Teraz jest Śr 15 kwi, 2026 10:25

60 lat AK

Czyli rozmowy o wszystkim co związane jest z tym pojęciem.
  • Autor
  • Wiadomość

strzelak

Chorąży

Chorąży

PostWt 24 lip, 2007 17:19

A to w takim razie mój błąd zwracam honory, tylko zadam jeszcze takie pytanie, jak celność AK-74 (i późniejszych) ma się do celności broni rodziny AR-15?
SEMPER FI

Jon

Generał

Generał

PostŚr 25 lip, 2007 02:04

Celność zależy od umiejętności strzeleckich właściciela broni. Chyba, że mówisz o ROZRZUCIE, a wtedy to trochę inna para kaloszy...
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

Barbarian

Pułkownik

Pułkownik

PostŚr 25 lip, 2007 02:33

Jonez napisał(a):Celność zależy od umiejętności strzeleckich właściciela broni. Chyba, że mówisz o ROZRZUCIE, a wtedy to trochę inna para kaloszy...

Hohoho... Nonono... Bez pały nie podchodź (albo pothoć)... A mawiają że trolle są przebiegłe... A skoro mamy być tacy dokładni to tzw. rozrzut broni (przestrzeliny) zależy od warunków pogodowych i umiejętności strzelca oraz sposobu w jaki strzelamy. Chyba że mówisz o tzw. max. skupieniu rozrzutu broni, a to zupełnie inna para kaloszy... Jak już pisałem, mawiają że trolle są przebiegłe...

P.S Nikt nie lubi być pouczanym. Więc czy nie lepiej coś po prostu wytłumaczyć, bez strofowania?
www.greendevils.uk- kompendium wiedzy o Fallschirmjagers
Rots: Poza tym od filozofii jest Barbarian
:D

Jon

Generał

Generał

PostŚr 25 lip, 2007 03:11

Oj tak mnie od trolli od razu

Wcześniej moją odpowiedź poprzedził Vilas mówiąc praktycznie wszystko co trzeba, i bardzo dobrze, bo z bronią na pewno osobiście miał więcej do czynienia niż ja. Dlatego nie zamierzam zgrywać alfy i omegi znając broń tylko z gier, filmów czy asg (tak strzelak, do Ciebie piję). Choć strzelałem z broni palnej, to w życiu nie trzymałem w łapach żadnego z kałasznikowów, ani m4 (a przynajmniej na amunicję inną niż 6 mm BB).

Rozmawiałem z kilkoma osobami, które strzelały z kałachów najróżniejszej maści i zawsze słyszałem, że jest to bardzo celna broń, oraz że (mowa o wersji 74 i berylach) spory odrzut jest mitem. Dwie z tych osób strzelały z 'emek' i twierdzą, że trudniej trafić oddalony cel, a pociski mają większy rozrzut. Przy czym zaznaczam - to opinie innych. Ja nie strzelałem.

Jednak prawda taka, że nie są to jakieś rażące różnice, które sprawiają że jedna z tych broni jest "uber cool" a druga "do dupy". W polu i tak o tym kto przeżyje dane starcie decyduje wyszkolenie strzelca, jego umiejętności i ogólnie pojęta sytuacja. A nie to czyja giwera bardziej kopie.

Dlatego wszelkich jałowych (brzmi to jak kłótnia dwóch dzieciaków grających w CS'a, gdzie jeden z drugim się kłóci czy m4 fajniejsze od ak47 bo łatwiej heady trafiać) dyskusji w stylu "cośtam jest celniejsze, a cośtam bardzo kopie" podczas gdy prawdziwej broni (a przynajmniej tej będącej przedmiotem dyskusji) nie miałeś w rękach proponuję nawet nie zaczynać

A teraz niech ktoś bardziej obeznany\doświadczony\kompetentny w temacie wrzuci jakieś "niezależne testy" i będzie jasne, który gun jest pr0 ;-)
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

Kireta

Porucznik

Porucznik

PostN 05 sie, 2007 16:11

A już całkiem niedługo kolejna broń-legenda będzie obchodzić urodziny. Za 3 lata M1911 ukończy 100 lat! I jeśliby się nad tym zastanowić, to chyba poza AK(oraz jego dziećmi) i M1911 nie ma chyba broni, której "aktywny" żywot trwałby tak długo.
"I am the bringer of death. Fall to your knees and beg for mercy... Or give me a sandwich, I'm pretty hungry."
--The Vault Dweller

Niemiec

Szeregowy

Szeregowy

PostN 05 sie, 2007 17:10

Ależ oczywiście, że jest! Nie zapominajmy o Browingu M2 "i jego dzieciach" które nadal są używane przez wojsko a przecież projekt powstał w latach 1919.
http://www.ofp.lua.pl/viewtopic.php?t=8604 - proszę zaglądać razem zdziałamy więcej.

Barbarian

Pułkownik

Pułkownik

PostN 05 sie, 2007 18:15

Dodać należy do tego MG42 (obecnie MG3* czy AMELI**) :P I nadal (podobnie jak .50 nie do zastapienia).

* zmiana kalibru (7,62 x 51 NATO zamiast Mauserowskiego 7,92 mm), reszta bez zmian
** dostosowanie do amunicji 5.56x45mm NATO
www.greendevils.uk- kompendium wiedzy o Fallschirmjagers
Rots: Poza tym od filozofii jest Barbarian
:D

Kireta

Porucznik

Porucznik

PostPn 13 sie, 2007 01:13

Och, jak mogłem zapomnieć o półcalówce, tak mi wstyd :oops: !
"I am the bringer of death. Fall to your knees and beg for mercy... Or give me a sandwich, I'm pretty hungry."
--The Vault Dweller
Poprzednia strona

Powrót do Militaria