Zależy jaką przyjmiemy miarę "lepszości". Jeżeli chodzi o możliwości i osiągi, to masz rację. Jeżeli weźmiemy pod uwagę jaki modernizacja odniosła sukces, to 233 polskie Twarde i docelowe malezyjskie 48 PT-91M to jednak więcej niż jeden M-84AB1, którego jakoś nikt nie chce na razie kupić.
No tak oto mi chodziło
Eee tam.
Czemu? oni mają technologie pozwalająca na taki postęp, nie oznacza to że Europa na przykład nie ma ale oni za sprawą lepszego dofinansowania mogli dojść do tego szybciej.
¬ródło? Bo na razie eee tam.
Challenger'a 2 szacuje sie na 900mm RHA, może z czymś tam jeszcze, Merkava MK.4 ma prawdopodobnie 1000mm RHA ale to trudno potwierdzić sam przyznasz z racji tego że wszystkie pancerze czołgów III generacji mają utajnione.
Na pewno to był HESH?
Nie potwierdzone ale tak sie podejżewa, są jeszcze inne hipotezy że to był inny Challenger, a jeszcze inna mówi że Abrams choć ja w to nie wieże.
O ile pamiętam w I połowie ubiegłego roku mówiło się o 80 bezpowrotnie utraconych Abramsach.
80 zniszczonych to prawda ale 50 całkowicie bezpowrotnie utraconych, z racji wypaleń, rozchartowania pancerza itp.
Jakieś przykłady bezpowrotnej straty Challengera 2 po wybuchu amunicji w wyniku działania nieprzyjaciela?
Coś z tymi silnikami mi nie pasuje, ogółem Challengery 2 w 2003 miały się spisywać znacznie lepiej niż Abramsy, z większą bezawaryjnością.
Tak, choćby ten trafiony HESH'em z innego, skutkiem była eksplozja ładunków miotających i oderwanie wieży plus całkowicie wypalony, nie mów że nie widziałeś tego zdjęcia. Co do silników jak najbardziej zacierały się piachem, po to założyli te fartuchy przeciw piaskowe na fartuchy pancerne, Abramsy jak dotąd nie potrzebują takich bajerów, widać mają lepsze filtry
Przypomnisz kiedy? Bo ja słyszałem tylko o jednym takim przypadku, niedawno zresztą, zakończonym kalectwem kierowcy i uszkodzeniem wozu (ale nie zniszczeniem).
Było zdaję się niedawno, wóz został zakwalifikowany jako "Destroyed" przez samych Brytyjczyków, o kalectwie to wiem kierowcy to wiem, i gdzie ja wspomniałem że było więcej przypadków, Challengery miały by takie same lub podobne straty po fugasach jak M1 gdyby nie to że strefa Brytyjska jest spokojniejsza. Dla mnie te wozy są porównywalne, yankes ma lepszy pancerz czołgowy a herbaciarz ochronę boków kadłuba i tyle, ale nie można zaprzeczyć że M1A2 T.U.S.K. II ma lepszą ochronę niż Challenger 2 z dodatkowym pancerzem jeżeli wliczymy ochrone przed fugasami i ulepszoną tylną klatke na M1.
SEMPER FI