Teraz jest Wt 02 gru, 2025 08:15

Jak MLOD przerobić na ODOL ??

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

TomiD

Szeregowy

Szeregowy

Jak MLOD przerobić na ODOL ??

PostN 31 paź, 2004 08:29

i jakim programem ?? :roll:

alderous

Pułkownik

Pułkownik

Re: Jak MLOD przerobić na ODOL ??

PostN 31 paź, 2004 11:02

TomiD napisał(a):i jakim programem ?? :roll:

ODOLExplorer'em. Niestety jest zawodny i np. nie eksportuje masy z LOD Geometry. Ponoć nowsza wersja (v2.44) jest lepsza, ale nie sprawdzałem. Tak czy inaczej można sobie poradzić - po prostu trzeba sprawdzić wyeksportowany model i poprawić błędy. Ja np. wyeksportowałem UAZ'a BIS i udało mi się poprawić wszystko, tak że addon działa bez zarzutu.

Arika

Major

Major

PostN 31 paź, 2004 12:48

Ale w ODOL Exprolerze da się przerobić chyba tylko z ODOLa na MLOD. Ale jak to zrobić w drugą stronę z MLODa na ODOL, czytałem że trzeba binaryzować (nie znam lepszego polskiego słowa) ale jak i czym to nie mam pojęcia. Też bym był wdzięczny gdyby mi ktoś powiedział jak to zrobić.
Obrazek

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostN 31 paź, 2004 13:14

Arika napisał(a):Ale w ODOL Exprolerze da się przerobić chyba tylko z ODOLa na MLOD. Ale jak to zrobić w drugą stronę z MLODa na ODOL, czytałem że trzeba binaryzować (nie znam lepszego polskiego słowa) ale jak i czym to nie mam pojęcia. Też bym był wdzięczny gdyby mi ktoś powiedział jak to zrobić.

Sorry. Nie przyjrzałem się tematowi :/ i wydawało mi się oczywiste, że jeżeli zmieniać format to w drugą stronę. Co do zamiany na ODOL to używa się Binarize it

Arika

Major

Major

PostN 31 paź, 2004 14:23

No może jestem jakiś zakręcony ale wogóle nie mogę dojść jak ten program obsługiwać . ¦ciągnąłem go z naszej stronki i włączam wyszukuje folder z menu gdzie jest mój p3d zapisany jako MLOD i wciskam Binarize it NOW! i wyskakuje mi błąd "run-time error "53" File not found". Nie wiecie co z tym zrobić??
Obrazek

Grabarz^^

Chorąży

Chorąży

PostN 31 paź, 2004 14:36

No może jestem jakiś zakręcony ale wogóle nie mogę dojść jak ten program obsługiwać . ¦ciągnąłem go z naszej stronki i włączam wyszukuje folder z menu gdzie jest mój p3d zapisany jako MLOD i wciskam Binarize it NOW! i wyskakuje mi błąd "run-time error "53" File not found". Nie wiecie co z tym zrobić

Spowodowane jest to (prawdopodobnie) brakiem bibliotek Visual Basic 6.0 które są wymagane do działania tego programu. Ciekawe jednak jest to, że mimo iż zainstalowałem je sobie, to program i tak nie działa (ale jednocześnie nie wyskakuje żaden błąd). Acha, byłbym zapomniał: plik "BinarizeIt.exe" musi znajdować się w tym samym katalogu co plik "binarize.exe". Oficjalny program do binaryzacji (wymagany przez "BinarizeIt") można ściągąć ze strony Breathe.

offtime

Pułkownik

Pułkownik

PostN 31 paź, 2004 15:11

binarize it to niewypal, prosciej jest na wlasne potrzeby wyedytowac plik .bat z katalogu binarize i odpalac go z parametrem odpowiednim...

OFman

Chorąży

Chorąży

PostN 31 paź, 2004 15:39

w dziale download/programy na OFPCPL jest taki programik który się zwie Binarize (bez 'it'). To jest chyba inny program, umnie działa bez problemu

Grabarz^^

Chorąży

Chorąży

PostN 31 paź, 2004 15:48

Binarize to oficjalny program BIS służący do binaryzacji modelu :] Poczytajcie o tym na stronie Breathe: http://www.flashpoint1985.com/breathe/index.html

Arika

Major

Major

PostN 31 paź, 2004 16:58

No to ładnie ja nie wiedziałem że do poprawnego działania jest oficjalny program Binarize żeby móc przebinaryzować.
Obrazek

TomiD

Szeregowy

Szeregowy

PostN 31 paź, 2004 19:31

No zadziałało i powiem jedno LUDZIE BINARYZUJCIE bo naprawde warto !!!!

Grabarz^^

Chorąży

Chorąży

PostPn 01 lis, 2004 00:32

LUDZIE BINARYZUJCIE bo naprawde warto

Zmniejszy to objętość addonu, ale ja nie chcę binaryzować bo chciałbym żeby inni mogli korzystać z mojej pracy - a nuż ktoś nie umie obsługiwać ODOL Explorera :)

OFman

Chorąży

Chorąży

PostPn 01 lis, 2004 01:34

No to ładnie ja nie wiedziałem że do poprawnego działania jest oficjalny program Binarize żeby móc przebinaryzować.

Gdyby nie ja... 8) :D
Już kiedyś ktoś się pytał w jakimś temacie na tym forum jak binaryzować czy raczej zbinaryzować (jak to się odmienia?).

TomiD

Szeregowy

Szeregowy

PostPn 01 lis, 2004 09:28

Robie to dlatego bo engine gry lepiej obsługuje modele w formacie ODOL bo bez tego jak wpisujecie cfgmaterials to wasze modele będą zawsze matowe w Mlod i będą bardziej laggy a jak zrobicie z niego ODOL to wtedy pięknie się lśnią :spoko:

xersius

Pułkownik

Pułkownik

Re: Jak MLOD przerobić na ODOL ??

Następna strona

Powrót do Operation Flashpoint