Teraz jest So 28 lut, 2026 14:09

Operacja Wigry3

Archiwum działów sekcji Armed Assault
  • Autor
  • Wiadomość

Artek3333

Chorąży

Chorąży

PostN 01 mar, 2009 01:20

Misja Wigry3 została poprawiona i usprawniona można ją pobrać w pierwszym poście :jezor:

Maverick

Generał

Generał

PostN 01 mar, 2009 21:10

Lepiej. Zdecydowanie.

Moim zdaniem w świetle dnia (no, wieczora) gra się zauważalnie lepiej. Przeciwników jest trochę więcej, dzięki czemu miejscami misja staje się prawdziwym wyzwaniem. Zapomniałem w poprzednim poście napisać, że cholernie podoba mi się muza lecąca na początku misji :spoko: . Oprócz tego pilot wytrzeźwiał, leci jak trzeba i czeka, aż wszyscy wysiądą. Gdy dowiozę swoich ludzi na miejsce, trigger (czy co tam jest) załącza się już bez problemów. Podoba mi się także walka z czołgiem za pomocą RPG-7 po zabiciu Jurinowa. Jednak bugi dalej są...
:arrow: Dźwięki. Dalej po polsku amerykanie gadają. Nic to, rozumiem, że czasami nie ma możliwości, jednak zabiły mnie kwestie mówione (nie radio) w cutscence, gdy odprowadzimy załogę BlackHawka do punktu zbiornego. Echo takie, że mało mi uszu nie urwało.
:arrow: Dalej - żołnierze oddzieleni od grupy, cel zaliczony, jednak sołdaty dalej siedzą w Uralu, którym ich przywiozłem! Co więcej, ludzie, którzy od początku byli w moim zespole postanowili pójść z nowo poznanymi kolegami - zostałem sam w zespole :neutral:
:arrow: Jak zakończyć misję? Latałem po całym lotnisku (dosłownie) i skrypt odpowiedzialny za zakończenie misji nie aktywował się w ogóle (wstukałem ENDMISSION w końcu)

W sumie moja ocena to: 7+/10
Zapraszam innych do zagrania w misję - mimo bugów jest naprawdę nie najgorszym dziełem.
Obrazek
Obrazek

"Read about the history of the place that we live in and stop letting corporate news tell lies to your children." - Immortal Technique

Artek3333

Chorąży

Chorąży

PostWt 03 mar, 2009 20:41

Uznanie dla ciebie Mavercik, że chciało ci się jeszcze raz maglować tą misje. :3majsie:
Misja się nie zakończyła i się nie zakończy, dopóki piloci nie zostaną przekazani ekipie ratunkowej, a piloci muszą znajdować się w grupie ekipy ratunkowej, i być blisko siebie cały czas, a player (Po przekazaniu pilotów) musi udać się do bazy lub zlikwidować zbrodniarza. Podejrzewam że Ai jednostek z fiksowała jak podjechałeś uralem pod waypoint typu “przekaż pilotów ekipie ratunkowej” i w efekcie piloci przeszli pod grupę ekipy rat. I się im pomieszało a ty nie mogłeś dać już im polecenia “wysiadać” należało by wcześniej wysiąść z grupą uratowanych z Urala i podejść do dowódcy Ekipy ratunkowej a wszystko było by ok, (próbowałem kilka razy i działało) Ale skąd mogłeś o tym wiedzieć, sam musze spróbować wpakować uratowanych na auto, i podjechać do ekipy w celu zaobserwowania co się będzie działo. Ale czemu koledzy z Delty ci się oddzielili od grupy tego naprawdę nie wiem. :?:
Jeśli chodzi o echo to w ustawieniach dźwięku trzeba dać na inną pozycje nie wiem czemu. :co:
Dziękuje, że poświeciłeś swój czas na tą misje i jestem ci niezmiernie wdzięczny. :grin: Pozdrawiam. ;-)

Maverick

Generał

Generał

PostŚr 04 mar, 2009 16:37

Yac napisał(a):W punktacji tutaj stosowanej sam fakt braku zakończenia misji dyskwalifikuje ją od razu.

Doprawdy? No, to sorry. Nie wiedziałem. Oceniam całokształt misji, a brak zakończenia jest po prostu jednym z bugów.

Yac napisał(a):Proszę o uzasadnienie punk po punkcie Twojej oceny misji.

