Teraz jest Pn 17 cze, 2019 16:55


ArmA 3

Ogólna dyskusja na temat kolejnej produkcji studia Bohemia Interactive.
  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

Maćko

Generał

Generał

  • Posty: 3141
  • Dołączył(a): Pt 29 gru, 2006 23:33
  • Lokalizacja: Radom

Re: ArmA 3 - Alpha

PostWt 05 mar, 2013 17:42

CALL ME AN IDIOT!

Maćko jest gupi gupi gupi....

FPS który podałem wyżej uzyskany był na zintegrowanej karcie graficznej Intela HD4000 !!! Po wymuszeniu w panelu nvidi używania dedykowanej GT640M...

w każdej możliwej sytuacji ... 60 FPS :) - na detalach tych samych - medium

Po przestawieniu wszystkiego na ultra / v.high, oprócz antyaliasingu FPS w lesie... 30 :)

Optymalizacja rulez!
Obrazek
Obrazek
-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL12 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm
Offline
Avatar użytkownika

Blackburn

Pułkownik

Pułkownik

  • Posty: 1437
  • Dołączył(a): Cz 15 lip, 2010 11:36
  • Lokalizacja: Raz tu, raz tam...

Re: ArmA 3 - Alpha

PostWt 05 mar, 2013 19:29

Te 4,2 GB ramu, to oczywista oczywistośc na windowsie 64. Czy na wersji 32 bit zabierze cały ram i jeszcze zabrakinie, jak to jest?
Offline
Avatar użytkownika

Maćko

Generał

Generał

  • Posty: 3141
  • Dołączył(a): Pt 29 gru, 2006 23:33
  • Lokalizacja: Radom

Re: ArmA 3 - Alpha

PostWt 05 mar, 2013 19:40

Szczerze to nie mam pojęcia, podczas grania w arme 2 nigdy nie zdążyło mi się w żadnej sytuacji przekroczyć poziomu 4gb, a tutaj pierwsze uruchomienie, edytor i... jest 4gb.
Generalnie jest tak że program (jakikolwiek) pakuje dane na których pracuje do pamięci operacyjnej, jeśli pamięci jest za mało to używa dysku twardego, co znacznie obniża wydajność.

BTW: pierwszy coop z Yelin, 4tellem i Rafałem już zaliczony, gra się zajebiście :D
Obrazek
Obrazek
-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL12 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm
Offline
Avatar użytkownika

gremdek

Porucznik

Porucznik

  • Posty: 428
  • Dołączył(a): Pn 27 lut, 2006 15:02

Re: ArmA 3 - Alpha

PostWt 05 mar, 2013 19:47

a ja mam 4GB w laptopie. to raczej kiepsko. no nic, muszę pozostać przy saperze na komórce :(
:(
Offline
Avatar użytkownika

Maćko

Generał

Generał

  • Posty: 3141
  • Dołączył(a): Pt 29 gru, 2006 23:33
  • Lokalizacja: Radom

Re: ArmA 3 - Alpha

PostWt 05 mar, 2013 21:23

Moje aktualne ustawienia:

http://i.imgur.com/DkcxrZg.png
http://i.imgur.com/RU48ixe.png
http://i.imgur.com/CHtuqiF.png

Na takich gra chodzi zajebiście - minimalny FPS 45 w lesie/mieście, w terenie od 60 do 50. W pojazdach fps trochę spada za sprawą picture in picture, ale to u mnie nie więcej jak 10 fps.

Ciekawe kwestie:

ustawienia rozdzielczości 3d na 150% powoduje spadek o 5~10 fps, masymalne rozdzielczość 3d wynosi 400% i efekt wiadomy 5 fps, ale za to wygląda: http://i.imgur.com/KtGuZjr.jpg
ustawienie VievDistance na 8km i Draw distance też na 8km - fps oscyluje w granicy ~30.

Optymalizacja w końcu jest na poziomie.


Ogólnie rzecz biorąc: gra wygląda zajebiście, działa zajebiście (lepiej niż arma 2) i jest zajebista :D
Obrazek
Obrazek
-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL12 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm
Offline
Avatar użytkownika

Pyjter

Porucznik

Porucznik

  • Posty: 314
  • Dołączył(a): Cz 01 mar, 2012 13:11
  • Lokalizacja: Mysłowice

Re: ArmA 3 - Alpha

PostŚr 06 mar, 2013 00:11

A odpalał ktoś A3 na czymś słabszym niż i5?
Offline
Avatar użytkownika

Algrab

Generał

Generał

  • Posty: 2991
  • Dołączył(a): So 10 paź, 2009 23:35
  • Lokalizacja: x+2=1

Re: ArmA 3 - Alpha

PostŚr 06 mar, 2013 00:15

Podobnież A3 odpalone na czymś słabszym niż i5 zachowywać się ma lepiej niż A2 odpalone na tym samym czymś słabszym.
Obrazek
Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

WinteR5

Moderator

Moderator

  • Posty: 450
  • Dołączył(a): Śr 19 maja, 2010 21:52
  • Lokalizacja: Toruń

Re: ArmA 3 - Alpha

PostŚr 06 mar, 2013 00:47

Ja mam taki McZestaw z 2008 roku
Q6600 @ 2,4GHz nie kręcony nic a nic stock chłodzenie
GTS 250
4GB DDR

