Teraz jest Śr 16 lip, 2025 01:22

Realistyczna komunikacja w grze

Rozmowy na temat wszelkich addonów do ArmA II oraz Operation Arrowhead.
  • Autor
  • Wiadomość

Rafalsky

Major

Major

PostWt 27 kwi, 2010 22:08

taa? :okulary: slyszymy o tej 0.8 juz od 23.3.2010
- "Nigdy nie mów ludziom, jak mają wykonywać swe zadania. Powiedz im tylko, co mają robić, a będziesz zdziwiony ich pomysłowością."

Jaromaz

Major

Major

PostWt 27 kwi, 2010 22:39

ale wtedy nie była almost done :jezor3:
Obrazek

Rafalsky

Major

Major

PostŚr 28 kwi, 2010 19:37

Procedury komunikacji radiem dla army 2
http://dev-heaven.net/attachments/5235/RPGNEW.pdf

jak widac "OUT" (bez odbioru) oznacza zakonczenie rozmowy, uzywa w zasadzie tylko przez tego ktory ma cos do przekazania i upewnil sie ze komunikat doszedl i zostal zrozumiany.

ZLE:
- Bravo tu Alfa odbior;
- Tu Bravo, odbior;
- Bravo idz do sektora 012-065, bez odbioru. (nie wiemy czy 012-065 zostalo dobrze zrozumiane)

ZLE:
- Bravo tu Alfa odbior;
- Tu Bravo, odbior;
- Bravo idz do sektora 012-065, odbioru.
- Przyjal, Bez odbioru
- ( ?? a moze Alfa chce jeszcze cos przekazac? a tu Bravo samo zrywa rozmowe !! )

DOBRZE
- Bravo tu Alfa odbior;
- Tu Bravo, odbior;
- Bravo idz do sektora 012-065, odbior.
- Przyjal. (zrozumiałem, wykonuje oraz slucham co dalej)
- Bez odbioru. (nie mam nic juz wiecej do przekazania, zakonczenie rozmowy / zwalniam kanal.)

Z tym zwalnianiem kanalu, to dosc wazne, aby sie nie wcinac. Ostatnio jak gralismy ambush controllers. Rozmawiam z HQ , na tym samym kanale Bravo sie wcielo i zaczelo dogadywac sie miedzy soba skutecznie zagluszali komunikacje Alfy i HQ, a Alfa rozmawiajac z HQ zagluszala Bravo.

Poczekaj az kanal sie zwolni. ! Trzeba cwiczyc !

I najwazniejsze: na Radiu krotko i szybko, aby nie blokowac kanalu. Bez wylenych przemyslen co zrobimy itd.: rozkaz, drugi potwierdza lub prosi o wyjasnienie. I zwalniasz kanal.
- "Nigdy nie mów ludziom, jak mają wykonywać swe zadania. Powiedz im tylko, co mają robić, a będziesz zdziwiony ich pomysłowością."

Artek3333

Chorąży

Chorąży

PostŚr 28 kwi, 2010 21:46

W codziennym życiu, w służbach (biorąc jakieś tam swoje doświadczenie, wygląda to tak)
Bravo tu Alfa! Zgłoś
Zgłasza się bravo
Bravo idź tam i tam (tu Bravo czeka na odpowiedź)
Zrozumiałem wykonuję (lub szybko zwięźle i na temat) „zrozumiał” lub” Przyjął”.
(odpowiedzi od Bravo niema) Bravo tu Alfa, jak mnie zrozumiałeś
Zrozumiałem wykonuję” lub „Powtórz”( wtedy Brawo powtarza meldunek )
Jest to w pewnym rodzaju gwara komunikacji radiowej czyli skróty itp.
Z reguły nie używało się( odbiór) czy (bez odbioru) z tej racji, że jest to zbędne, dlatego że wiadomo. Jak dajemy rozkaz, to oczekujemy odpowiedzi (potwierdzenia) a jak kończymy nadawanie, to nie mówimy nic. (chyba że mamy stacje typu - włączamy jej zasilane nadajemy i po seansie wyłączamy aby np. o godzinie 22.00 dwa dni później, włączyć i łączyć się z dowództwem. Wtedy jak najbardziej, wręcz powinno używać się komend Odbiór, Bez odbioru. Nie chcę mieszać ale, z doświadczenia wiem, że komendy odbiór i bez odbioru są kłopotliwe, które dodatkowo trzeba wypowiadać.(w przypadku łączności stałej rzecz jasna).

