Teraz jest So 05 lip, 2025 23:32

Realistyczna komunikacja w grze

Rozmowy na temat wszelkich addonów do ArmA II oraz Operation Arrowhead.
  • Autor
  • Wiadomość

Patryk1

Szeregowy

Szeregowy

PostWt 02 lut, 2010 11:33

Panowie wiecie może czego oni używają w tym filmiku do komunikacji? Fajną sprawą jest to iż mają podgląd na to kto mówi w danej chwili (ciekawe jak to zrobili?) no i głos jest niezniekształcony.

http://www.youtube.com/watch?v=ART3IpyLqH8&translated=1

SiD

Major

Major

PostWt 02 lut, 2010 12:23

Weź przestań, to już dawno można było zrobić, ale nikt nie chce, by przed oczami pokazywał Ci się wielki kolorowy napis kto w danej chwili nadaje. Po to przy wyłowywaniu się przedstawiamy. A ich głos nie jest zniekształcony. Te napisy to zwykły TS Overlay, tyle, że skonfigurowany.

Jaromaz

Major

Major

PostWt 02 lut, 2010 12:45

możliwe, że to VoiceOverlay - działa pod Win7 (TS Overlay nie działa na Viście i Win7) (VO wymaga przełącznika -winxp w skrócie Army)

Można skonfigurować tak, że nie będzie przeszkadzało (małe czcionki, własne kolory i konkretne miejsce pokazywania się w grze) i jest bardzo przydatne - ale od TS3 nie korzystam bo znacznie łatwiej jest rozpoznać osoby po głosie niż w TS2.

Swoją drogą w tym filmiku komunikacja jest rozwiązana tak jak wspominałem - whispery z głównodowodzącymi i brak zakłóceń dla reszty teamu :) + dobra jakość i szybkość TS3 :)
Obrazek

MaXyM

Kapral

Kapral

PostWt 02 lut, 2010 17:14

A moze tak napisac petycje do BIS o:
1. poprawienie jakosci (w tym opoznienia) wbudowanej komunikacji,
2. napisania pluginu do TS3, umozliwiajacego pozycjonowanie glosu.

Kadryl

Major

Major

PostWt 02 lut, 2010 20:05

Osoba pracująca w BIS dała cynk że pracują właśnie nad VOIPem - "The problem is, I get other tasks aswell with higher priority. Configuration of radio and voices, and other modules" - Może będzie coś w następnym upgradzie :grin:

Jaromaz

Major

Major

PostN 07 lut, 2010 13:43

Whispery zwiększą szansę na przejście z sukcesem jakiejkolwiek misji :) - bo teraz dużo osób (powtarzalnie) ginie właśnie przez błędy lub brak komunikacji :)

Jeżeli ktoś ma dobre doświadczenia z VOIP to po wczorajszym mogę powiedzieć, że to tylko przypadek ... tzn. to czy akurat w grupie mamy ludzi z odpowiednim połączeniem z serwerem Army - Rafalsky wczoraj był świetnym przykładem zacięć (z powodu laga) - i teraz albo trafiamy do grupy gdzie wszyscy cudem mają dobre połączenie albo do takiej gdzie sporej części się tnie (stąd różnice w odbiorze VOIPa) ... a chyba nie od przypadku powinno być uzależnione powodzenie misji ? ;)

dopóki BIS nie rozwiąże tego problemu przejdźmy na whispery ...
Obrazek

Rafalsky

Major

Major

PostN 07 lut, 2010 13:59

Ale w obrebie FireTeamu Voip Bezposrednia (kierunki mowy).... kurcze przyzwyczailem sie ze wola ,do mnie, na lewo, na prawo i Ci ktorzy sa kolo mnie wiedza gdzie isc.

