawości. Waży dużo więcej niż FFUR2K6, a oferuje mniej. Jest zdecydowanie mniej atrakcyjny, gorzej zoptymalizowany, bazowany [jeśli mnie pamięć nie myli] na jednym ze starych ECP - co równa się kłopoty z save'ami, oraz częste CTD. No i nie ukrywajmy - jest stary. Efekty strasznie przesadzone, lagowate aż strach. Dużo niepotrzebnych rzeczy, słaba grywalność i dużo problemów. Dlatego go nie lubię.

Conspiracies - Krótko: nazywanie tego modem to kpina. Zalety? Brak**. Wady? Powstał. Hasła reklamujące go. Poziom tego crapu - poniżej krytyki.

Oblivion - j\w. Syf, kiła i mogiła - amatorszczyzna [Battletek :jupi:] pełną gębą. Projekt ten poprzedzał Conspiracies, był pierwszy.

ROC Mod - Niewiadomo po co to komu. Nieładne, z kiepskimi misjami i wyspami.

*Oficjalnych. Tzn są dwie, ale niegrywalne. Na szczęście, Reyhard oraz Sengir wypełnili tą lukę [oraz jeśli mnie pamięć nie myli - Berna oraz Marshal - ale ich kampania jakoś nieprzypadła mi do gustu].

**Nie no, są dwie - mamy się z kogo śmiać. No i gdy zrobimy jakiś crap idzie pokazać palcem na Battletek i powiedzieć - oni zrobili gorszy :twisted: i jeszcze go rozreklamowali banalnymi hasełkami... które były ściemą. Pozostaje pusty śmiech...

Inne mody:

FDF mod - Chyba jeden z najstarszych, i najbardziej zasłużonych modów. Od groma świetnych addonów, doskonale wykonanych i teoretycznie bardzo grywalnych. Do tego niezłe efekty przywodzące na myśl nowe ECP. Do tego oficjalna kampania, oraz kilka misji, i... setki nieoficjalnych, jak i kilka kampanii. ¦wietne wyspy, doskonała muzyka dołączona do moda. No i wydane jakiś czas temu Desert Pack oraz patch dodający także drugowojenny teatr - znane jako FDF 1.4 - to robi wrażenie, prawda? Dlaczego zatem nie wylądował w 1szej dziesiątce? Zwyczajnie - nie przepadam za nim. Za tym teatrem, zachowaniem broni [odrzut & pływanie rąk - zdrowo przesadzone] no i kilkoma innymi rzeczami, które po prostu są nie takie jak bym chciał - kiedyś w FDF sporo grałem, ale miałem od tamtego czasu długą przerwe i... szczerze mówiąc, nie bardzo mam ochotę wracać. Chociaż, kto wie - może kiedyś...

Unsung - Do tej pory wydane tylko demo, bardzo ubogie. A szkoda. Z powodu tej ubogości uważam, że wypada poczekać przynajmniej do wydania demo#2 z przerabianiem misji, i tak dalej. Po prostu z tego co jest, trudno zrobić coś sensownego. No i... jakoś nie trzyma to dla mnie już klimatu takiego jak SNP2, a to dla mnie spory minus. Ludzie marudzą, że przecież Unsung lepszy - co z tego, skoro nie tak grywalny.

PS: Ooo... ale się rozpisałem ;] Miłego czytania - pamiętajcie, że to opinia subiektywna - człowieka kochającego coop :)
Ostatnio edytowano So 01 lip, 2006 16:36 przez Jon, łącznie edytowano 3 razy
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

W4tchdog

Porucznik

Porucznik

PostSo 10 cze, 2006 15:43

Hmmm...2 mody tylko mnie w pełni zainteresowały ... a sa to I44 i LiB
Ale mój głos poszedł na I44 ...dla mnie bomba, niechce mi się zabardzo wychwalać je tutaj...ale to jest IIW¦, czyli to w colubie grać.
Dlaczego głos na I44 ? ...addony i klimat to nie wszystko, ja też chce w jakąś fajną misje/kampanie pograć... missionmaker ze mnie słaby, ot to co od czasu do czasu dla siebie zrobie, a Lib nic mi z tego tytułu nie proponuje.
No i naturalnie:
Private Jonez napisał(a):NO I BRAK CIUFCI, prawda Watch?

Gdzie jest ten cholerny pociąg?

