Teraz jest Cz 19 cze, 2025 16:44

na początku był cHAOS

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

yanki80

Cywil

Cywil

na początku był cHAOS

PostWt 24 kwi, 2007 16:16

witam
nadmienię ze czytam tu dość sporo - ale wiekszość bez większego zrozumienia (jak to początkujący)

jelsi znalazł by się ktos z odrobiną cierpliwości i chęci wprowadzenia mnie w tematykę byłbym bardzo wdzięczny....

nie bawią mnie strzelanki podskakiwanki typu tactical - chciałbym pograć w cos jakby to ująć "na większą skalę" i co najważniejsze ZESPOłOWO a nie w grupie gdzie i tak każdy biega po swojemu- mniemam ze OFP da mi właśnie taka możliwość.. tak więc nabardziej będzie mnie interesował tryb multipl...

zakupiłem platynową edycję (kolekcja klasyki)
i co teraz?

niech by mi ktos wytłumaczył ogólnie co trzeba zeby zagrać z kimś po sieci? ponizej takie pierwsze pytania jaki mi sie nasuwają

1) wiem ze są addony i ze mam je pościągać - na http://www.ofp.bmj.pl/ są - ale czy musze sciagać je każdy z osobna? wyczytałem tez ze są paczki - ale GDZIE ich szukać? jakieś linki ?

2) co trzeba jeszcze? wyspy ? mody?
3) czy istnieją "wersje" addonów i innych składników któe bede potrzebował?

4) w ogóle jak to się odbywa - musze mieć odpowiednie składniki jakie wymaga założony serwer? czy takie jak mają inni gracze zainstalowane u siebie? skąd będę wiedział co musze doinstalować zeby zagrać na danym serwie, mapie czy rozgrywce?

5) na stronce widziałem chyba 3 albo 4 płyty z zebranymi dodatkami - czyli sporo - ale mi chodzi o to czy instaluje sie wszystkie możliwe dodatki (zakładjąc ze mamy na tyle miejsca na dysku) czy ma to jakis wpływ na działanie gry? czy wkłada się tylko wybrane - tyle ze skad mam sie dowiedzieć które będą potrzebne?

6) mam poistalować jakieś dodatkowe rzeczy typu TS - używacie?

7) gdy juz się uporam ztematem plików - czy znalazł by się ktos kto wprowadził by mnie na jakis serwer, pokazał o co chodzi, pozwolił choc chwilę zagrać w grupie?

8) kiedys juz sie przymierzałem do OFP i o ile pamiętam organizowaliscie wtedy hmm... ustawiane gry - w sensie - miejsce, czas jakis podział na zespoły z mozłiwoscią własnie wejscia nowego z zewnątrz (niezrzeszonego) - jest to jeszcze? albo inaczej - czy jeśli nei naleze do klanu to mam jakieś możliwosci pogrania w zespole, z kumatymi ludzmi, i dopbrze sie przy tym bawic - czy jestem skazany na wbijanie się na przypadkowe serwy biegając gdzie popadnie?

moje GG 2106010 - gdyby ktoś miał chwilę i cos konstruktywnego do przekazania to zapraszam

dzieki z góry za wszelką pomoc
pozdrówka

Czesiek

Porucznik

Porucznik

PostWt 24 kwi, 2007 17:34

hmm praktycznie możesz odrazu wejść na serwer niezależnie czy jest to polski, ruski, niemiecki itp itd tu niema czegoś takiego jak na battlenecie tu nie ma kont poprostu wchodzisz i wychodzisz. Jeżeli jakis serw działa na jakimś modzie to najczęsciej ma go w nazwie. Rozgrywki na sieci wyglondają tak, że gra się w ctf i wszystkie jej odmiany no i jeszcze w BF . Czasem się zdarza, że ludzie grają w coopy tu chyba najwięcej jest zabawy w teamie bo tu ginie się raz :). Mody możesz mieć, lecz nie musisz tu radze poszukac na forum był gdzieś ranking. TS to nie wiem może ktoś doświadczony się wypowie.

jak coś mi się przypomni to dopiszę.

aha nie lepiej bylo przenieść się na arma? po 1 że nowsze po 2 więcej ludzi gra po 3 ofp umiera powoli a raczej takie są "plotki" :P

SaS TrooP

Pułkownik

Pułkownik

PostWt 24 kwi, 2007 17:51

Addony możesz znaleść WSZĂŠDZIE, na każdej stronie poświęconej flashowi.
nie ściągniesz wszystkich na raz, bo jest ich TYSI¡CE.
Oglądaj najpierw dokładnie skriny z nich i staraj się oszacować, które ruszą na twoim kompie a które nie.

Jerry

Pułkownik

Pułkownik

PostWt 24 kwi, 2007 18:15

Martin, jak coś powiesz...

Ad 1) Zasadniczo jeżeli chodzi o tryby cooperative, to głównymi modami są: WGL oraz paczka CFOG (do zaopatrzenia na stronie www.cfog.pl )

Ad 2) Wszystko zależy od misji, niektóre są na standardowych wyspach i addonach, inne wymagają ściągnięcia. Po zainstalowaniu CFOG-a dostajesz bazową kolekcję najczęściej używanych wysp.

Ad 4) Musisz mieć te addony, których wymaga dana misja, najczęściej na liście wyboru serwerów w opisie danego serwera jest podany mod, na jakim aktualnie pracuje serwer (CFOG, WGL, ECL itd.)

Ad 5) Instalować możesz wszystkie, natomiast dzięki dodaniu komendy -mod= w skrócie na pulpicie możesz decydować, które addony właczasz ( o tej komendzie wiecej na forum ) Zasadniczo jednak po prostu włacza się gotowe mody, które częstokroć zawierają właśnie te pojedyncze addony zebrane w całość

Ad 6) Przy zorganizowanych rozgrywkach TS jest jak najbardziej wskazany
Obrazek

PoP

Chorąży

Chorąży

PostWt 24 kwi, 2007 20:18

Zaciągnij się do CFOGa, graja w piątki i soboty. Zagadaj do joneza ;)

Sejtan

Major

Major

PostWt 24 kwi, 2007 22:01

Witamy na forum Yanki. Dobrze że poczytałeś troche zanim zapostowałeś, ale... Regulaminu napewno nie czytałeś :] A jeśli się myle to, się do niego nie zastosowałeś. Tu panuje zasada jedno pytanie = jeden topic. Co do addonów... Nie musisz ich wcale zasysać, a jeśli się już zdecydujesz to umieszczasz je w folderze C : /.../OperationFlashpoint/Res/AddOns. Jeśli chcesz jakieś paczki addonów, lub zmienić standardowe OFP w np WWII albo coś zasysasz modyfikacje. Ja polecam FDF 1.4, opis instali znajdziesz w readme. Oczywiście FDF jest tylko jedną z kilkunastu modyfikacji zrobionej pod OFP. Nie wiem czy pomogłem. Nie czytałem moich przedmówców. Temat zamykam, z wiadomych przyczyn.

Powrót do Operation Flashpoint