Teraz jest Śr 04 mar, 2026 23:04

Komp pod ArmA2

Oczywiście związana jedynie z tematyką ArmA II oraz Operation Arrowhead...
  • Autor
  • Wiadomość

kondor

Major

Major

PostSo 12 cze, 2010 18:20

Nie, chodziło mi o najnormalniejszy LAN bazujący na TCP/IP, który w xp ustawia się właśnie w tak nazwanej opcji połączenia sieciowego.
(Osobiście gardzę wszystkimi autorskimi protokołami Microsoftu i chyba to "Udostępniania plików i drukarek" są właśnie takim wynalazkiem?)

rad

Porucznik

Porucznik

PostSo 12 cze, 2010 19:55

kondor napisał(a):Nie, chodziło mi o najnormalniejszy LAN bazujący na TCP/IP, który w xp ustawia się właśnie w tak nazwanej opcji połączenia sieciowego.
(Osobiście gardzę wszystkimi autorskimi protokołami Microsoftu i chyba to "Udostępniania plików i drukarek" są właśnie takim wynalazkiem?)

Takie rzeczy sa standaryzowane - TCP i IP jest wszedzie takie samo. O ile nie spieprzysz implementacji :P

Wszystkie uslugi, ktore znajduja sie w warstwach wyzszych niz TCP to juz inna sprawa - jedne sa standaryzowane (jak np. HTTP, FTP) a inne juz nie bardzo - typowym przedstawicielem jest tutaj udostepnianie plikow i drukarek. Microsoft nie zachowuje tu nawet jednakowej postaci uslugi miedzy kolejnymi wydaniami swoich systemow.

SiD

Major

Major

PostN 13 cze, 2010 15:31

Zabawne bo ja na win7 spokojnie przerzucam pliki na drugi komputer (winxp) nawet bez konfiguracji czegokolwiek.
Oba adresy w tej samej podsieci i działa bez jakiejkolwiek konfiguracji
\\nazwa_kompa i viola!

rad

Porucznik

Porucznik

PostN 13 cze, 2010 19:01

Prawdopodobnie przy instalacji (pierwszym uruchomieniu) win7 wlaczony byl komp z winxp. Wtedy przy automatycznym tworzeniu grupy domowej komp z xp zostal prawdopodobnie do niej dodany. Prawdopodobnie, bo nie wiem, czy przy automatycznym tworzeniu grupy domowej dodawane sa do niej komputery.

Ewentualnie udostepnianie chronione haslem bylo domyslnie wylaczone / kiedys wylaczyles i zapomniales.

Edit: Jest jeszcze trzecia opcja: na obu komputerach masz konto o tej samej nazwie i hasle lub wpisales odpowiedni login i haslo.

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostWt 15 cze, 2010 15:48

Nie chciało mi się pisać, ale poradziłem sobie jakoś tzn. połączyłem skrosowanym kablem i przynajmniej ten z xp widział tego z Win7. Nie chce mi się przy tym grzebać, bo raczej nie będę trzymał obu komputerów, a co miałem przerzucić już przerzuciłem.

Nie znam się na sieciach, ale do tej pory miałem po prostu switch i wiele razy było tak że dwa kompy z winXP miały z niego internet (oba otrzymywały zewnętrzne IP). Widziały się też wzajemnie korzystając z protokołu NetBEUI i wszystko grało, ale przy nowym kompie z Win7 już tak gładko wszystko nie poszło.

MaxiKaaz

Szeregowy

Szeregowy

PostŚr 16 cze, 2010 12:36

rad napisał(a):...Pewnie skonczy sie na WRT54GL, cobym mogl cos pogrzebac :P

WRT jak na swoje możliwości jest trochę za drogi... Ten sam sprzęt to Ovislink WL1600GL, tyle że o połowę tańszy, i z szybszym procesorem... Alternatywny soft jest ten sam.

Algrab napisał(a):Modemy od Neo na USB to masakra. A z WRT54GL uważaj bo to ma taką przebijalnść że 2 bloki dalej będą ludziska Twojego neta łapali :twisted: Musisz 10 haseł dać :clever:

Jak posadzi na nim alternatywę to będzie mógł zjechać z mocą nawet do 1mW. Przy dołączonych antenkach wystarczy na mieszkanie ok. 50m2 w bloku z płyty.

rad

Porucznik

Porucznik

PostŚr 16 cze, 2010 12:41

MaxiKaaz napisał(a):Ten sam sprzęt to Ovislink WL1600GL, tyle że o połowę tańszy, i z szybszym procesorem...

Bede sie musial zainteresowac.
alderous napisał(a):Widziały się też wzajemnie korzystając z protokołu NetBEUI

NetBEUI nie jest konieczny, zeby komputery sie widzialy. :P

MaxiKaaz

Szeregowy

Szeregowy

PostŚr 16 cze, 2010 12:47

rad napisał(a):
MaxiKaaz napisał(a):Ten sam sprzęt to Ovislink WL1600GL, tyle że o połowę tańszy, i z szybszym procesorem...

Bede sie musial zainteresowac.

Może zerknij raczej na coś nowszego - WNR3500L od Netgeara... Też Broadcom w środku, gigabitowy switch ze świetnym mostkiem WAN-LAN, jest USB, jest mocny procek, jest 64MB RAM... Można posadzić pomidorka z ftp i sambą, i z vpn. No i radio "N". Przy obecnej cenie ok. 300PLN nie ma routera, co by go przeskoczył. Najbliższy wydajnościowo RT-N16 od Asusa to już okolice 500pln...
Aha - wgranie do niego alternatywy nie zabiera gwarancji :)

rad

Porucznik

Porucznik

PostŚr 16 cze, 2010 13:43

MaxiKaaz napisał(a):Może (...) WNR3500L od Netgeara

Teraz mam dylemat: isc w koszty i lepsza jakosc, czy moze zaoszczedzic i kupic WL1600GL - na komputroniku w tej chwili jest za 140. Gdyby dzialal na nim SDmod, chyba wzialbym jednak jego - ostatnimi czasy moj budzet jest oslabiony. Ale moda nie ma, wiec mam ciezki orzech do zgryzienia. 802.11n, USB, lepszy proc, wiecej RAMu kusza :P

P.S. Setny post. Chyba jeszcze na zadnym forum nie napisalem tyle postow... Naszla mnie refleksja, wiec koncze pisac :P

MaxiKaaz

Szeregowy

Szeregowy

PostŚr 16 cze, 2010 14:08

No to jak już chcesz grzebać w sprzęcie ... to jednak WRT, ostatnio nawet pojawiła się rozpiska, jak wyprowadzić z niego USB - i działa (!). Transfery nie powalają, na poziomie takim jak SDmod, ale można podpiąć dużo większe nośniki... choćby HDD. I odpada problem ze sterownikiem do większych kart (SDHC).
A jak Ci się nie chce macać lutownicą - to do WhiteRussian były sterowniki dla NDAS. I miało to wtedy przyzwoite transfery, bo prawie tak szybko jak interfejs sieciowy. Do tego OpenWRT pozwalało uruchomić mnóstwo usług na takim zestawie.

Wszystko zależy, do czego ma służyć ten router :) i jak dużo chcesz z niego wycisnąć.

Jak już będziesz szukał jednak Linksysa - to polecam WRT54GS w wersji 1-3. Miał 32MB RAM i 8MB FLASH (lub WRT54G-TM tożsamego z GS v.3).
Poprzednia strona

Powrót do [ArmA II] Ogólna dyskusja