Rafalsky

Major

Major

PostŚr 28 kwi, 2010 22:13

To "odbiór" słowo klucz: oznacza skończyłem zdanie/potwierdz. Obecnie bez tego, ktoś się zamyśli w wypowiedzi a już drugi mu zaczyna odpowiadać. Ponieważ można tylko nadawać albo odbierać. Jak dwóch nadaje naraz, blokują kanał nawet o tym nie wiedząc. A to właśnie jest największym problemem podczas komunikacji a2t.

Spitfire

Porucznik

Porucznik

PostŚr 28 kwi, 2010 23:03

Kod: Zaznacz cały
ktoś się zamyśli w wypowiedzi

albo tylko szybko odp. gdyż jest pod ostrzałem :)

Artek3333

Chorąży

Chorąży

PostCz 29 kwi, 2010 10:21

No tak! Zapomniałem, że a2t w A2C to nie codzienne życie :grin: Mimo wszystko z komend "Odbiór" i "Bez Odbioru" się odchodzi. Jak się korzysta z profesjonalnej i współczesnej łączności, to sprzęt posiada funkcje zaznaczającą kiedy kończymy nadawać. Jest to w postaci krótkiego szumu lub pisku (dźwięku) jak puścimy nośną, co daje sygnał odbiorcy, że nadawca skończył rozmowę puszczając nośną i czeka na odpowiedz. ;-) Miałem kiedyś taki przypadek, jako młody :grin: zacząłem korzystać ze słówek (Odbiór) (Bez Odbioru) zostałem wtedy delikatnie zchrzaniony rzebym się nie bawił w Czterej pancernych :twisted:

Rafalsky

Major

Major

PostCz 29 kwi, 2010 11:14

Pewnie ze bez lepiej, chocby dlatego ze szybciej. Ale to wcinanie sie w rozmowe to jest obecnie "problem".
Mozliwe ze w nowej wersji a2t, "beep" zakonczenia rozmowy bedzie wyrazniejszy, oraz moze znieksztalcenie glosu bedzie takie, ze latwo bedzie mozna rozpoznac gdy kanal zajety. wersja 0.8 juz tuz tuz (juz tak od miesiaca :) )

Darek

Porucznik

Porucznik

PostCz 29 kwi, 2010 11:37

Może by jakoś edytować ten dzwiek,np:podgłasniając go o kilkanaście decybeli albo dodając jakiś 1-2 sek krótki sygnał,tak aby wszyscy dopiero po tym sygnale mogli nadawać?

Jaromaz

Major

Major

PostCz 29 kwi, 2010 12:06

problem w tym, że on nie zawsze się pojawia z tego co zauważyłem ...
Obrazek

Dymion

Chorąży

Chorąży

PostCz 29 kwi, 2010 12:55

Nie pojawia się w chwili, gry ktoś zaczyna zadawać nie czekając na zakończenie transmisji.

Jaromaz

Major

Major

PostN 02 maja, 2010 22:52

nie do końca - czasami po zakończeniu wymiany zdań słychać końcówkę szumu a później tylko ciszę

AKTUALIZACJA PLUGINU
Added "ACE_PRC119_MAR" and "ACE_PRC119_ACU" radios
Added "Truck5t", "Truck5tOpen", "Truck5tMG", "Truck5tMGOpen" and "ACE_UH60M" vehicles

wczoraj okazało się, że Blackhawk nie posiada radia dalekiego zasięgu :) - a dzisiaj już jest :) - no i te nowe radia z update ACE2 już będą działały ...
Obrazek

Rafalsky

Major

Major

PostPn 03 maja, 2010 10:49

@Jaromaz
dzieki za info: juz jest maly update @a2t do wersji 006, patrz A2C technikalia

Jaromaz

Major

Major

PostPn 10 maja, 2010 15:33

pytanie o "przyjął" ... ta forma wydaje mi się dość niepoprawna ;) (ale zaznaczam, że nie znam się na tego typu komunikacji w realu) - brzmi trochę jak zapożyczenie socjalistyczne towarzysze :)

Czy nie powinniśmy używać słowa "przyjąłem" ?
Obrazek

ppio95 (Piotr)

Porucznik

Porucznik

PostPn 10 maja, 2010 15:42

Jak już wspomniał Jaromaz słowo "przyjął" w komunikacji radiowej nie jest prawidłowe, gdyż nie wiadomo kto "przyjął". W Wojsku Polskim i wszystkich innych armiach świata oraz jednostkach cywilnych używa się zwrotu "przyjąłem". Mogę to potwierdzić tymi słowami: "*****: Przyjąłem. Jak długo mam utrzymać tą odległość?"
"Przyjąłem, nowy pseudonim - "Miecz"
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do [ArmA II] Addony