Aktualnie mam przerwe od OFP, co chwila próbuje wróć, nawet chociażby ze względu wspaniałych coopów z Jonem i resztą squadu, ale się jakoś w pełni zebrać nie moge.

Mod który zwrócił jeszcze moją uwage ...to jest ECP, kampania CWC i Res na nim rozegrana, dała mi kupe frajdy ...to tak jak bym grał w nową gre.
Jeśli wyjdzie pełna wersja I44 oraz pełna wersja Lib 41-45 dodatkowo do tego ECP ...to nic mi więcej do pełni OFP szczęścia nie potrzeba, i mogą być wtedy jakies lepsze gry, czy nawer Army czy OFP'ki 2 ...ja pozostane przy tej kombinacji!!!
Obrazek

Ravq

Porucznik

Porucznik

PostSo 10 cze, 2006 16:59

1. Addony OFPL (głosowałem na WPS)
Piękne jednostki, a do tego polskie

2. ECP
Eksplozje zniszczonych pojazdów

3. WGL
Jonez napisał(a):Multiplayer. Realizm. Teamplay
Obrazek

Volt

Major

Major

PostN 11 cze, 2006 12:11

1. FDF - Ogromna ilość nowych jednostek, świetne wykonane , nowe dźwięki , efekty. Jedyne wady to wykonanie niektórych jednostek rosyjskich.

2. ECP - Nowe dźwięki , efekty eksplozji. Dodatkowo poprawione zachowanie AI. Wady - Brak? Pełno miłych dla oka i ucha efektów jak rozmowy radiowe , okrzyki naszych i wroga.

3. Liberation - ¦wietnie wykonany mod opowiadający o ataku nazistowskiej III Rzeszy na Związek Radziecki w trakcie II wojny światowej. Bardzo dobrze wykonane modele i tekstury wszystkich addonów. Jedyną wadą to niezbyt wywarzone zachowanie broni i czołgów z czym przewaga jest po stronie Rosjan.
Obrazek

ag_smith

Chorąży

Chorąży

PostN 11 cze, 2006 12:20

[obiektywizm off]Co tu dużo mówić, WPS/OFPL i DMA Toyota Wars. :P Dlaczego tak? Bo jestem współautorem. [/obiektywizm off]

offtime

Pułkownik

Pułkownik

PostN 11 cze, 2006 13:03

dla mnie najlepszy jest tylko ofpl, ale to dlatego ze tak naprawde nigdy nie bawilem sie innymi :P
a z tym co Agent ma zamiar wydac niedlugo to wogole bedzie naj ;-)

Loony

Pułkownik

Pułkownik

PostN 11 cze, 2006 14:00

1. WPS
Bo polskie, bo dobre, bo szczegółowe, bo nie tnie, bo dużo

2. ECP
Może to i nie mod, ale i tak wymiata :)

3. Toyota Wars
¦wietna wyspa i genialne jednostki!

{Kuba} Post Nazhira usunięty.
Obrazek

Grey

Chorąży

Chorąży

PostPn 12 cze, 2006 22:23

Jones, zamiast wybrac 3 mody pochwaliles sie ile ich znasz Wink Sztuka jest wybrac, a nie wypisac jak leci.

Dla mnie 3 mody to:

I. WGL5beta

i na tym moglbym spokojnie skonczyc, dla mnie OFP mogloby sie juz na tym skonczyc, ale zeby byc uczciwym dodam

II. ECP 1.085

, poniewaz jesli nie odpalam WGLa to w kazdej innej konfiguracji wlaczam ECP i bez niego nie wyobrazam sobie gry. FFUR nie oferuje tak naprawde wiele wiecej, Efekty na poziomie ECP, jednostki na poziomie pluginow DMA (plus pojazy) i mechanika walki mniej wiecej jak w WGL. Ale za bardzo mi przypomina produkcje komercyjne duzych firm, wrzuca kupe wodotryskow, ale ledwo to dziala, wysypuje sie i na dluzsza mete jest niegrywalne.

Wyroznienie dostaje ode mnie

III. WPS

, ale z powodow patriotycznych (wysoki poziom produkcji moich rodakow). Nie gralem w niego za wiele bo wiekszosc czasu ostatnio spedzam w WGLu. Chetnie bym je polaczyl, ale poki co przeraza mnie podmiana glow.
Obrazek CFOG / ACOG team | Platoon.pl | ShackTac | 6th sense | eks Team Tactical | eks RAAB
Następna strona

Powrót do Operation Flashpoint