Teraz jest N 19 kwi, 2026 10:23

Operation Black Mamba RELEASE. Pytania i odpowiedzi.

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint

Jak Ci sie podoba misja ?

Ankieta wygasła Wt 06 cze, 2006 01:21

pierwszorzedna - brak slów
6
26%
super
6
26%
dobra
2
9%
moze byc
4
17%
nie podobala mi sie
5
22%

Liczba głosów : 23

• Autor
  • Wiadomość

Goose

Pułkownik

Pułkownik

PostŚr 20 lip, 2005 21:06

tak powiem na OT mam wyzej niz 2.2 ghz ale ze to Celeron D jest gdzies okolo 2.5 ghz......dzisiaj sie pobawie i napisze jezeli bedzie "pozytywny efekt" :)

Chaos

Kapral

Kapral

PostCz 21 lip, 2005 16:03

Ciesze sie na test. Naturalnie nie bede juz wiecej pracowal nad misja - drobny blad zawsze sie gdzies znajdzie, ale na pewno nie duzy - bo po 14 miesiacach jakos dosc mam tej misji.

Poza tym jak juz pisalem w komentarzach - prosilbym aby nie hostowac misji bezposrednio tutaj, tylko przelinkowac na strone ofpmdb - czyli aktualnego hosta. Mam nadzieje, ze nie stanowi to wiekszych problemów. Pewne jest takze, ze strona nie zostanie wylaczona, a jesli to od razu zareaguje i stworze backup gdzie indziej.

Chaos

Kapral

Kapral

PostSo 30 lip, 2005 16:11

Dla missionmakerów !

Obrazek

Na strone Red Hammer Studios mozecie znalezc wersje release mojego skyptu "ChBCS" lub "ChaosStudios BatComSys", który zostal uzyty w "Mambie".

@Yaciek
Daj prosze znac jesli beda jakies problemy z testem.

MaRcin

Major

Major

PostCz 11 sie, 2005 15:31

Chyba się nie doczekasz testu od testerów :) Misja jest za dobra, żeby o niej nic nie napisać, więc postanowiłem wstukać kilka zdań...

Ostatnio powstaje coraz więcej addonów. Dochodzi nawet do sytuacji, gdy niektóre mody rezygnują z tworzenia kampanii na rzecz szybszego wydania swoich produktów. Diametralnie inaczej przedstawia się sytuacja wśród missionmakerów. Z „zabaw” w edytorze rezygnuje coraz więcej osób. Wydaje się, że nawet konkurs BIS (Mission Editing Competition), w którym do wygrania był między innymi VBS nie odmienił sytuacji.

Ogólnej tendencji nie zmieni również dzieło Chaos Studios. Doświadczeni missionmakerzy pokiwają tylko głową, wymawiając się brakiem czasu, by móc konkurować. Młodzi prędzej popadną w depresję, niż w krótkim czasie osiągną taki poziom. Nie ma co ukrywać – mamy do czynienia z pracą wybitną. Przewyższającą jakością i sposobem wykonania oficjalne misje.

Operation Black Mamaba rozgrywa się na wyspie Tonal, stworzonej przez Ballistic Addons Studio, którzy także umieścili akcję swojej kampanii w tym fikcyjnym kraju. Czy jednak misja Chaosa jest tak dobra, jak produkt profesjonalistów z BAS? O nie. Jest zdecydowanie lepsza!

O sytuacji w Tonalu informuje nas dynamiczne intro. Obserwujemy zamieszki, tłumy na ulicach, płonące samochody, z którymi silnie kontrastują spokój rządu i wojska. W tle miły, damski głos rzeczowo informuje nas o rozwoju sytuacji. Kamera prowadzona poprawnie, odpowiednio buduje atmosferę. Jak się okazuje wojsko nie doceniło rebeliantów. Chaos ogarnia kraj. Zaczyna się pospieszna ewakuacja całego gabinetu i najbliższego otoczenia. Rebelia przybiera na sile. Nie wszystkim jest to jednak na rękę. Zwłaszcza potężnym amerykańskim koncernom mającym lukratywne kontrakty na wydobycie surowców naturalnych. W całą sprawę angażuje się USA wysyłając siły specjalne.

I tutaj zaczyna się nasze zadanie. Razem z grupą Rangersów (naszych podkomendnych) mamy za zadanie zdobyć dokumenty oraz odbić ministra Okabę. Cel jest jasny i precyzyjny. Zadanie przygotowane profesjonalnie. Plan opracowany w najdrobniejszych szczegółach. Ewakuacja, wsparcie z powietrza, znaki rozpoznawcze –wszystko ujęte w odprawie. Autor nie pominął żadnego aspektu.

Po wyborze odpowiedniego wyposażenia (a mamy naprawdę potężny arsenał do dyspozycji) przystępujemy do akcji. Wita nas chłodny i mglisty poranek. Zaszyci głęboko w trawie przeprowadzamy rekonesans, wprowadzamy ewentualne poprawki w planie. Przystępujemy do akcji...

