Eversmann napisał(a): ,no i ten czołg na drugim obrazku ma z tylu chyba M-60

...musialem...
No napewno to jest M60
. Ja to cienki w te zabawy jestem ,w stylu : znajdź róznice miedzy dwoma obrazkami .Ja tam nie wiem czym się te 2 różnią.
JagdTiger i Tiger ,to jedna rodzina.JagdT. jest kuzynem od strony matki ,Tigera. Produkowane na bazie tego samego projektu , tylko podczas dorastania w inkubatorze ,z innych butelek mleko dostawały -to troche inne wyrosły.
A tak na serio: JagdTiger i Tiger tak jak wspomniałem wyrosły z jednego projektu ,jako że zastosowanie obudwóch pojazdów jest troche inne ,to i sie różnią.
A było to tak: W 1943 r. Wydział
Waffen Auft do spraw altylerii ,zlecił zakładom Krupp'a w Essen -(to one się bawiły w montaż Tygrysów) stworzenie lawety dla armaty ppanc. 128mm na podwoziu Tygrysa ver. II
Ale że armatka 128mm ,zajmowała baaardzo dużo miejsca ,więcej niż tygrysowa 88 , to trzeba było go wydłużyć i troszeczke poszerzyć,to wywalić,to przesunąc ,zrezygnowano z klimatyzacji ,i poduszek powietrznych...i tak go wydłużyli o 2.5 metra -i powstało podwozie prof.Ferdinanda Porsche dla nowego cacuszka Hitlera - JagdTiger ...a dokładnie nazwa wyglada tak:
SdKfz 186 12,8cm PaK44 auf Panzerjager "Tiger" Ausf.B. - tak powstał najwiekszy,najcięższy,najpotęzniejszy niszczyciel czołgów w okresie II wojny światowej.
BTW- Ten gan z tyłu...to Mg42