Na ustawieniach Standard-High z włączonym AA na 2x, FXAA na standard, PIP na standard, Tekstury na Ultra mam 15 fps.
Z wszystkim na low mam nie co ponad 30fps w mieście.
Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

Klimueres

Porucznik

Porucznik

  • Posty: 298
  • Dołączył(a): Śr 06 lut, 2008 12:18
  • Lokalizacja: Kraków

Re: ArmA 3 - Alpha

PostŚr 06 mar, 2013 01:04

Czy już oficjalnie kończymy z Armą 2 i można już ją usuwać z dysku ? I oczywiście w najbliższy weekend ArmA 3 ?
"Najszybszym sposobem na zakończenie wojny jest jej przegranie."
George Orwell - Eric Arthur Blair 25 czerwca 1903 - 21 stycznia 1950
Offline
Avatar użytkownika

Maćko

Generał

Generał

  • Posty: 3141
  • Dołączył(a): Pt 29 gru, 2006 23:33
  • Lokalizacja: Radom

Re: ArmA 3 - Alpha

PostŚr 06 mar, 2013 01:04

http://i.imgur.com/OZUdDry.jpg

pozdrowienia z cherno :D
Obrazek
Obrazek
-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL12 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm
Offline
Avatar użytkownika

Jon

Generał

Generał

  • Posty: 10713
  • Dołączył(a): Wt 20 lip, 2004 00:43
  • Lokalizacja: Kraków

Re: ArmA 3 - Alpha

PostŚr 06 mar, 2013 01:51

Nie Klim :)

Z drugiej strony widać, ArmA3 może być naprawdę świetna i że np. w momencie premiery będziemy weń mieć kompletny port A2 i addonów. Dać jeszcze trochę czasu (zaokrąglijmy np. do roku, licząc od teraz), by się wszyscy zaopatrzyli w co trzeba (ew. upgrade'y sprzętu, Win7) i można by pomyśleć o pójściu "w przyszłość". Bo jeżeli to ma lepiej działać, być (o dziwo) realistyczniejsze i elastyczniejsze i nie wymaga absolutnie dzikich upgrade'ów kompa, to chyba nie ma co hamować naturalnej ewolucji. JEDNAKŻE nie przyśpieszajmy rozwoju wypadków.

ArmA 2 z modami to wciąż znakomita gra, która spełnia w zupełności nasze potrzeby.
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan
Offline
Avatar użytkownika

Jon

Generał

Generał

  • Posty: 10713
  • Dołączył(a): Wt 20 lip, 2004 00:43
  • Lokalizacja: Kraków

Re: ArmA 3 - Alpha

PostŚr 06 mar, 2013 06:16

Alpha in all it's glory ;-)

http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan
Offline
Avatar użytkownika

Mustang185

Pułkownik

Pułkownik

  • Posty: 1032
  • Dołączył(a): N 04 kwi, 2010 00:30
  • Lokalizacja: Jasło

Re: ArmA 3 - Alpha

PostŚr 06 mar, 2013 08:03

Interesujące. Podoba mi się, że alfa jest tak obiecująca - spodziewałem się czegoś dużo gorszego. W przyszłym miesiącu postaram się wygrzebać jakieś fundusze i wejść w jej posiadanie, o.
Offline
Avatar użytkownika

Klimueres

Porucznik

Porucznik

  • Posty: 298
  • Dołączył(a): Śr 06 lut, 2008 12:18
  • Lokalizacja: Kraków

Re: ArmA 3 - Alpha

PostŚr 06 mar, 2013 09:03

Jak dla mnie kompromitacja ze strony BISu. Wydają Alfę, każą sobie jeszcze za nią płacić i to nie byle jakie pieniądze. Gracze testują, informują BIS gdzie są bugi. Tymczasem BIS przegląda forum, youtube itd., naprawia to co gracze im uświadomią i jeszcze z publicznego testu kasę trzepią.
Może moje myślenie jest błędne, ale ja tak to widzę.
"Najszybszym sposobem na zakończenie wojny jest jej przegranie."
George Orwell - Eric Arthur Blair 25 czerwca 1903 - 21 stycznia 1950
Offline
Avatar użytkownika

gremdek

Porucznik

Porucznik

  • Posty: 428
  • Dołączył(a): Pn 27 lut, 2006 15:02

Re: ArmA 3 - Alpha

PostŚr 06 mar, 2013 09:10

twoje myślenie jest poprawne, takie czasy nastały: zapisy na betatesty, płacenie za betatesty itd. jak ludzie chcą, to im się to daje, przecież jeden koleś zapuszkował swoje gówno i sprzedawał jako sztukę za duże pieniądze.
chociaż bis już od czasów ofp wydawał grę w fazie beta/alfa jako normalną i powoli poprawiał, teraz po prostu tego nie ukrywają.
no, a super promocja 25<45 euro... ja za arme2 i 1 płaciłem około 60zł. w dniu premiery.
:(
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do [ArmA III] Ogólna dyskusja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość

cron