Chaos naszpikował misję potężną ilością skryptów, przez co AI zachowuje się odpowiednio do podjętych przez gracza działań. Prosty przykład – większość rebeliantów zajmujących obóz jest pogrążona we śnie. Możemy podejść po cichu i wykorzystać element zaskoczenia albo też przeprowadzić zmasowany atak z pianą na ustach i okrzykami zwycięstwa. Wtedy na pewno cały obóz wyjdzie nam na spotkanie. Dzięki odpowiedniemu rozmieszczeniu skryptów prędzej czy później gracz trafi na grupę AI, przez co akcja jeszcze bardziej nabierze rumieńców. Trzeba będzie działać szybciej i efektywniej.

Nic nie dostarczy tylu wrażeń, gdy z małą grupką swoich ludzi zostaniesz zmuszony bronić się na piaszczystym skrawku plaży. Nie ma gdzie uciekać, nie ma gdzie się schować. Wrogów ciągle przybywa, a amunicji coraz mniej. Dopiero wtedy naprawdę docenia się śmigłowiec ratunkowy. Smaczku całej zabawie dodają autorskie skrypty. W tym Chaos Realistic Dammage System odpowiadający za zachowanie żołnierza, którym kieruje gracz (m.in. wyższe tętno gdy zostanie postrzelony)

Błędy? Jakie błędy? Dość często pojawia się argument dotyczący wysokich wymagań sprzętowych. Racja. Taka ilość, tak rozbudowanych skryptów może powodować obciążenie komputera. Jednak należy pamiętać, że najbardziej pamięciożerna jest wyspa Tonal. Ogromna ilość detali powoduje, że pograć w komfortowych warunkach mogą posiadacze trochę lepszego sprzętu. Ale to wszystko oraz sugestie jak usprawnić grę znajdują się w FAQ dołączonym do misji.

Autor przygotował aż 4 wersje językowe. Do angielskiej oraz niemieckiej nagrano nawet odpowiednie kwestie. Szkoda, że w Polsce nie znaleźli się ochotnicy by użyczyć swoich głosów. Wersja francuska i polska zawierają tylko teksty pisane. Zdarzają się literówki, czy niefortunne sformułowania typu „od natychmiast”, które nie przeszkadzają w grze, jednak psują ogólne wrażenie. Szkoda, że autor nie poświęcił kilku chwil więcej na dopracowanie tej części.

Przemyślana struktura i schemat możliwych zachowań powodują, że jest to jedna z najlepszych misji, jakie kiedykolwiek stworzyli fani. Nie dziwi więc prawie 3000 pobrań. Szkoda tylko, że autor nie zdążył zgłosić jej do konkursu organizowanego przez BIS. Sądzę, że wtedy pierwsza dziesiątka zwycięzców wyglądałaby inaczej.

MaRcin
Good Times Gone

W4tchdog

Porucznik

Porucznik

PostCz 11 sie, 2005 15:52

WoW ...redaktorze MaRcin .
Najlepsze jest to...że czytając wszelkie opisy tej misji ...tej operacji , partyzantka , rebelia w państwie ,kobiecy głos spikera , amerykanskie koncerny ...to jest to misja "specjalnie" stworzona dla mnie ...
niestety :
Djuron 100*8.5 Mh
DżiFors 200 32Mb
Ram 256Mb ...(napewno nie Tb)
I to by było na tyle :???:
Obrazek

Monty

Porucznik

Porucznik

PostCz 11 sie, 2005 17:19

Bardzo dobry i ciekawy test MaRcin :spoko: Jeżeli wyrażasz zgodę, zamieszczę go na stronie z przypisem, że test jest Twój. Z tym, że napisz jeszcze ocenę, jaką dajesz tej misji :)
Obrazek
Obrazek

MaRcin

Major

Major

PostCz 11 sie, 2005 17:40

dzięki :)
wszystko w swoim czasie Monty. Osobiście się tym zajmę.
Good Times Gone

MaRcin

Major

Major

PostPt 12 sie, 2005 10:31

Nie wiem, czy Chaos oczekiwał takiego testu, ale recenzję już dodałem na stronę.

Zastanawia mnie tylko czemu nie ma FAQ w polskiej wersji. IMHO skoro jest tutaj na forum, to wypadałoby żeby znalazła się również w plikach z misją.

Czy autor planuje poprawić polską wersję (literówki)? I ile razy ściągnięto już misję?
Good Times Gone

Chaos

Kapral

Kapral

PostSo 13 sie, 2005 22:39

Dziekuje MaRcin-owi za ten wspanialy i bardzo pochlebiajacy test. Takze Yaciek-owi - pomimo iz nie zdazyl. Cenie sobie bardzo Wasze opinie.

Plik F.a.Q. zostal zupdatowany juz jakis czas temu; prawdopodobnie zassaliscie jeszcze przed tym. Naturalnie postaram sie poprawic wersje polska. Pracowalem wtedy pod duzym napieciem i w szalenczym tempie aby zdazyc z wydaniem na czas. Poza tym nie mieszkam w Polsce od 17 lat i jednak z czasem nabiera sie nawyków w budowaniu zdan, które nie sa typowo polskie. Dlatego tak "na dziko" nie moglo wyjsc to wszystko w stu procentach. Nie wiem jednak kiedy bede mial czas na korekte tekstów. Pracuje nad innymi misjami, które sa takze dosc pracochlonne.

