Barbarian napisał(a):Huzar miał być chyba uzbrojony w kirowane rakiety p.panc (nasze genialne dowódctwo chciało aby huzar wzmocnił siłe bojową kawaleri powietrznej i pozwolił w miare bezboleśnie przejść okres "przesiadki z wyeksplóatowanych hind'ów na nowsze maszyny lub je całkowicie zastąpić) ale niedoszły kontrachent (chyba ta sama izraelska firma co produkuje "spajki") nie spełnił wymagań wojska polskiego i huzar poszedł w odstawke.
Huzar poszedł w odstawke bo cały projekt był bez sensu, Skół to całkiem fajny śmigłowiec transportowy (nie ma się czego wstydzić w porównaniu do na przykład UH-1) ale nie da się z niego zrobić Mi-24 lub Apacha. Nakład kosztów był by niewspółmierny do efektów.
Ale tak jak pisałem, miłośnikom Sokoła polecam zainteresowanie się projektem Głuszec. O ile dobrze pamiętam na projekt ten składa się:
- wyposażenie Sokoła w awionike Glass Cockpit.
- wyposażenie go w głowice opto-elektroniczną (zainstalowana będzie nad kabiną pilotów)
- wyposażenie go w belki do przenoszenia NATOwskich nprów (Hydra?)
- zainstalowanie opancerzenia (symbolicznego oczywiście) i klimatyzacji w kabinie pilotów
- część z nich ma posiadać KM 12,7mm w ruchomej wieżyczce pod dziobem (wariant Kobuza)
- 4 mają być przygotowane do tymczasowego pełnienia roli CSAR (ratownictwa bojowego - jak podejmowanie zestrzelonych pilotów)
Modernizacja początkowo miała objąć wykonanie 1 prototypu + 11 śmigłowców, jednak po anulowaniu modernizacji Mi-24 rozszerzono program do liczby 1+29, czyli program prawdopodobnie obejmie prawie szystkie Sokoły Wojsk Lądowych (AFAIR jest ich 36 minus 1 zestrzelony w Iraku).
I przy okazji o Mi-24, program Pluszcz został zlikwidowany.
Mi-24D otrzymają jednynie nowe, cyfrowe radiostacje (śmigłowce w iraku dostały również GPSy) co ostatecznie przesądza o spisaniu ich na stratę w ciągu kilku następnych lat.
Troche lepiej się mają Mi-24W, zostaną one w pełni przystosowane do lotów w goglach NV oraz otrzymają pociski AT-9 Ataka (pociski te są bardzo zbliżone konstrukcyjnie do dotychczas używanych AT-6 Szturm więc przstosowanie śmigłowców do ich przenoszenia będzie bardzo proste i co ważne tanie).
ciekawie się zapowiada prawda?
Mam nadzieje, że takie dyskusje nie są tu zabronione.