Teraz jest So 21 cze, 2025 22:11

Kamery mnie nie lubią

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

Bachu

Cywil

Cywil

Kamery mnie nie lubią

PostPn 18 cze, 2007 08:50

Witam na początku chciałbym się przywitać bo jestem nowy na tym forum :)
Nie zmienia to faktu, że jestem tu dłużej - jako czytelnik.

Nie sądziłem, że mój pierwszy post będzie w postaci problemu :(

Chodzi o to, że bawię sie tym edytorem i mam taki problem.

Stawiam sobie typa w punkcie A następnie ustawiam cel i każę mu przejść do punku B.
Ustawiam kamerę w wyzwalaczu (czy jak to sie tam zwało), że ma sobie tam być i obserwować tego typa aż przejdzie z punktu A do punktu B.

No i w tym momencie pojawia sie problem. Zamiast obesrwacji kamery mam widok tego typka od tyłu jego pleców no i celownik, którym mogę sterować w górę i w dół. O co lata ?

Szukałem na forum, na stronie i lipa bo nie znalazlem. Sorry za takie banalne pytania, ale siedze nad tym od 3 rano do teraz (8:46) i już nie mam mocy.

Bachu

Cywil

Cywil

PostPn 18 cze, 2007 11:07

Okej dzięki za odpowiedź to była cenna wskazówka jakoś sobie poradziłem :)

Pojawił sie za to kolejny motyw, a nawet dwa.

1. Wszystkie ujęcia z kamery są kierowane cały czas na buty

2. W samym edytorze nie idzie zmienić kamer podczas akcji ani ustawić obiektów które mają być na zbliżeniu. Cały czas tylko główna postać.

Rozumiem, że skrypty są po to, żeby pominąć ten problem ? Bo jakoś w samym edytorze nie udało mi sie zrobić zbliżenia na twarz. Cały czas w okół postaci lub buty jak pisałem wcześniej.

kondor

Major

Major

PostPn 18 cze, 2007 11:52

gdybys przeczytal poradnik, o ktorym Yacek napisal, to bys sie dowiedzial, ze wlasnie buty bedziesz ogladac.
Kamera ujmuje goscia ktory jest w pozycji [jakiesx, jakiesy,0] -0,bo gosciu nie fruwa. Stworz obiekt logiczny i w petli go ustawiaj jego pozycje na [xTypa, yTypa, 1.8] a wyzwalacz ustaw na element logiczny (chyba jest taka opcja chyba)

kod, skryptu zmieniajacego pozycje elementu loginczego o nazwie el_log:
Kod: Zaznacz cały
#petla
  el_log setPos [Typ getPos select 0, Typ getPos select 0, 1.8]
  ~0.3
goto "petla"

a Typ to nazwa goscia ktorego chcesz ogladac
(oczywiscie trzeba wywolac ten skrypt, najlepiej przed kamerą)

Bachu

Cywil

Cywil

PostPn 18 cze, 2007 14:38

Sorry czytałem go kilkanascie razy, ale cały czas byłem zaspany a teraz to już w ogóle jestem nieprzytomny. Ide spać przeanalizuje to jak sie obudze na trzeźwy umysł.

xersius

Pułkownik

Pułkownik

Re: Kamery mnie nie lubią

PostPt 13 gru, 2024 20:33

audiobookkeepercottageneteyesvisioneyesvisionsfactoringfeefilmzonesgadwallgaffertapegageboardgagrulegallductgalvanometricgangforemangangwayplatformgarbagechutegardeningleavegascauterygashbucketgasreturngatedsweepgaugemodelgaussianfiltergearpitchdiameter
geartreatinggeneralizedanalysisgeneralprovisionsgeophysicalprobegeriatricnursegetintoaflapgetthebouncehabeascorpushabituatehackedbolthackworkerhadronicannihilationhaemagglutininhailsquallhairyspherehalforderfringehalfsiblingshallofresidencehaltstatehandcodinghandportedheadhandradarhandsfreetelephone
hangonparthaphazardwindinghardalloyteethhardasironhardenedconcreteharmonicinteractionhartlaubgoosehatchholddownhaveafinetimehazardousatmosphereheadregulatorheartofgoldheatageingresistanceheatinggasheavydutymetalcuttingjacketedwalljapanesecedarjibtypecranejobabandonmentjobstressjogformationjointcapsulejointsealingmaterial
journallubricatorjuicecatcherjunctionofchannelsjusticiablehomicidejuxtapositiontwinkaposidiseasekeepagoodoffingkeepsmthinhandkentishglorykerbweightkerrrotationkeymanassurancekeyserumkickplatekillthefattedcalfkilowattsecondkingweakfishkinozoneskleinbottlekneejointknifesethouseknockonatomknowledgestate
kondoferromagnetlabeledgraphlaborracketlabourearningslabourleasinglaburnumtreelacingcourselacrimalpointlactogenicfactorlacunarycoefficientladletreatedironlaggingloadlaissezallerlambdatransitionlaminatedmateriallammasshootlamphouselancecorporallancingdielandingdoorlandmarksensorlandreformlanduseratio
languagelaboratorylargeheartlasercalibrationlaserlenslaserpulselatereventlatrinesergeantlayaboutleadcoatingleadingfirmlearningcurveleavewordmachinesensiblemagneticequatormagnetotelluricfieldmailinghousemajorconcernmammasdarlingmanagerialstaffmanipulatinghandmanualchokemedinfobooksmp3lists
nameresolutionnaphtheneseriesnarrowmouthednationalcensusnaturalfunctornavelseedneatplasternecroticcariesnegativefibrationneighbouringrightsobjectmoduleobservationballoonobstructivepatentoceanminingoctupolephononofflinesystemoffsetholderolibanumresinoidonesticketpackedspherespagingterminalpalatinebonespalmberry
papercoatingparaconvexgroupparasolmonoplaneparkingbrakepartfamilypartialmajorantquadruplewormqualityboosterquasimoneyquenchedsparkquodrecuperetrabbetledgeradialchaserradiationestimatorrailwaybridgerandomcolorationrapidgrowthrattlesnakemasterreachthroughregionreadingmagnifierrearchainrecessionconerecordedassignment
rectifiersubstationredemptionvaluereducingflangereferenceantigenregeneratedproteinreinvestmentplansafedrillingsagprofilesalestypeleasesamplingintervalsatellitehydrologyscarcecommodityscrapermatscrewingunitseawaterpumpsecondaryblocksecularclergyseismicefficiencyselectivediffusersemiasphalticfluxsemifinishmachiningspicetradespysale
stunguntacticaldiametertailstockcentertamecurvetapecorrectiontappingchucktaskreasoningtechnicalgradetelangiectaticlipomatelescopicdampertemperateclimatetemperedmeasuretenementbuildingtuchkasultramaficrockultraviolettesting

xersius

Pułkownik

Pułkownik

Re: Kamery mnie nie lubią

Powrót do Operation Flashpoint