sjojok
Powiem, że ci się dostało i tyle...
"Słyszałeś kiedyś o marszałku żukowie albo o Aleksanderze Wasilewskim, Konstantym Rokossowskim, Kiryłłie Miereckowie i Iwanie Koniewie? "
To byli komuniści dlatego zostali przy życiu...
Może oglądałeś wczoraj na WSI24

człowieka na którym jest wyrok śmierci, który napisał 15 książek i jest Rosjaninem (nzawiska nie podam

, poza tym naprawdę ma fajne książki)
Masz 13lat- zazdroszcze
Barbarian
"Bardzo kolaborowali... Powiedz to rodziną Włoskich i Niemickich żołnierzy którzy zgineli w walce z tymi "neutralnymi kolaborantami"... "
Już ci pisałem, że nie porównuj mi tu tych Greków ! Te 150tys. ludzi nie robią na mnie zadnego wrażenia... Zachowali się tak jak Włosi... szli tam gdzie było lepiej...
"Quiz... Jaka nacja stojąca po stronie aliantów (lub w pewnym okresie walcząca z III Rzeszą) nie przyczyniła się do pokonania krajów Osi?"
Każda ale chyba trzeba ocenić zasługi no nie ? A nie porównywać kolaborantów ! Może zaraz mi tu wyskoczysz z Danią ?!
"To nie była Francja tylko rząd Petena..."
Dobra, dobra... wiadome, że cała Francja nie kolaborowała ale duża większość... a dlaczego podzielili Francję na dwa regiony ? Okupację niemiecką i francuzką sprzyjającą Niemcom... i nie będę tu pisał, że Francja przeszkadzała w operacji w Afryce... i nie tylko tam...
"Jezeli tak uogólniasz to Polska też "kolaborowała" z ZSRR"
Chyba mnie uświadamiasz, ze plujesz Polakom z lat 40 w twarz...
"Chyba nie rozumiesz jednej rzeczy... "... ty chyba dużo nie wiesz
"Co jest troche dziwne bo wymagasz (domagasz się) znajomości naszej historii u ludzi "...
No nie wiem jakby twój pradziadek wracając z Anglii w 47roku,
(powiem ci, bo pewnie nie wiesz że była tam armia Andersa)
i godzinami musiał się tłumaczyć dlaczego tam tak długo był, co robił i co zamierzał i za co by nie poszedł siedzieć albo nie zostałby wywieziony na Sybir... to byś tak nie gadał... a przykładów mogę mnożyć... i to ze swojej rodziny...
"Jeżeli uważasz że Grecy nic nie zrobili dla ¦wiata to... Szanuje to "
Bo tak było... ta ich kropeleczka w oceanie...
"Polacy na tyle im byli potrzebnie że pozwolili im przetrwać najtrudniejszy okres"
Wystarczy... Polacy mieli bardzo dobrze w Anglii...
" tak nie jest żle, spodziewałem się że zaraz "wyskoczysz" ze "zdradą" z 39'"
Pewnie chodzi ci wojne siedzącą. Ja nie mam za dużych pretensji o to... bo co mogła zrobić sama Anglia... Francji nie licz bo ona wcale nie chciała walczyć ! I nie mów że nie...
"Mocne słowa... Szkoda tylko że bez pokrycia... "
Należące ci się i tylko mnie w tym utwierdzasz...
"Wiesz, istnieje pogląd wedle którego nie powinno się mówić "żle" o Powstaniu Warszwskim"
Ty chyba nie wiesz o co w tym chodziło i zaraz powiesz, że to powstanie było gów** warte...
Polacy chcieli sami odzyskać stolicę żeby jak Rosjanie wkroczą to my będziemy ich witac jako zwycięscy i władcy swoich ziem... i może nie byłoby komuny do lat 90... no i postkomuny do dzisiejszych czasów...
"Co do bycia patriotą, jezeli definiujesz go jako poglad wedle którego jesteśmy wielcy i we wszystkim najlepsi "
Nie byliśmy najlepsi ale WIELCY NA PEWNO, bo tylko Anglię można porównać do Polski...
"to jest to szowinizm a nie patriotyzm... Kocham swoj kraj, ale to nie powód aby być "zaślepionym" miłością do niego "
Dzisiejszą Polskę nie kocham

ale Polske z lat 40 i wcześniejszych bardzo... może masz jeszcze jakąś rodzinę co wtedy żyła to chociaż dowiedz się od nich coś to może będziesz wiedział, że tamtej Polsce należy się całkowity szacunek...
"Polacy "rozpracowali" Enigme w 75%- 80%"
Może powiedz, że i bez Polaków by to zrobili
A o komunistach nie zamierzam się wiele wypowiadać bo to... regulamin
MM'r
Zadzam się z wiekszością postów