Teraz jest Pn 18 gru, 2017 16:41


Arma 3 - wydajność (czy ruszy itp.)

Ogólna dyskusja na temat kolejnej produkcji studia Bohemia Interactive.
  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

Algrab

Generał

Generał

  • Posty: 2980
  • Dołączył(a): So 10 paź, 2009 23:35
  • Lokalizacja: x+2=1

Re: Arma 3 - wydajność (czy ruszy itp.)

PostPt 10 lip, 2015 21:33

Pamiętaj że jesteś z własnej woli testerem trenażera wojskowego, ba nawet zapłaciłeś pieniądze żeby mieć ten przywilej testowania tego oprogramowania, i Tobie ma się ciąć bo inaczej skąd mistrzowie kodu bohemscy brali by feedback co jeszcze tu nie działa :D
Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

Mustang185

Pułkownik

Pułkownik

  • Posty: 1024
  • Dołączył(a): N 04 kwi, 2010 00:30
  • Lokalizacja: Jasło

Re: Arma 3 - wydajność (czy ruszy itp.)

PostPn 25 kwi, 2016 18:49

Ja w końcu zmieniłem płytę i CPU. Z ASUS M4A77T USB3 oraz Phenoma II X4 955 BE zrobiło się Gigabyte B85M-D3H oraz Intel i5 4460. I powiem wam, że chociaż zyskałem tylko 100 mHz (bo mój 955 był przekręcony na 3.6, a turbo w 4460 to 3.7) to przyrost wydajności jest niewspółmierny. Mogłem podwyższyć ustawienia grafiki, a FPS dalej wyżej niż wcześniej. Na przykład w piątkowej misji Polakami pocinałem sobie w komfortowych 40-50 fps. Sądzę, że wcześniej byłoby to raczej w przedziale 25-30.


tl;dr Dlaczego droższe procesory są dobre? Bo są dobre... ale droższe :beksa:
Offline
Avatar użytkownika

Algrab

Generał

Generał

  • Posty: 2980
  • Dołączył(a): So 10 paź, 2009 23:35
  • Lokalizacja: x+2=1

Re: Arma 3 - wydajność (czy ruszy itp.)

PostWt 26 kwi, 2016 13:17

Inaczej: poprzedni setup starczyłby Ci na puszczenie równolegle czterech Half-Lajfów 2 na full max detalach, lecz, niestety - this is ARMA!

Swoją drogą ciekawym jaki skok jakościowo-komfortowy obserwuje się w Armie przy przesiadce z i5 na i7...

Gratulacje z okazji upgrade'u.
Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

Maćko

Generał

Generał

  • Posty: 3138
  • Dołączył(a): Pt 29 gru, 2006 23:33
  • Lokalizacja: Radom

Re: Arma 3 - wydajność (czy ruszy itp.)

PostŚr 07 wrz, 2016 16:44

Algrab napisał(a):Swoją drogą ciekawym jaki skok jakościowo-komfortowy obserwuje się w Armie przy przesiadce z i5 na i7...

Żaden bo pepiki nie potrafią wykorzystać w pełni więcej niż 2 rdzeni. W Armie liczy się przede wszystkim IPC, i szybki podsystem pamięci (jak najwyższe taktowanie przy jak najniższym opóźnieniu). Większa liczba rdzeni/wątków powoduje delikatny wzrost FPS ale nie bezpośrednio - po prostu odciąża proc dedykując osobne wątki dla dźwięku* i wszystkiego co działa w tle.

Maćko właśnie skompletował sobie nową maszynkę do mielenia FPSów, po krótce:
CPU: i3 6100 (Skylake) @3.7GHz
RAM: 8GB Goodram DDR4 2400@2133 CL14 (2x4 Dual)
GPU: Asus GTX 760 DCU2 2GB GDDR5
SSD: Samsung 850 EVO 250gb (system i arma na SSD)

Ustawienia Ultra/High+FSAA 8x+ATOC, rozdzielczość 1440x900:
Obrazek
Obrazek
Graficznie wygląda zajebiście, FPSy na Altis od 100 na otwartym terenie do 40-50 w dużych miastach (Pyrgos). Na Tanoa w lasach nie spada poniżej 40. Mowa o pustej mapie w edytorze - czyli test graficzny. Jeśli chodzi o CPU to w ArmA 3 Mark wynik 57 FPS a w YAAB 29.4 FPS. Dla porównania mój ex laptop z i5 3210m + gt640m produkował na nisko/średnich w YAAB 20 FPS w 1366x768.

Sztuczne podbicie rozdzielczość do FHD (zbliżonej) czyli sampling/próbkowanie na 133%:
Obrazek
Powoduje spadek FPS w ArmA 3 Mark do 53, a w YAAB do 27.4.


*Polecam - to faktycznie działa: https://www.youtube.com/watch?v=kQ-OE1vwOWo
Obrazek
Obrazek
-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL12 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm
Offline
Avatar użytkownika

Algrab

Generał

Generał

  • Posty: 2980
  • Dołączył(a): So 10 paź, 2009 23:35
  • Lokalizacja: x+2=1

Re: Arma 3 - wydajność (czy ruszy itp.)

PostCz 08 wrz, 2016 12:42

Metko Buzka, toż znowusz się procesory zmieniły?
I co teraz nowe i3 jest szybsze od starego i5?

No i, 1440x900?? Co to za robota, chyba że nie masz monitora 1050 jak ja :D

No i chyba mobo też zmieniałeś, bo Skylake = LGA 1151 right?
Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

Maćko

Generał

Generał

  • Posty: 3138
  • Dołączył(a): Pt 29 gru, 2006 23:33
  • Lokalizacja: Radom

Re: Arma 3 - wydajność (czy ruszy itp.)

