Przepraszam za długi post, ale staram się pisać wyczerpująco.

"Setvelocity" na lądzie nie wróży dobrze... Nie sądzę, żeby to o to chodziło.
Cytowany skrypt nie powoduje porusznia się(chodzenia) jednostek - on NIMI porusza (przypuszczam, że na lądzie ludzie chodziliby nie poruszając nogami, a nie o to idzie).
Moze daj im w waypoincie w polu szyk czy formacja kolumna....?

Nie, bo jeśli poruszasz się kolumną pod ścianą budynku, po czym odwrócisz się do niej plecami i przejdziesz krok do przodu, to twoi ludzie pobiegną wokół budynku i staną z drógiej jego strony.

Teraz coś od siebie dam:
Skrypt w 100% sprawdzony. Sam pisałem właśnie z myślą o miastach i sam go używam i wygląda naturalnie (a te debile wreszcie nie biegają wokół budynków ze złej strony...).
W razie problemów/sugestii mogę poprawić.
_s1=_this select 0
_s2=_this select 1
_s3=_this select 2
_s4=_this select 3
_groupspacing=_this select 4
_t=_this select 5
_p1 = "logic" camcreate getpos _s1
_p2 = "logic" camcreate getpos _s2
_p3 = "logic" camcreate getpos _s3
_p4 = "logic" camcreate getpos _s4
_p5 = "logic" camcreate getpos _s4
_p6 = "logic" camcreate getpos _s4
_p7 = "logic" camcreate getpos _s4
_p8 = "logic" camcreate getpos _s4
#loop
@(((_p1 distance _s1)>_groupspacing/2)&&(not DontfollowMe))
_p8 setpos getpos _p7
_p7 setpos getpos _p6
_p6 setpos getpos _p5
_p5 setpos getpos _p4
_p4 setpos getpos _p3
_p3 setpos getpos _p2
_p2 setpos getpos _p1
_p1 setpos getpos _s1
_s2 move getpos _p2
~_t
_s3 move getpos _p5
~_t
_s4 move getpos _p8
goto "loop"
Powyższy skrypt używałem w gęstej dżungli i w miastach na wyspie Gaia(rozległe są...). Najlepiej wygląda, gdy żołnierze stoją.

Skrypt powoduje, że trzech żołnierzy podąża DOKłADNIE tą samą trasą co gracz.

żeby działał żołnierze muszą być każdy w oddzielnej grupie:
[sol2]join grpNull;[sol3]join grpNull;[sol4]join grpNull;[ap,sol2,sol3,sol4,2,1]exec "skrypt.sqs"
gdzie: 2-odstęp między wojakami; 1-czas, który czekają w każdym punkcie.

Jeżeli chcesz aby byli z tobą w jednej grupie, to zamień "move" na "domove", ale wtedy musisz i tak wyłączyć radio, żeby nie słyszeć co chwila "unit ready";

Zmienna (globalna) dontfollowme pozwala wyłączyć skrypt na chwilę np. po to, żeby wojacy wsiedli do pojazdu, albo na życzenie gracza dołączyli do jego grupy (poprzez triggery).

Nie wolno odłączać ludzi od gracza pisząc np. [s1,s2,s3]join grpnull - trzeba pisać polecenie dla każdego oddzielnie, bo jeśli napiszemy tak, to połączą sią oni w trzyosobową grupę.

Można dać
@(((_pos distance _s1)>_groupspacing)&&(not DontfollowMe))&&(speed _s1==0)
- wtedy żołnierze dodatkowo zatrzymują się TYLKO tam, gdzie ty stawałeś pokonując tę samą trasę (w efekcie osłaniają cię w mieście z pozycji, które ty uznałeś wcześniej za dobre - nie stają np. na środku drogi - a to wygląda, jakby myśleli

).
Dziękuję tym, któży dotrwali aż dotąd

.
Dodano: Ops! dopiero teraz spojrzałem na daty - temat już nieaktualny...