Oj tak mnie od trolli od razu
Wcześniej moją odpowiedź poprzedził Vilas mówiąc praktycznie wszystko co trzeba, i bardzo dobrze, bo z bronią na pewno osobiście miał więcej do czynienia niż ja. Dlatego nie zamierzam zgrywać alfy i omegi znając broń tylko z gier, filmów czy asg (tak strzelak, do Ciebie piję). Choć strzelałem z broni palnej, to w życiu nie trzymałem w łapach żadnego z kałasznikowów, ani m4 (a przynajmniej na amunicję inną niż 6 mm BB).
Rozmawiałem z kilkoma osobami, które strzelały z kałachów najróżniejszej maści i zawsze słyszałem, że jest to bardzo celna broń, oraz że (mowa o wersji 74 i berylach) spory odrzut jest mitem. Dwie z tych osób strzelały z 'emek' i twierdzą, że trudniej trafić oddalony cel, a pociski mają większy rozrzut. Przy czym zaznaczam - to opinie innych. Ja nie strzelałem.
Jednak prawda taka, że nie są to jakieś rażące różnice, które sprawiają że jedna z tych broni jest "uber cool" a druga "do dupy". W polu i tak o tym kto przeżyje dane starcie decyduje wyszkolenie strzelca, jego umiejętności i ogólnie pojęta sytuacja. A nie to czyja giwera bardziej kopie.
Dlatego wszelkich jałowych (brzmi to jak kłótnia dwóch dzieciaków grających w CS'a, gdzie jeden z drugim się kłóci czy m4 fajniejsze od ak47 bo łatwiej heady trafiać) dyskusji w stylu "cośtam jest celniejsze, a cośtam bardzo kopie" podczas gdy prawdziwej broni (a przynajmniej tej będącej przedmiotem dyskusji) nie miałeś w rękach proponuję nawet nie zaczynać
A teraz niech ktoś bardziej obeznany\doświadczony\kompetentny w temacie wrzuci jakieś "niezależne testy" i będzie jasne, który gun jest pr0