Teraz jest So 28 lut, 2026 05:46

Współczesne czołgi podstawowe.

Czyli rozmowy o wszystkim co związane jest z tym pojęciem.
  • Autor
  • Wiadomość

strzelak

Chorąży

Chorąży

PostSo 01 sie, 2009 19:58

Black Eagle to nazwa nadana przez jakiegoś dzieciaka, moja rada, wbić sobie do głowy oficjalne nazewnictwo, owy wóz oficjalnie oznaczony, i jest to jedyna poprawna nazwa, to Obiekt-640 projekt już martwy i nie będzie dalej rozwijany, były dwa prototypy, pierwszy to makieta wieży na podwoziu T-80U oraz drugi już prawdziwy prototyp. Obecnie Rosjanie na podstawie wieży od Obiekt-640 tworzą bardzo podobną, tzw. uniwersalną możliwą do zabudowania na różnych podwoziach.

Co ciekawsze opancerzenie zasadnicze Obiekt-640 było bardzo słabe, jakieś 600-650mm RHAe vs. KE na przodzie wieży, to mniej niż M1A1HA z 1987 który na przodzie wieży miał 660-680mm RHAe vs. KE, ale po zamontowaniu kaset pancerza reaktywnego Kaktus, Obiekt-640 dochodził do 800-900mm RHAe vs. KE na przodzie wieży, może trochę więcej według wyliczeń Rosjan.

A tak poza tym to gdzieś w tym temacie zamieszczałem jego rysunki i szkice.

Aha i co to jest czołg podstawowy 5 generacji? Jeszcze 4 nie było a ty z 5 wyskakujesz. :twisted:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Proszę, zdjęcia jedynego jako tako ukończonego prawdziwego prototypu Obiekt-640.
SEMPER FI

Godzil

Porucznik

Porucznik

PostSo 01 sie, 2009 21:18

Osobiście nieznałem nazwy tego czołgu tą nazwe znalazłem w tym filmiku http://www.youtube.com/watch?v=HPdPKkZS6Pk&translated=1
aco do generacj też była ów filmiku :/

strzelak

Chorąży

Chorąży

PostN 02 sie, 2009 02:51

W takim razie autor owego filmiku to jakiś fantasta kompletnie nie znający tematu, moja rada, czytać więcej for takich jak TankNet gdzie jest bardzo wiele rzetelnych informacji (choć czasami ktoś uraczy towarzystwo nutką propagandy jak choćby Harkonnen, choć jego wiedza o sprzęcie Sowieckim/Rosyjskim/Ukraińskim jest przeogromna, stąd trzeba wiedzieć co brać za rzetelną informacją a co za stek bzdur).

A autor tego filmiku wygląda mi na typowego młodego propagandzistę który dużo gada a mało wie nawet o swoim ukochanym Rosyjskim sprzęcie wojskowym i Siłach Zbrojnych Federacji Rosyjskiej, niestety w sieci pełno takich idiotów jak nie tworzących propagandy o Rosji, to o Chinach albo Zachodzie, zero obiektywnej i gruntownej wiedzy, po prostu ich widzimisię.

Tak więc takie filmiki omijaj szerokim łukiem jako źródło informacji, podstawa to czytanie.

Jeżeli więc znasz Angielski to odwiedź TankNet i poczytaj np. takie tematy jak "History Of Soviet Tanks".

No masz tu linki.

Forum: http://208.84.116.223/forums/index.php?act=idx

Temat: http://208.84.116.223/forums/index.php?showtopic=14200

Też tam się udzielam.

Edit:

http://www.altair.com.pl/start-3277

IDF zdecydowało, Aktywny System Obrony Trophy/ASPRO-A zostaje oficjalnie wcielony do służby, wpierw montowany będzie w batalionach pancernych (zapewne najpierw w 401 Brygadzie pancernej) wyposażonych w czołgi Merkava Mk.4A i Merkava Mk.4B.

No to teraz tylko czekać kiedy do służby wejdą inne systemy takie jak, Quick Kill (USA), LEDS-150 (Szwecja), Iron Fist (Izrael), AMAP-ADS (Niemcy).
SEMPER FI

strzelak

Chorąży

Chorąży

PostPn 31 sie, 2009 21:43

Mały news dla tych co interesują się bronią pancerną.

Na MSPO 2009 w Kielcach Izraelski Rafael wystawia swój aktywny system obrony pojazdów bojowych ASPRO-A/Trophy, ale co ważniejsze, system był testowany w Izraelu przy obecności Polskich decydentów i są nim zainteresowani. :-)

No mam tylko nadzieję iż wiedzą że standardowy APSRO-A waży dwie tony i przewidziany jest do montażu na czołgach podstawowych i nowoczesnych bojowych wozach piechoty o trakcji gąsienicowej, lżejsze platformy wymagają odchudzonej wersji. :twisted:

Tymczasem ptaszki ćwierkają iż ASPRO-A Rafaela może zostać sprzęgnięty z Iron Fist IMI w późniejszej fazie rozwoju obu systemów.

No to teraz czekam jak tam sprawa z Quick Kill Rytheona, może US.Army i U.S.M.C. w ramach zakupu w pilnej potrzebie pozyskają ASPRO-A... w sumie byłoby to mile widziane uzupełnienie zestawów T.U.S.K. i B.U.S.K., na Strykery po modernizacji LAV-H też można by to upchnąć a i MRAP'y udźwigną. :-)

Przy okazji, Arabia Saudyjska prowadzi rozmowy z Rosją w sprawie zakupu 150 czołgów T-90S, 250 bojowych wozów piechoty BMP-3, 120 śmigłowców Mi-8/17 oraz 35 śmigłowców Mi-35.

T-90S i BMP-3 mają być wyposażeniem ichniejszej gwardii republikańskiej, zaś podstawą jednostek lądowych dalej pozostanie około 300 czołgów M1A2S (eksportowy "małpi" model M1A2 używanego przez US.Army, ma słabsze opancerzenie ale elektronikę z M1A2SEP <ten model to już w ogóle "exclusive" tylko dla US.Army> choć również odpowiednio zubożoną) oraz bojowych wozów piechoty M2A2.
SEMPER FI
Poprzednia strona

Powrót do Militaria