Wyslalem kiedys stara wersje misji na konkurs BIS i nawet zaszla dosc daleko, ale (z ciezkim sercem jak sie dowiedzialem) w koncowej eliminacji testerzy byli zmuszeni ja usunac poniewaz bylo jeszcze zbyt wiele bledów.

Co do gameplayu chcialbym podkreslic iz AI reaguje bardzo agresywnie jezeli uzywa sie broni bez tlumika. Jezeli jednak walczysz z tlumikiem jest to bardzo nie przydatne podczas otwartej walki (na przyklad po wszczeciu alarmu) poniewaz strzela sie mniej celnie, pociski sa wolniejsze i maja mniejsza sile przebicia. Za to odpowiada skrypt tlumika. Takze skrypt komunikacji radiowej jest waznym elementem w misji. Jezeli utracicie radionadajnik lub wasz radiowiec zginie nie mozecie wezwac wsparcia lotniczego i odbiór przez smiglowce na koncu misji jest niemozliwy.

@ Yaciek
Chetnie bym sie dowiedzial jak nazywaja sie te inne misje, które sobie tak cenisz. Imie "wroga" trzeba znac :razz:

Wersja Lite nie wchodzi raczej w rachube. Jak juz wielokrotnie napisalem na wielu forach to w co najmniej 75% sama wyspa pochlania resource systemów. Podczas prac nad misja staralem sie caly czas zwracac uwage na odciazenie systemu. Na starcie samej misji (po intrze) jeden skrypt dopasowuje nawet widocznosc i detale terenu do mozliwosci systemowych. Krótko mówiac: ta sama misja na innej wyspie chodzila by jak rakieta, ale stracila by równierz 90% z atmosfery. Dlatego nie bede ryzykowal wydawajac wersje "Lite". Poza tym do wielu graczy nie dociera fakt iz plynne granie misji na wyspie TONAL na pelnych detalach wchodzi w rachube dopiero od 3.3GHz oraz najnowszych kart graficznych z 256MB DDR RAM oraz dosc spora iloscia RAMu w samym systemie. Dla wszystkich innych (takze dla mnie) pozostaje redukcja detali odpowiednio do moich sugestii w pliku F.a.Q.

@ Monty/MaRcin
Chcialbym zasugerowac aby ten topic (oraz inne jak na Forum BIS czy OFPMDB), linki do 2-óch trajlerów (kazdy w 2-óch wersjach jakosciowych) oraz inne "bajery" dolaczyc do testu w formie linków.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich :spoko:

Grey

Chorąży

Chorąży

PostN 14 sie, 2005 14:22

Kiedy czytam ile jest rzeczy w tej misji rosnie mi apetyt aby do nie wrocic. Poki co nie moge, ale w pazdzierniku wracam do Polski, kupuje lepszego proca, plyte i wiecej pamieci i odpalam Black Mambe. Wielkie dzieki Chaos za ogrom wlozonej pracy. W imieniu calej sceny OFP :)
Obrazek CFOG / ACOG team | Platoon.pl | ShackTac | 6th sense | eks Team Tactical | eks RAAB

Chaos

Kapral

Kapral

PostSo 20 sie, 2005 18:56

@ Grey
I ja pieknie dziekuje

@ Yaciek
Ranking testerów MEC czy publicznosci ? Wielkie Lowy tez mi cos mówia....

Wojtek

Major

Major

PostPn 19 wrz, 2005 23:52

zapowiada się super ale...na grafie medium na PIV 2.5ghz 1024ram radeon 9700 pro rżnie tak,że się nie da grac:( doslownie...mam y2k3 ..bez FX kegetysa tez przycina..co robic?

Jon

Generał

Generał

PostWt 20 wrz, 2005 11:00

To wyłącz Y2k3 geniuszu... omg...
http://www.pajacyk.pl

“Politics is supposed to be the second oldest profession. I have come to realize that it bears a very close resemblance to the first.”
~ Ronald Reagan

Wojtek

Major

Major

PostŚr 21 wrz, 2005 19:45

lol no ale chyba po coś jest Y2k3 geniuszu nie? ,żeby lepiej się grało...bez tych animacji itd nie potrafię już grać:D tak jak np bylo z Bf1942.....bez modu FH juz sie grac nie da:D

DeviAnCE

Major

Major

PostŚr 21 wrz, 2005 20:02

Dopiero trzeba być geniuszem, żeby napisać dwa takie same posty pod rząd :lol:

Jak nie chcesz wyłączyć Y2k3, przez które ta misja staje się 'widowiskowym' pokazem slajdów to nawet nie narzekaj, że ci źle chodzi :?
We do not know death... only change. We cannot kill each other without killing ourselves.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Operation Flashpoint