Teraz jest N 23 lip, 2017 16:21


Pomocy nowy komputer i ARMA 3

Ogólna dyskusja na temat kolejnej produkcji studia Bohemia Interactive.
  • Autor
  • Wiadomość
Offline
Avatar użytkownika

czernobyl10

Porucznik

Porucznik

  • Posty: 388
  • Dołączył(a): Pn 10 lut, 2014 15:58
  • Lokalizacja: Piaseczno/Warszawa

Pomocy nowy komputer i ARMA 3

PostCz 15 sty, 2015 10:43

Panowie od pewnego czasu gram na nowym laptopie Lenovo, mam mały problem ponieważ nie mogę wybrać żołnierzy z oddziału przyciskami funkcyjnymi "F" ponieważ naciskając w grze jakikolwiek przycisk funkcyjny mam dostęp do funkcji laptopa, natomiast nie mogę wybrać żołnierza z oddziału, mogę wybierać przyciskiem "U". Jakieś rady, proszę o pomoc. Laptop z serii Lenovo G. :)
Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

Avius

Szeregowy

Szeregowy

  • Posty: 22
  • Dołączył(a): Cz 07 sie, 2014 22:32
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Pomocy nowy komputer i ARMA 3

PostCz 15 sty, 2015 12:01

Znalazłem takie coś:

Musimy dostać się do BIOS - wyłączamy komputer i przy wyłączonym sprzęcie wciskamy klawisz ze strzałką obok przycisku zasilania. Wybieramy opcję "Enter BIOS".
Przechodzimy do zakładki Configuration. Wybieramy strzałkami ostatnią opcję - "HotKey Mode" i ustawiamy ją na Disabled.
Na koniec przechodzimy do zakładki Exit i oczywiście musimy nasze zmiany zapisać dzięki opcji "Save Changes And Exit".


Chodzi tutaj o to, że w niektórych komputerach w BIOSie jest ustawiony stały klawisz Fn. Alternatywnie zawsze przy używaniu klawiszy funkcyjnych wystarczy przytrzymać klawisz Fn.
Offline
Avatar użytkownika

czernobyl10

Porucznik

Porucznik

  • Posty: 388
  • Dołączył(a): Pn 10 lut, 2014 15:58
  • Lokalizacja: Piaseczno/Warszawa

Re: Pomocy nowy komputer i ARMA 3

PostCz 15 sty, 2015 12:08

Tz aby używać klawiszy funkcyjnych w grze muszę nacisnąć klawisz Fn i klawisz funkcyjny F?
Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

Avius

Szeregowy

Szeregowy

  • Posty: 22
  • Dołączył(a): Cz 07 sie, 2014 22:32
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Pomocy nowy komputer i ARMA 3

PostCz 15 sty, 2015 13:56

Najprawdopodobniej masz "odwrócone klawisze funkcyjne" tzn:
-aby używać F1-F12 musisz przytrzymać klawisz Fn(taki niebieski typowy dla laptopów) np. Fn +F1
-dodatkowe funkcje związane z urządzeniami WE/WY dla większości laptopów wywołujesz klawiszem funkcyjnym np F1
W większości laptopów zachowanie jest odwrotne.

Solucje:
-zmiana w ustawieniach BIOS'a na pozycji HotKey Mode.
lub
-używania kombinacji klawiszy Fn+F2....Fn+F12 do wyboru jednostek w Armie.

Oczywiście jeśli diagnoza jest poprawna.
Offline
Avatar użytkownika

czernobyl10

Porucznik

Porucznik

  • Posty: 388
  • Dołączył(a): Pn 10 lut, 2014 15:58
  • Lokalizacja: Piaseczno/Warszawa

Re: Pomocy nowy komputer i ARMA 3

PostCz 15 sty, 2015 14:08

Muszę to co napisałeś sprawdzić, nowy laptop więc jeszcze go dokładnie nie poznałem. Choć klawisze funkcyjne działają poprawnie przy standardowych funkcjach komputera, więc raczej nie ma odwróconego działania. :?: :!:
Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

Algrab

Generał

Generał

  • Posty: 2961
  • Dołączył(a): So 10 paź, 2009 23:35
  • Lokalizacja: Paprika'sz City

Re: Pomocy nowy komputer i ARMA 3

PostCz 15 sty, 2015 14:51

Erm, standardowe funkcje? Używasz na co dzien klawiszy funkcyjnych przy obsłudze komputera? F1=help?

