kaczucha napisał(a):Zauważyłem coś dziwnego, kiedy wyłączam gre i posiedze z półgodzinki w nic nie grając (np. buszując w internecie) to ekran zaczyna falować, nie wiem czy coś złego sie nie dzieje, może to być spowodowane tym że karta ma funkcje oszczędności mocy?? Dodam że jak potem włącze jakąś gre to wszystko wraca do normy.
Tryb oszczędzania energii (tak zwany 2D) jest bardzo przydatny. Zmniejsza taktowanie i napięcia rdzenia/pamięci ograniczając pobór mocy przez kartę. A falowanie może być spowodowane złym ustawieniem odświeżania monitora.
kaczucha napisał(a):A co do dodatkowego zasilania to niby nie trzeba było podłączać, a tak teraz z ciekawości zajrzałem do kompa i jakiś czarny kabel 6-pin jest podłączony od strony ścianki obudowy to pewnie to zasilanie

Tak kabelek 6pin (tzw. zasilanie PCI-E). Czułem że masz go podłączonego, ponieważ jeśli byś go nie podłączył to żadna gra by Ci się nie uruchomiła, a system przywitał by Cie ładnym zielonym komunikatem o zbyt małej energii dostarczanej karcie

-------------
MOBO: MSI H110M PRO-D | CPU: Core i3 6100@3.7GHz | RAM: 8GB DDR4 2400@2133 MHz CL12 Goodram Play |
GPU: Asus GTX 760 DirectCU II 2GB GDDR5 | SSD: Samsung 850 EVO 250GB | HDD: Samsung HD502HJ 500GB |
PSU: Corsair VS450 | Case: SilentiumPC Brutus S20 | FAN: SilentiumPC Mistral 120 mm