Dobra. Po kolei więc.

PLUSY:
:arrow: Dość obszerny i szczegółowo wyjaśniający fabułę (misji, nie kampanii) briefing - dużo tekstu mimo braku dodatkowych sekcji. Poza tym podoba mi się pomysł ze zdjęciem satelitarnym.
:arrow: Sama konstrukcja misji w gruncie rzeczy poprawna (mimo bugów), misja jest grywalna od początku do (prawie) końca
:arrow: Dobry dobór zastosowanych addonów.
:arrow: Sam gameplay. Po prostu grało mi się przyjemnie, teren działań był obszerny, misja długa, jej konstrukcja dobrze dobrana i przemyślana. Głównie stąd taka wysoka ocena.
:arrow: Muzyka w intrze.

MINUSY:
:arrow: Overview. Krótki tekst i brzydki obrazek. Można byłoby lepiej.
:arrow: BUGI! Te opisałem wcześniej, więc nie będę do nich wracał.
:arrow: Eee... Amerykanie z Sił Delty mówiący po polsku? Poza tym straszne echo przy kwestiach mówionych (całych dwóch swoją drogą).
:arrow: No i brak zakończenia. Autor wydał Wigry3 jako misję samodzielną, więc tak bardzo to nie razi. Jednak jeśli misja znajdzie się w kampanii, uniemożliwi to przejście do dalszej jej części.

To tyle. I dalej zostaję przy 7+/10. Bo grało mi się fajnie i przyjemnie. Gdyby misja była gorzej zaprojektowana, byłoby 6 albo 5.
Obrazek
Obrazek

"Read about the history of the place that we live in and stop letting corporate news tell lies to your children." - Immortal Technique

Artek3333

Chorąży

Chorąży

PostŚr 04 mar, 2009 21:15

Jeśli chodzi o zakończenie misji to wszystko już jasne. Próbowałem tak jak Maverck wpakować uratowanych pilotów do urala i podjechałem pod sam waypoint „przekaż pilotów ekipie” i co? Uratowani piloci przechodzą w grupę ekipy a nowy dowódca ekipy ratunkowej jest na tyle inteligentny, że nie dał im rozkazu (Wysiadać z tego Urala a wsiadać zemną do M113) :/ i z stąd problem,(Jak to rozwiązać nie wiem?) jak pisałem wcześniej kiedy misja się zakończy. Z tym echem w dialogu to jest ciekawa sprawa, jak jest w ustawieniach dźwięku włączona opcja EAX: to właśnie daje taki efekt niesamowitego echa, a jak jest wyłączona to jest normalnie. :co: Nazwa misji jest nazwą własną, a że operacja jest USA to nie znaczy że musi być to nazwa z pochodzenia anglojęzycznego, chodź fakt mogła by być np. Operacja BMX. :] Dzięki za uwagi. ;-)

Maverick

Generał

Generał

PostCz 05 mar, 2009 11:13

Co do tego problemu z ciężarówką, spróbuj może tego (dla jednej jednostki, w .sqs):
Kod: Zaznacz cały
_pojazd = vehicle Player
?unit In _pojazd : goto "p2"
#p3
unit assignAscargo ewakuacyjne_M113
[unit] orderGetIn true
exit

#p2
[unit] orderGetIn false
unit Action ["EJECT",_pojazd]
goto "p3"

Jeśli jednostka (unit) jest w pojeździe gracza, wysiądzie z niego, pobiegnie i wsiądzie do ewakuacyjnego M113.
Obrazek
Obrazek

Artek3333

Chorąży

Chorąży

PostPt 06 mar, 2009 13:50

Dzięki Maverick popróbuje z tym skryptem, ;-) na razie zastosowałem trik z przypisaniem uratowanych pilotów do M113. Jak dowódca by nie zabrał uratowanych, to po pewnym czasie, sami znajdą się w m113 jako pasażerowie. :]

EDIT

Niestety oba przypadki nie zdały egzaminu. :neutral: Wpadłem na pomysł, aby przy zbliżaniu się do ekipy, w samochodzie zabrakło paliwa, tak aby wcześniej wysiąść i podejść pieszo dlatego, że ważne jest aby w drugim intro odtworzyła się animacja dialogu playera. :smile: Można by się pobawić w getPos setPos grupy ale nie mam już zdrowia do tej misji. :neutral:
Poprzednia strona

Powrót do Armed Assault