Teraz jest N 24 wrz, 2017 07:08


Tworzenie nowego modelu, problem

Archiwum działów sekcji Armed Assault
  • Autor
  • Wiadomość
Offline

VeaVictis

Kapral

Kapral

  • Posty: 53
  • Dołączył(a): Wt 23 cze, 2009 10:22
  • Lokalizacja: lubuskie

Tworzenie nowego modelu, problem

PostWt 02 lis, 2010 20:25

Witam,

Mam problem, chcę zrobić nową jednostkę korzystając z BISowskich modeli MLOD oraz istniejących już innych addonów (jednostkę tworzę do własnego użytku). Po skopiowaniu niektórych elementów ekwipunku, zapisaniu modelu jako .p3d i spakowaniu do .pbo pojawił się problem, jednostka była dostępna w grze ale model był "zakopany" do połowy w ziemi (screen1), na forum dowiedziałem się,że muszę dorzucić do folderu z modelem plik ModelCfg, tam po wprowadzeniu zmian model jest dostępny, można nim kierować i wszystko jest jak należy, jednak skopiowane przeze mnie elementy ekwipunku,oporządzenia itp. nadal znajdują się pod żołnierzem, jakbyby były podczeione pod nim. Czy któś mógłby mi pomóc rozwiązać problem?? jak zrobić,żeby elementy oporządzenia znajdowały się na swoim miejscu?? po odpaleniu Buldozera wszystko jest ok, po spakowaniu do .pbo albo zbinarizowaniu w Armie model wygląda tak (screen2). Dodam,że przekopałem wszystkie polskie fora, oraz forum BISu i nie znalazłem odpowiedzi.
Nie masz wystarczających uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.
"Spadochroniarze nie umierają... Idą do piekła,żeby sie przegrupować".
Offline
Avatar użytkownika

Maćko

Generał

Generał

  • Posty: 3128
  • Dołączył(a): Pt 29 gru, 2006 23:33
  • Lokalizacja: Radom

PostWt 02 lis, 2010 21:10

Przeniesione do działu addonamking, bo temat związany z tworzeniem addonów :)

Problemem prawdopodobnie jest brak "doklejenia" ekwipunku do odpowiednich selekcji modelu. Jeśli używasz sampli BISu to popatrz do których selekcji podporządkowane są odpowiednie elementy i analogicznie do tych samych przypnij swoje.
Obrazek
Obrazek
-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL12 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm
Offline

VeaVictis

Kapral

Kapral

  • Posty: 53
  • Dołączył(a): Wt 23 cze, 2009 10:22
  • Lokalizacja: lubuskie

PostWt 02 lis, 2010 21:37

Sorry, jak zawsze na tym forum przeoczyłem dział Addon making. Co do tematu, to korzystam z modeli BISu oraz z modelu ArmA II, nie wiem czy ma to jakies znaczenie... moze w tym problem, chociaz skopiowałem element z wydanego modelu do Army i jest taka sama sytuacja. Gdzie mam sprawdzić selekcje w model.cfg czy w Oxygenie ?? Elementy o które mi chodzi to gear i merg2pock oraz hat. Niestety w model.cfg nie mam takich sekcji. W configach obu addonów z ktorych korzystam, nie ma tez tych elementow.
"Spadochroniarze nie umierają... Idą do piekła,żeby sie przegrupować".
Offline
Avatar użytkownika

Maćko

Generał

Generał

  • Posty: 3128
  • Dołączył(a): Pt 29 gru, 2006 23:33
  • Lokalizacja: Radom

PostWt 02 lis, 2010 21:42

Chodzi o elementy w oxygenie http://macko.armacenter.pl/inne/aaff.jpg na obrazku masz z prawej strony okno w którym są elementy (aktualnie zaznaczony "Pelvis"). Tam musisz sprawdzać które elementy modelu do czego są przypisane i podobnie dokleić twoje (pozycje).
Obrazek
Obrazek
-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL12 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm
Offline

VeaVictis

Kapral

Kapral

  • Posty: 53
  • Dołączył(a): Wt 23 cze, 2009 10:22
  • Lokalizacja: lubuskie

PostWt 02 lis, 2010 22:23

Nie wiem czy się rozumiemy, wiem,że trzeba wkleic dany element (w swoim modelu w tym samym miejscu w którym znajduje się element w oryginalnym modelu). Kombinuje na rózne sposoby i nic się nie dzieje... :co:
"Spadochroniarze nie umierają... Idą do piekła,żeby sie przegrupować".
Offline
Avatar użytkownika

Maćko

Generał

Generał

  • Posty: 3128
  • Dołączył(a): Pt 29 gru, 2006 23:33
  • Lokalizacja: Radom

PostWt 02 lis, 2010 22:42

Nie rozumiesz :]

chodzi o selekcje, zaznaczając na tej liście jakiś obiekt na modelu zaznaczają się pewne elementy chodzi o to żeby po wybraniu z listy elementu odpowiedzialnego za ramie, tors, zaznaczało się to co trzeba + twoje dodatki. Aby do selekcji dodać element należy mieć zaznaczoną aktualną selekcje + twój element i kliknąć na niej drugim przyciskiem po czym wybrać opcję "redefinie".
Obrazek
Obrazek
-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL12 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm
Offline

VeaVictis

Kapral

Kapral

  • Posty: 53
  • Dołączył(a): Wt 23 cze, 2009 10:22
  • Lokalizacja: lubuskie

PostPn 22 lis, 2010 13:12

Maćko napisał(a):Nie rozumiesz :]

chodzi o selekcje, zaznaczając na tej liście jakiś obiekt na modelu zaznaczają się pewne elementy chodzi o to żeby po wybraniu z listy elementu odpowiedzialnego za ramie, tors, zaznaczało się to co trzeba + twoje dodatki. Aby do selekcji dodać element należy mieć zaznaczoną aktualną selekcje + twój element i kliknąć na niej drugim przyciskiem po czym wybrać opcję "redefinie".


Ok, już dałem,radę. Dzięki wielkie za pomoc ;) ale mam jeszcze pytanie, czy jest może jakaś "lista" w której sa wypisane wsystkie selekcje, np. do czego ma byc przypisany plecak itp? Jest cos takiego czy po prostu trzeba na chybił trafił??
"Spadochroniarze nie umierają... Idą do piekła,żeby sie przegrupować".
Offline
Avatar użytkownika

Maćko

Generał

Generał

  • Posty: 3128
  • Dołączył(a): Pt 29 gru, 2006 23:33
  • Lokalizacja: Radom

PostPn 22 lis, 2010 15:30

Nie wiem czy jest coś takiego, wiem że na pewno możesz wzorować się na istniejący już modelu (jednym z dostępnych w samplach BIS), gdzie odpowiednie elementy ekwipunku są przypisane już do odpowiednich selekcji (więc identycznie tam gdzie była ładownica w modelu BIS tam niech będzie i jakiś twój element).
Obrazek
Obrazek
-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL12 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm

Powrót do Armed Assault

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości

cron