PostCz 08 wrz, 2016 13:48

Co roku się zmieniają :E W przyszłym może być ciekawie na rynku, bo AMD zapowiada Empire Strikes Back czyli Zenony i wzrost wspomnianego IPC o 40% do poziomu Hassweli - nadal w tyle ale nie tak bardzo jak teraz :D

Generalnie i3 6100 (Skylake) z zegarem 3.7ghz ma wydajność w Armie porównywalną z legendarnym i5 2500k (Sandy Bridge) podkręconym do 4.5GHz. W innych grach i zastosowaniach w których programiści ogarniają więcej niż 2 rdzenie i5 nadal ma przewagę.

No i, 1440x900?? Co to za robota, chyba że nie masz monitora 1050 jak ja :D

Przejściowo musi być, docelowo chcę sprawić sobie 2x 1080p lub 1440p.

No i chyba mobo też zmieniałeś, bo Skylake = LGA 1151 right?

Generalnie to zmieniałem wszystko :P Po laptopie został mi tylko SSD.

Całość to:
MSI H110M PRO-D (LGA 1151)
Core i3 6100 3.7GHz
Goodram Play 2x4GB 2400MHz DDR4
GTX 760 2GB
Samsung 850 EVO 250GB
Samsung HD502HJ 500GB na magazyn
Corsair VS 450W
SPC Brutus S20
Obrazek
Obrazek
-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL12 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm
Offline
Avatar użytkownika

Algrab

Generał

Generał

  • Posty: 2980
  • Dołączył(a): So 10 paź, 2009 23:35
  • Lokalizacja: x+2=1

Re: Arma 3 - wydajność (czy ruszy itp.)

PostCz 08 wrz, 2016 14:25

Osobiście gdybym chciał teraz zmieniać procesor (LGA 1150), to chyba powinieniem celować w jakiegoś I5 Broadwella (5675c), z tym że używane są nieosiagalne, a na nowego wywalać 1,4K papiera to przesada.
Lepszym pomysłem chyba jest używka i5-4690, w tym momencie w połowie tej kwoty.

Bo mobo zmieniać nie zamierzam.

A i tak w sumie nie gram więc to co mam do OFP u Sławka czy Rożka mi wystarczy.
Obrazek
Offline

kaaleth

Chorąży

Chorąży

  • Posty: 156
  • Dołączył(a): Cz 08 lut, 2007 21:50
  • Lokalizacja: brak

Re: Arma 3 - wydajność (czy ruszy itp.)

PostPn 19 wrz, 2016 18:48

Kopę lat i dzień dobry wszystkim :)

@Algrab
Broadwell to bardzo dobra propozycja, często nawet lepsza od Skylake, a przecież premiery obydwu "generacji" procesorów odbyły się niemal w tym samym czasie. Po podkręceniu taka i5 jest często lepsza od niejednej i7, na dodatek eDRAM potrafi dać sporego kopa w grze i dziwne jest to, że w Skylake go nie zaimplementowali, jednak w kolejnych generacjach ma on powrócić. Poza tym, te procesory (Broadwell) są świetne - mają niskie TDP i wydajną integrę (gdyby ktoś potrzebował). Niestety, OC nie należy do najlepszych, choć ze standardowej wartości 3,1GHz można wykręcić te 4GHz na spokojnie.

~2 lata temu miałem komputer złożony m.in. z procesora FX-8350 oraz karty graficznej AMD R9 270X 2GB GDDR5. Samo granie w ArmA3 nie sprawiało frajdy. Było naprawdę słabo, ponieważ tereny otwarte jeszcze jakoś były grywalne, jednak w miastach klatki/s spadały nawet do porażających wartości (15-20). Wszystko to w rozdzielczości FullHD przy zachowaniu detali niestandardowych, a więc trochę średnie, trochę wysokie, cienie wyłączone, etc. mimo wszystko gra wyglądała słabo, a wydajność tylko dołowała.

Ostatnio pograłem trochę w ArmA3 na konfiguracji - i5-5675C + R9 Fury Nitro. Wynik? Po wyłączeniu vSync, który w rozdzielczości 1440p trzyma 60kl/s, wydajność wzrasta niemal dwukrotnie. Przeszedłem pierwszą misję dla zabawy i miałem 90-105FPS z wyłączoną synchronizacją. Więcej powiedzieć nie mogę, bo sprzęt testowałem na zasilaczu, który właśnie wymieniam. Potrzebowałem zrobić kilka testów w OCCT i w grach, dlatego jak na dniach przyjdzie nowe PSU, to może wtedy dopowiem więcej o wydajności. Możliwe, że będzie lepiej, bo w przyszłym miesiącu zamierzam wymienić starą pamięć RAM z 8GB DDR3 1333MHz na 16GB 2400MHz.
Offline
Avatar użytkownika

Maćko

Generał

Generał

  • Posty: 3138
  • Dołączył(a): Pt 29 gru, 2006 23:33
  • Lokalizacja: Radom

Re: Arma 3 - wydajność (czy ruszy itp.)

PostPt 06 paź, 2017 08:43

Obrazek
http://pclab.pl/art75579.html

Pierwsze CPU które dobijają do granicy 100FPS w Armie, chyba wiem co sobie kupię na święta :E

Mówią, że arma nie lubi jajek a ja tu widzę +14FPS minimalnego zegar w zegar z Kebabem. https://www.youtube.com/watch?v=ohEN8nJsJjw
Obrazek
Obrazek
-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL12 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm
Poprzednia strona

Powrót do [ArmA III] Ogólna dyskusja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość