Teraz jest Pt 19 cze, 2026 13:57

Zagatkowa AWARIA KOMPUTERA

Tematy nie pasujące do żadnych powyższych kategorii.
  • Autor
  • Wiadomość

Loony

Pułkownik

Pułkownik

PostPt 02 lis, 2007 02:49

@Maćko - pamięć też sprawdzał ;] póxniej przechodził na kolejną stronę i kończył się uruchamiać bez wyświetlania żadnego błędu.

Tyle ode mnie. Powodzenia.
Obrazek

He+zer

Cywil

Cywil

PostPt 02 lis, 2007 18:43

Dysk twardy także wymieniałem, tak się składa, że mam przy sobie nowiutkiego SATA na którym jest tylko czyściutki Windows - reakcja tak sama.
Ja obstawiam płytę główną, spróbuje ją wymienić, na pewno opiszę swoje osiągnięcia na forum - tak dla potomnych...
Jeśli zbyt długo patrzysz w czeluść - czeluść zaczyna patrzeć na Ciebie...

He+zer

Cywil

Cywil

PostŚr 07 lis, 2007 00:11

Ostatnia podpowiedź:
Włączając kompa z dyskiem SATA:
Gdy podłączam taśmy z dysków twardych i napędy (ATA) do płyty głównej, po załączenie kompa dioda na przednim panelu świeci się pomarańczowym światłem zupełnie jakby dysk coś wczytywał, gdy odłączę taśmy dioda tylko kilka razy się zaświeci i nic dalej się nie dzieje...
W sobotę idę po nową płytę główną, mam nadzieję, że podejmuję właściwy wybór wymieniając właśnie ją.

He+zer

Cywil

Cywil

PostN 18 lis, 2007 11:05

Dobra teraz kolejna runda zmagań z moim "piecem".
Otóż wymieniłem płytę główną i komp odpalił. Krótko jednak trwało moje szczęście. Ale aby dokładnie opisać kolejny problem jaki się narodził podam charakterystykę posiadanych części i konfiguracje w jakich ich próbowałem użyć:

Procesor I: Athlon AMD 3500+ [64] socket AM2, Single Core - Lima, ~2.20GHz (zwany dalej AMD 3500+)
Procesor II: Athlon AMD 6000+ [64] socket AM2, Dual Core - Windsor, ~3.0GHz (zwany dalej AMD 6000+)
Karta graficzna I: Ge-Force 8800GTS 640MB [SPARKLE] (zwana dalej GF 8800)
Karta graficzna II: Ge-Force 750 (zwana dalej GF 7500)
Płyta główna: GIGABYTE - GA M55S-S3 AM2 ATX
Zasilacz I: Chieftec GPS-550AB A - moc znamienowa: 550W, moc rzeczywista max. około 530W (zwany dalej Chieftec)
Zasilacz II: HIPRO HP-D3057 F3P - moc max. 300W. (zwany dalej HIPRO)
Pamięć: 2GB 533MHz DDRam II GOOD RAM

Poniżej opiszę konfiguracje jakie tworzę i jakie pojawiają sie problemy:

Konfiguracja I:
Płyta gł: GIGABYTE
Procesor: AMD 6000+
Karta graf: GF 8800
Zasilacz: Chieftec lub HIPRO
Objawy:
Kłopoty z zainstalowaniem Windowsa, komputer zawiesza się na różnych etapach instalacji,
Kiedy odpalę już zainstalowanego Windowsa, komputer po włączeniu nie działa poprawnie tylko wydaje dźwięki głosowe (przerywane, dwu-sekundowe)
Konfiguracja II:
Procesor: AMD 6000+
Karta graf: GF 7500
Zasilacz: Chieftec
Objawy:
Udaje się postawić system Windows ale komputer pracuje niestabilnie, pojawiają się kłopoty przy poważniejszych operacjach, najpoważniejszą jaką udało mi się przeprowadzić - instalacja sterowników. Komputer czasem się zawiesza/restartuje "na pulpicie" lub np podczas "poszukiwania nowego sprzętu".
Konfiguracja III:
Procesor: AMD 3500+
Karta graf: GF 8800
Zasilacz: Chieftec
Objawy:
Komputer pracuje bez zastrzeżeń, brak jakichkolwiek nieprawidłowości...

Problem naświetliłem najbardziej przejrzyście i obrazowo jak tylko potrafiłem.
Nie mam pojęcia co jest nie tak, nie jestem znawcą tematu. Moje podejrzenia kierują się w stronę zasilacza i jego niewydolności. Na uwagę zasługuje fakt iż w charakterystyce procesora AMD 6000+ podany jest pobór mocy w wysokości 125W. Z tego co zauważyłem to normalnie nie podaje się tej wielkości w charakterystykach innych procesorów. Dodam, że do prawidłowego zasilania GF8800 potrzebne jest źródło o mocy min. 450W. Trudno mi w to uwierzyć ale czyżbym potrzebował potężniejszy zasilacz? A może lepszy? O ile w ogóle moje podejrzenia są słuszne.

kondor

Major

Major

PostN 18 lis, 2007 11:22

http://www.journeysystems.com/?powercalc - tu jest jakis kalkutalor poboru mocy, ale widze, ze tam jakies starocie tylko obliczają

Kadryl

Major

Major

PostPn 19 lis, 2007 11:14

He+zer napisał(a):Dodam, że do prawidłowego zasilania GF8800 potrzebne jest źródło o mocy min. 450W. Trudno mi w to uwierzyć ale czyżbym potrzebował potężniejszy zasilacz? A może lepszy? O ile w ogóle moje podejrzenia są słuszne.

Twoje podejrzenia są słuszne.
Znajomy po zakupie karty CF8800 GTX przeszedł całą gehennę - od niestabilności kompa aż po spalenie karty w punkcie obsługi :] - zanim zorientował się, że moc 450 W to ściema (teoria) producenta. O ile dobrze pamietam ma teraz zasilacz powyżej 750 W i wszystko działa wreszcie normalnie.

Pulsar

Szeregowy

Szeregowy

PostWt 22 sty, 2008 18:54

Ja bym obstawiał na brak kompatybilności płyty z prockiem, bądź słabe chłodzenie procka (tego 6000+)

Sam mam dość rozbudowana konfigurację (C2D 6750, 2 Giga ramu, 2 dyski, GF8800GTS) i zasilacz Chieftec 400W dźwiga to bez zająknięcia.

Jeśli 3500+ chodzi bez problem a ten drugi na tym chieftecu oczywiście bo tego hipro to w ogóle nie ryzykuj i nie podłączaj, sprubuj wrzucić najnowszy bios do płyty głównej, i dobrze założyć radiator na procka

Pamiętajcie że zasilacz zasilaczowi nie równy.

Codegen 400 W to nie Chieftec 400W albo inaczej dobry zasilacz to drogi zasilacz i nie musi mieć 1kW żeby dobrze działał i ciągnął wymagającą konfigurację
Nałogowy gracz OFP co ma wszystkie addony jakie powstały do OFP razem ponad 60 GB.

He+zer

Cywil

Cywil

PostWt 22 sty, 2008 20:44

Pulsar napisał(a):Ja bym obstawiał na brak kompatybilności płyty z prockiem...

Dokładnie tak było...
Wymieniłem płytę główną, zupełnie przez przypadek wsadziłem procka do płyty (ECS Elitegroup C51GM-M), która miała iść do kompa dla siorki i procek chodzi bez problemu.
Komputer chodzi stabilnie i bez problemów.
Poprzednia strona

Powrót do Off-topic