Teraz jest So 18 kwi, 2026 05:41

Triger dla dowolnej jednostki, która spełnia warunek?

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

zygomir

Kapral

Kapral

PostSo 31 gru, 2005 11:20

U mnie problem był taki, że jednostkom status "fleeing" może się włączać i wyłączać (zależy od sytuacji), co może spowodować, że jednostki wyznaczone do zabjania uciekinierów zaczną strzelać do wszystkich :D (choćby status "fleeing" włączył im się tylko na parę sekund).

Możesz spróbować w ten sposób, że 'stworzysz' kilku tchórzy, a reszcie chołoty pogańskiej dasz allow fleeing=false (czy jak to tam było :lol: ) i coś pokombinuj z wyzwalaczami, lub skryptami.

Wish U luck :)

Oscypek

Major

Major

PostSo 31 gru, 2005 11:45

ło mój Boże... www.ofp.imro.pl - sio, sio istoty szatańskie...czytać tam spis komend.

Aby jednostka dzielnie i bohatersko ruszyła z kawałkiem chleba na półkę?,pułk? czy pułkownikową? pancerny wpiszesz jego grupie: group this allowFleeing 0

groupOne AllowFleeing 0:
- group one: nazwa grupy
- AllowFleeing: komenda
- 0: liczba z przedziału 0-1. 1 oznacza bohatera, 0 tchórza a 0,5 szaraczka...

Fleeing unit:
- Fleeing: warunek
- unit: jednostka

Jeśli jednostka się wycofuje zwraca true, więc wystarczy warunek: fleeing zajcev
Przy aktywacji: nkwd dofire zajcev

Ja za dobry ze skryptingu nie jestem, ale z tego co wiem w wyzwalaczu nie można sprawdzić każdej osoby pojedyńczo :/

A ja proszę o staranne pisanie postów, bo nam tu bałagan się robi - Yac
Sorry Yaciek :D
Ostatnio edytowano N 01 sty, 2006 18:13 przez Oscypek, łącznie edytowano 1 raz

J.B. Hunt

Szeregowy

Szeregowy

PostN 01 sty, 2006 15:02

OMFG - ja wiem i znam tą komende! ale chodzimi o efekt taki jak go opisał <b>zygomir</b> bo nkwd nie dawało szansy na nawrócenie. A mnie to tam nie obchodzi bo w ataku biorą udzia 62 żołnierze! zygomir czy mógłbyś mi opisać jak ten efekt osiągnąłeś? plz. bo brzmi tak jak to czego właśnie szukam. :spoko:
Boże chroń mnie przed przyjaciółmi.
Z wrogami sam sobie poradzę.

zygomir

Kapral

Kapral

PostN 01 sty, 2006 16:48

Prawdę mówiąc osiągnąłem ten przez totalną kombinację ("a co jeżeli tu wpiszę to" :lol: ). Może gdzieś mam tę misję na dysku to zerknę jak to napisałem (z pewną pomocą, no ale :D). Ale tak jak mówiłem - z tego wychodzi bajzel :D

zygomir

Kapral

Kapral

PostN 01 sty, 2006 16:54

No cóż, już tego na dysku nie mam (nie będę trzymał misji przez 2 lata :lol: ), ale pisałem to wtdey z qmplem na podstawie takiego fajnego podręcznika do edytora Ofp. Było tam wiele przykładów tworzenia misji.

Nazywało się toto "OFP Editor's Guide" (dopisek wersji tekstu i cośtam jeszcze)

Sorx, że nie jestem w stanie tego dokładnie opisać, ale zbyt dużo czasu minęło, a ja znowuż nie jestem jakimś doświadczonym mission-makerem :D

Pokombinuj, w końcu na pewno ci się uda.

------------------------------------------------------------------------------------------
Próba nie strzelba. :lol: :twisted:

zygomir

Kapral

Kapral

PostPn 02 sty, 2006 15:06

Ha, przypomniałem sobie :D :)
Co bardziej doświadczeni pewnie mnie wyśmieją, no ale...

