Mały news dla tych co interesują się bronią pancerną.
Na MSPO 2009 w Kielcach Izraelski Rafael wystawia swój aktywny system obrony pojazdów bojowych ASPRO-A/Trophy, ale co ważniejsze, system był testowany w Izraelu przy obecności Polskich decydentów i są nim zainteresowani.
No mam tylko nadzieję iż wiedzą że standardowy APSRO-A waży dwie tony i przewidziany jest do montażu na czołgach podstawowych i nowoczesnych bojowych wozach piechoty o trakcji gąsienicowej, lżejsze platformy wymagają odchudzonej wersji.
Tymczasem ptaszki ćwierkają iż ASPRO-A Rafaela może zostać sprzęgnięty z Iron Fist IMI w późniejszej fazie rozwoju obu systemów.
No to teraz czekam jak tam sprawa z Quick Kill Rytheona, może US.Army i U.S.M.C. w ramach zakupu w pilnej potrzebie pozyskają ASPRO-A... w sumie byłoby to mile widziane uzupełnienie zestawów T.U.S.K. i B.U.S.K., na Strykery po modernizacji LAV-H też można by to upchnąć a i MRAP'y udźwigną.
Przy okazji, Arabia Saudyjska prowadzi rozmowy z Rosją w sprawie zakupu 150 czołgów T-90S, 250 bojowych wozów piechoty BMP-3, 120 śmigłowców Mi-8/17 oraz 35 śmigłowców Mi-35.
T-90S i BMP-3 mają być wyposażeniem ichniejszej gwardii republikańskiej, zaś podstawą jednostek lądowych dalej pozostanie około 300 czołgów M1A2S (eksportowy "małpi" model M1A2 używanego przez US.Army, ma słabsze opancerzenie ale elektronikę z M1A2SEP <ten model to już w ogóle "exclusive" tylko dla US.Army> choć również odpowiednio zubożoną) oraz bojowych wozów piechoty M2A2.