No, chyba że przy włączonym Total Commanderze, to jestem w stanie zrozumieć :]

I co, tutaj funkcyjne działają normalnie??
Na zawsze z Wodzem i z Partią!!
Obrazek Obrazek
Obrazek
[img]/http://x3.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_33wy0l0863SgqTDIWRdlvIvk1dPunAEM,w400.jpg[/img] :P :P :P
Offline
Avatar użytkownika

czernobyl10

Porucznik

Porucznik

  • Posty: 388
  • Dołączył(a): Pn 10 lut, 2014 15:58
  • Lokalizacja: Piaseczno/Warszawa

Re: Pomocy nowy komputer i ARMA 3

PostCz 15 sty, 2015 15:16

Do tych klawiszy przyporządkowano:głośniej/ciszej, jaśniej/ciemniej, inne funkcje i to działa normalnie. :!:
Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

Avius

Szeregowy

Szeregowy

  • Posty: 22
  • Dołączył(a): Cz 07 sie, 2014 22:32
  • Lokalizacja: Warszawa

Re: Pomocy nowy komputer i ARMA 3

PostCz 15 sty, 2015 15:25

Właśnie to się powinno "uruchamiać" za pomocą Fn+F6 itp.
Klawisze funkcyjne = F1 - F12.
To co ty nazywasz funkcjami to są dodatkowe kombinacje klawiszy specjalnie zaprojektowane dla laptopów, ponieważ mają wbudowane urządzenia WE/WY i do tego powstał klawisz Fn, aby zredukować liczbę przycisków do +1. Wszelkie niebieskie "przypisane" funkcje powinno się uruchamiać za pomocą kombinacji z klawiszem Fn. Widocznie lenovo uznało że klawisze funkcyjne są rzadziej używane od wspomnianych "funkcji".
Offline
Avatar użytkownika

czernobyl10

Porucznik

Porucznik

  • Posty: 388
  • Dołączył(a): Pn 10 lut, 2014 15:58
  • Lokalizacja: Piaseczno/Warszawa

Re: Pomocy nowy komputer i ARMA 3

PostCz 15 sty, 2015 15:38

W Asusie który miałem wcześniej podczas gry nie przyciskałem przycisku Fn tylko w grze normalnie naciskałem na przycisk F i zaznaczało mi żołnierza dlatego moje zapytanie.Przetestuje ten układ klawiszy. :spoko:
Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

Algrab

Generał

Generał

  • Posty: 2961
  • Dołączył(a): So 10 paź, 2009 23:35
  • Lokalizacja: Paprika'sz City

Re: Pomocy nowy komputer i ARMA 3

PostCz 15 sty, 2015 16:02

A w tym Asusie jak robiłeś głośniej/ciszej, jaśniej/ciemniej? Czasem nie wciskałeś wtedy własnie Fn+F6?

Bo wygląda na to że tam właśnie miałeś przestawione działanie HotKey na odwrotne do teraz. Dlatego w grze F6 działało na szóstego żołnierza.

Wejdźże tak jak Ci Avius mówi do tego biosu i przestawże tą funkcję nareszcie :] Zawsze możesz ją potem przestawić odwrotnie.
Przedtem popatrz w opcjach gdzieś w panelu sterowania albo na pasku, może to można przestawić sotfware'owo, jak nie to BIOS :]
Na zawsze z Wodzem i z Partią!!
Obrazek Obrazek
Obrazek
[img]/http://x3.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_33wy0l0863SgqTDIWRdlvIvk1dPunAEM,w400.jpg[/img] :P :P :P
Offline
Avatar użytkownika

czernobyl10

Porucznik

Porucznik

  • Posty: 388
  • Dołączył(a): Pn 10 lut, 2014 15:58
  • Lokalizacja: Piaseczno/Warszawa

Re: Pomocy nowy komputer i ARMA 3

PostCz 15 sty, 2015 16:07

W Asusie wciskałem Fn w Lenovo te przyciski działają bez Fn. :!:
Obrazek
Offline
Avatar użytkownika

Algrab

Generał

Generał

  • Posty: 2961
  • Dołączył(a): So 10 paź, 2009 23:35
  • Lokalizacja: Paprika'sz City

Re: Pomocy nowy komputer i ARMA 3

PostCz 15 sty, 2015 16:47

Jak rozumiem więc wszystko w temacie jest już jasne. Zamykam.
Na zawsze z Wodzem i z Partią!!
Obrazek Obrazek
Obrazek
[img]/http://x3.wykop.pl/cdn/c3201142/comment_33wy0l0863SgqTDIWRdlvIvk1dPunAEM,w400.jpg[/img] :P :P :P

Powrót do [ArmA III] Ogólna dyskusja

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość