Teraz jest Cz 03 lip, 2025 03:28

Katastrofa w Smoleńsku

Tematy nie pasujące do żadnych powyższych kategorii.
  • Autor
  • Wiadomość

strzelak

Chorąży

Chorąży

PostSo 10 kwi, 2010 16:59

Co warto zaznaczyć, Rosjanie podają że samolot rozbił się podczas 2 podejścia, nie 4.
SEMPER FI

kaaleth

Chorąży

Chorąży

PostSo 10 kwi, 2010 17:06

Nie mogę w to uwierzyć. Wstaje rano koło ósmej jakby nigdy nic, kiedy następuje katastrofa, gdy pasażerowie walczą o życie ja w tej chwili siedzę w pier****nej kuchni i jem śniadanie o niczym nie wiedząc. Słonce świeci, piękna pogoda - aż chce się wyjść na dwór, cieszyć się życiem, wykrzyczeć to z siebie "jestem wolny"... Lecz jest jeszcze zbyt wcześnie. Niektórzy dopiero budzą się. Jest zaledwie parę minut przed 10. Wchodzę do pokoju, sprawdzam wiadomości ze świata. Pah! Na wznak pędem włączam telewizor i dowiaduje się więcej...

Marker

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 10 kwi, 2010 17:24

Co do rozbieżności w liczbie osób na pokładzie, pamiętajmy że nie są wymienieni członkowie załogi oraz oficerowie BOR, tylko ważniejsi pasażerowie.

Członkowie BOR byli podani. Nie podali nazwisk załogi. Co do rozbierzności, wynika ona zapewne z tego iż strona polska wiedziała ile osób leciało samolotem natomiast strona rosyjska nie. Powołali się na maksymalną pojemność tego typu samolotów i walneli 130. Ot co...

Rosjanie rekomendowali lot do Mińska lub Moskwy, pilot uparcie zaś dążył do lądowania w Smoleńsku

Jeśli mieliby lądować w Moskwie to równie dobrze mogli by wracać do domu...

Nie mogę w to uwierzyć. Wstaje rano koło ósmej jakby nigdy nic, kiedy następuje katastrofa, gdy pasażerowie walczą o życie ja w tej chwili siedzę w pier****nej kuchni i jem śniadanie o niczym nie wiedząc.

Nie wiesz również,ilu ludzi zmarło z głodu/wycięczenia na całym świecie podczas pisania Twojego posta... Przestańcie dramatyzować :roll: Komercyjne opłakiwanie tragedii było modne jak papież umierał :neutral: , teraz modne jest zwalanie winy na kogoś na podstawie spekulacji blond włosej dziennikareczki TVNu która nie ma pojęcia co to jest orczyk.

gosh...

A co przelało czare goryczy? Obrazki z przed pałacu prezydenckiego, a mianowicie zbliżenie na grupę osób trzymających wielkie kartony na których wydrukowano onetowskie świeczki. Dokąd ten naród zmierza?
Obrazek

"Jako arabski gej-satanista zmarzniete uszy wolę sobie ogrzewać przy płonacym kościele "

Jon

Generał

Generał

PostSo 10 kwi, 2010 17:29

No ja czułem się mocno zniesmaczony słuchając masy łajna jaką raczy nas TV.

Swoją drogą po drugiej stronie ulicy wisi Polska flaga. Fajnie być Polakiem.
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

strzelak

Chorąży

Chorąży

PostSo 10 kwi, 2010 17:30

Nie jest to prawdą, mogli przeczekać w Moskwie lub Mińsku na poprawę pogody.

Poza tym, wychodzą pierwsze fakty na światło dzienne, załoga nie słuchała poleceń kontroli naziemnej, więcej dowiemy się zapewne w kolejnych dniach.
SEMPER FI

wektork

Chorąży

Chorąży

PostSo 10 kwi, 2010 17:46

wydaje mi się, że winni w tym wszystkim są piloci
ciekawe czy nagrania rozmów zostaną opublikowane

brak mi słów

ps. Według naocznego świadka, samolot za wcześnie rozpoczął lądowanie. Jak załoga to zauważyła, chcąc nabrać prędkości zaczęli schodzić jeszcze niżej dając pełną moc silników. No i zawadzili o drzewo.

psycho081

Porucznik

Porucznik

PostSo 10 kwi, 2010 18:27

hmm gdzieś czytałem, że jest to wina pilotów, na innej stronie wina pogody, ale nie sądziłem że trafie na coś takiego jak "W samolot uderzyła rakieta"

Jon

Generał

Generał

PostSo 10 kwi, 2010 18:27

a trafiłeś?

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

psycho081

Porucznik

Porucznik

PostSo 10 kwi, 2010 18:35

"a trafiłeś?" to było do mnie czy do kogoś innego??

Jon

Generał

Generał

PostSo 10 kwi, 2010 18:36

Tak, do Ciebie. Trafiłeś gdzieś na taki tekst, jeśli tak - to gdzie?

~ Ronald Reagan

psycho081

Porucznik

Porucznik

PostSo 10 kwi, 2010 18:37

Ja akurat nie trafiłem lecz kolega wysłał mi cytat.

Lecz sądze że jakby się poszukało to na jakiejś nie potwierdzonej stronie znalazło by się taką głupotę.

scalone - Clon
Ostatnio edytowano So 10 kwi, 2010 18:42 przez psycho081, łącznie edytowano 1 raz

Clon

Major

Major

PostSo 10 kwi, 2010 18:41

psycho081, nie pisz double-postów.

Rafalsky

Major

Major

PostSo 10 kwi, 2010 18:43

Jezeli utajnia wyniki sledztwa to moze to swiadczyc, ze byly duze naciski (Prezydent , lub wysocy ranga wojskowi) na pilota.

Inna opcja obarcza wina pilota za wszystko.

Jezeli nie bylo naciskow na ladowanie i pilot sam podjal taka decyzje to jak pisalem: To ze innego Prezydent okreslil tchorzem i ze zapowidzial ze bedzie latal tylko z odwaznymi, moglo miec bardzo duzy wplyw na decyzje pilota ktory zginal.

Co to za pie*rzenie w TVN24, gadaja aby tylko gadac i nakrecac atmnosfere:
Mowienie ze winne jest ruskie lotnisko bo nie mialo systemu do ladowania. To niby jak, pilot myslal, ze system jest a go nie bylo. Dopiero po ladawaniu mial sie dowiedzic ze systemu nie ma.
Albo laska w studio do eksperta lotnictwa mowi ze
- lotnisko w Smolensku przystosowane jest tylko do przyjmowania samolotow klasy A B C D i E.
Expert:
- nie wiem o czym pani mowi, jakie klasy ?
Ostatnio edytowano N 11 kwi, 2010 12:39 przez Rafalsky, łącznie edytowano 2 razy
- "Nigdy nie mów ludziom, jak mają wykonywać swe zadania. Powiedz im tylko, co mają robić, a będziesz zdziwiony ich pomysłowością."

strzelak

Chorąży

Chorąży

PostSo 10 kwi, 2010 18:50

Lotnisko miało system SP-50, warunki pogodowe były ponad możliwości tego systemu jak już piałem, jest to system klasy I, Tu-154M ma system klasy II, jaki nie wiem, ale prawdopodobnie, możliwości systemów wspomagających lądowanie, możliwe niezgodności w ich funkcjonowaniu, błędy ludzkie itd. złożyły się na ciąg przyczynowo skutkowy zakończony tą tragedią.
SEMPER FI

Barbarian

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 10 kwi, 2010 21:40

Marker napisał(a):Obrazki z przed pałacu prezydenckiego, a mianowicie zbliżenie na grupę osób trzymających wielkie kartony na których wydrukowano onetowskie świeczki.

1. Bo to oryginalne (w sam raz na n-k)
2. Tańsze od zniczy

Marker napisał(a):Komercyjne opłakiwanie tragedii było modne jak papież umierał :neutral: , teraz modne jest zwalanie winy na kogoś na podstawie spekulacji blond włosej dziennikareczki TVNu która nie ma pojęcia co to jest orczyk.
Rafalsky napisał(a):Co to pie*rzenie w TVN24, gadaja aby tylko gadac i nakrecac atmnosfere

Cały dzień do zapełnienia, a coś w przerwach reklam dawać trzeba. Jeden dziennikarz przed południem w rozmowie z Kwaśniewskim zapytał się dlaczego ten nie leciał tym samolotem :twisted:
www.greendevils.uk- kompendium wiedzy o Fallschirmjagers
Rots: Poza tym od filozofii jest Barbarian
:D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Off-topic