Jaromaz napisał(a):Dokładnie tak (jak na CFOGu)
Bzdura.
Na cfogu gra się tak jak gramy my. Wszyscy na jednym kanale TSa, który służy jako radio, a reszta komunikacji odbywa się za pomocą voipa. Takie rozwiązanie jest wypraktykowane jako najlepsze. Nie cofajmy się w rozwoju.
piotras napisał(a): i do tego łącze synchroniczne Upload = donwload a większosć ma upload 1/10 co powoduje zacinki.
Nie mierzyłem, ale dlaczego niby komunikacja w Armie miałaby zajmować więcej łącza niż przez TSa? To jest głos i to jest głos. Jak chcecie lepszy kodek, to nie ma sprawy. Mówicie-macie. To jest kwestia zmiany 1 cyferki w arma.cfg. Dla serwera nie robi to różnicy bo te maszyny pewnie stoją na 100 mbps.
Rafalski napisał(a):Jezeli grupy byly by podzielone na kanalach TSa i kazdy (kazdy z graczy, bo na wypadek ze bedzie team leaderm) mial zbindowany klawisze do whisperow do innych klanalow to :
to do obłożenia będzie średnio 6 klawiszy do których musi byc ciągły dostęp. Ja np. nie mogę sobie pozwolić na taki luksus, bo podczas latania nie mogę zdjąć ręki z joysticka żeby nacisnąć capslock. Na joyu mam 12 przycisków+hatch, który robi za wybór akcji w helence. (zmiana kanału-2 klawisze, nadawanie, autopilot on/off, GPS, manual fire on/off, przełączanie się pomiędzy celami, zmiana broni, zaznaczenie celu na wprost, strzał i przybliżenie). Nie mam więcej miejsca żeby to sobie ustawić a podczas manewrów muszę mieć możliwość nadawania komunikatów (co robię poprzez kanał strony).
Podział na TS wprowadzi kompletny burdel, bo nie dość, że trzeba będzie znać klawisze do obsługi voipa (3), to jeszcze 5 od TSa. Do tego podwładni siedzący na jednym kanale mają tendencje do nie używania voipa w ogóle i gadania o dupie maryni. Obecne rozwiązanie wymusza dyscyplinę komunikacji, dźwięk kierunkowy i zwiększa świadomość operatorów, co przekłada się wprost na jakość rozgrywki.
piotras napisał(a):jak dam pod przycisk voipa to pierwsze co załączy się kanał ogólny, taką mam klawiature i dopiero jest szukania klawiszy, aby odpowiedni kanał poprzełaczać opóżnienie do tego kilka sekund.
Gra pamięta kanał nadawania, a więc ustawiasz go tylko raz. Jeżeli za długo ci szukać klawiszy, to po to masz menu opcji aby ustawić sobie wedle swoich upodobań.
Powtórze moje rozwiązanie:
(dla nie używających Alta):
Alt+D - następny kanał
Alt+A - poprzedni kanał
Ctrl - nadawanie
2xCapsLock - nadawanie ciągłe (trzeba uważać jak macie TS na capslocku)
(dla używających alta)
Ctrl+1 do Ctrl+6 - zmiana kanału na konkretny (np. Ctrl+1 = ogólny, Ctrl+2 = strony itd.). Szybsze rozwiązanie jeżeli pamiętasz co gdzie jest
lub
Ctrl+1 - następny kanał
Ctrl+2 - poprzedni kanał
Reszta jak dla bezaltowców.
Dostęp do klawiszy w obu przypadkach jest szybki, nie trzeba zdejmować palców z w/s/a/d, ani nawet parzeć na klawiaturę.