Przyjmijmy, że robisz misję drugowojenną :) tworzysz:
1) 2 x oficerów NKWD i nazywasz ich nkwd1 i nkwd2
2) tworzysz dwie grupy żołnierzy, po pięciu szwejów w każdej (pamiętajmy, że to tylko przykład)
3) nazywamy każdego z nich - przykładowo I grupa - q1,q2,...q5, a II grupa w1,w2,...,w5 (mam nadzieję, że za bardzo nie zamotałem :D)
4) dla żołnierzy (każdego z osobna) tworzysz wyzwalacze (uruchamiane przez kogokolwiek i mające w zasięgu całe pole bitwy), i zrób tak -
ustaw wyzwalacz jako cykliczny (powtarzający) [mam ang. wersję ofp, więc nie wiem jak to się po polsku nazywa - w każdym razie chodzi o to żeby wyzwalacz powtarzał przypisaną mu czynność]

W polu warunek (condition) wpisz żeby wykrywało u danego żołnierza (np. q1) status "uciekający" (nie pamiętam jak to szło, ale na 100% ktoś inny na forum będzie wiedział)

W polu przy aktywacji (on activation) wpisujesz nkwd1 dofire q1

Efekt? Gdy żołnierz q1 stchórzy, oficer nkwd 1 (którego możemy umieścić np. w ciężkim karabinie maszynowym [np. Maxim - z modu Liberation] wymierzy mu seryjkę między oczy :D czyli to to o co Ci chodziło.

Czaisz teraz dlaczego tworzymy dwie grupy i dwóch oficerów - do każdej grupy przyporządkowujemy jednego "czyściciela" :twisted: (mniej roboty).
A wyzwalacz musi być ustawiony jako powtarzający się, ponieważ często dochodzi dochodzi do aktów zbiorowych ucieczek :D i gdyby coś takiego się stało to komp wybrałby do zabicia tego ostatniego (i tylko tego:!: ) któremu włączył się status "fleeing", a reszta bez przeszkód by zwiała, a tak nkwd będzie tępiło uciekinierów aż do śmierci (ich lub swojej :lol: )

Btw. Jak już nadmieniłem - może wyjść z tego bajzel, ale niekoniecznie. Kiedy robiłem to z kumplem, mieliśmy wersję 1.0 , a teraz na 1.91 i 1.96 powinno to lepiej działać :)

Mam nadzieję że to zadziała i ci pomoże (w cholerę pisania przy tym, więc życzę wytrwałości) May the force be with you :D[/b]

J.B. Hunt

Szeregowy

Szeregowy

PostPn 02 sty, 2006 16:04

Dzięki! Tylko jedno ale. Właśnie tak to u mnie wyglądało kiedy żołdaków było cuś koło 10-ciu. A teraz przy 62-uch to nie bardzo chce mi się pisać. Czy ktoś zna sposób na przesłanie adresu\nazwy jednostki która uruchamia wyzwalacz do warunku wyzwalacza? Dla znających C++ podpowiem że chodzi o polimorfizm jak dla nieznanego typu klasy uruchamiającej funkcje, którą zawierają ona i wszystkie inne klasy tylko jeszcze nie wiadomo która to będzie ( this->funkcja_wspólna(); ).
Chodzi mi o to <b>this</b> (bo w języku OFP to oznacza TEN wyzwalacz a ja chcę T¡ jednostkę uruchamiającą).

reyhard

Pułkownik

Pułkownik

PostPn 02 sty, 2006 16:17

O ile mi wiadomo nie da się czegoś takie zrobić za pomocą wyzwalacza i jedynie skryptem (np. tym Oscypka) można zrobić coś takiego zbytnio się nie mecząc.
Po prostu przyjmij do wiadomości, że nadciąga rewolucja proletariacka, lada dzień Chavez z Castro i Bin Ladenem nadjadą na białym traktorze i uwolnią ciemiężony lud polski spod władzy międzynarodowego kapitału.

Jerry

Pułkownik

Pułkownik

PostPn 02 sty, 2006 16:19

zygomir - jeszcze raz zobaczę tyle postów pod rząd, a po prostu zamknę...
Obrazek

J.B. Hunt

Szeregowy

Szeregowy

PostWt 03 sty, 2006 20:22

niestety nie działa ten skrypcik :( jeszcze ktoś??
.
.
.
.

plz!!
Poprzednia strona

Powrót do Operation Flashpoint