Wczesniejsze doswiadczenie z TS'em :

- Kazik , podczolgaj sie do mnie
- Gdzie ?
- Tutaj do mnie ?
- A gdzie Ty jestes ?
- no Tu pod drzewem kolo Ciebie bylem, tylko nie wstawaj czolgaj sie.
- Ale w ktorym kierunku
- No do mnie, ...kurcze a ty gdzie jestes ?
- No tu na szczycie, chyba gdzie ty?
- Kurcze wstane zobaczyc gdzie jestes, bo z lezaka nic nie widze.
BUM BUM BUM

a dzieki Mowa Bezposrednia tego juz prawie nie ma :)
- "Nigdy nie mów ludziom, jak mają wykonywać swe zadania. Powiedz im tylko, co mają robić, a będziesz zdziwiony ich pomysłowością."

piotras

Chorąży

Chorąży

PostN 07 lut, 2010 14:05

MaXyM napisał(a):A moze tak napisac petycje do BIS o:
1. poprawienie jakosci (w tym opoznienia) wbudowanej komunikacji,
2. napisania pluginu do TS3, umozliwiajacego pozycjonowanie glosu.

A jak by ci miał pozycjonować dzwięk w ts3 ? skoro on nic niema wspólnego z grą, gdzie jesteś i się znajdujesz.

Rafalsky

Major

Major

PostN 07 lut, 2010 14:08

Mumble, ma do niektorych gier plugin'y z pozycjonowaniem dzwieku, BIS nie udostepnia kodu, bo lansuja Voipa wiec nie mozna na razie zrobic plugina do Army2.
Inaczej przesiedlismy by sie na Mumble i byla by jakosc i pozycjonowanie dzwieku.

(Chyba TS3, ma pozycjonowanie, ale to tez wymaga plugina , no i BIS nie ulatwia tego itd.)
- "Nigdy nie mów ludziom, jak mają wykonywać swe zadania. Powiedz im tylko, co mają robić, a będziesz zdziwiony ich pomysłowością."

Darek

Porucznik

Porucznik

PostN 07 lut, 2010 14:25

Panowie,ale zastanówcie sie nad jednym...jest ekipa która nie ma NAJMNIEJSZEGO problemu z używaniem Voipa .Nie chcialbym przestac go uzywać.Moze dało by rade ,zeby osoby ktore maja z tym problem jakos sobie to ustalily co i jak...?

LatriX

Chorąży

Chorąży

PostN 07 lut, 2010 15:01

To podział na TSie, whispery itd. i teamy które nie mają problemów z voipem w jednej drużynie. Wtedy dałoby się to pogodzić :)

Rafalsky

Major

Major

PostN 07 lut, 2010 15:12

Tak? A jak Voipowiec podejdzie do TSowca i go sie zapyta w ktorej grupie jestes , jak ten mu odpowie ? :)

Darek

Porucznik

Porucznik

PostN 07 lut, 2010 15:16

Oni nas slyszą,tylko ze my ich nie slyszymy.Wtedy spacja,zaznaczasz goscia i mu piszesz na klawiaturze i po problemie.Przykład Woodman.Wyspa go chwalil.

Rafalsky

Major

Major

PostN 07 lut, 2010 15:20

Prosciej, zmien karte dziekowa na SB (najlepiej z x-fi chipem) i bedzie bez problemu :) Wiekszosc ma problem z Voipem, ci co maja karty na plycie

przyklad Hipek, zmienil ulepszyl PCta i co, glos na voip jak baryton :)

(nie mowmy ze Voipa dziala zle, przez lagi bo np. kobita Ci 14 odcinkow Na Wspolnej z rapidshare sciaga :) )
Ostatnio edytowano N 07 lut, 2010 15:35 przez Rafalsky, łącznie edytowano 1 raz

Darek

Porucznik

Porucznik

PostN 07 lut, 2010 15:34

Posiadam rówież kartę realteka wbudowanego ale jej nie używam.Kiedyś miałem z nią problemy bo mnie rówież nie było sluchać.Zrobiłem więc tak:

http://forum.warbirds.pl/viewtopic.php?t=1659
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do [ArmA II] Addony