Po przemyśleniu kilku spraw spróbuje napisać także tutaj, coś od siebie. Być może odbiegne troszeczke od tematu, za co przepraszam, może inaczej na to wszystko patrzę, zabardzo zwracam uwagę na samego siebie, niż na zdania innych. Zobaczymy...
Od jakiegoś miesiąca zaczynam odczuwać wyraźne znudzenie grą OFP. Sam zacząłem się zastanawiać dlaczego? Przecież kiedyś ta gra była dla mnie jedną z najlepszych, zawsze znajdowała się na dysku (teraz też się znajduje

), nie było dnia, żebym nie odpalił jakiejś misji, kampanii, czy samego edytora. Do czego zmierzam... Misję tworzę już od dobrych 3 lat, pierwszą z nich była tworzona razem z Alderousem (wtedy jescze nie potrafiłem robić cutscenek, czym zajął się sam Aldi) "First Attack - base", heh ciekawe kto jeszcze to pamieta

. Później było jeszcze kilka misji których tytułów nie ma sensu podawać, a następnie zastój. Próba stworzenia kampanii, wielokrotna próba, któa zawsze kończyła się tak samo. Minął bodaj rok czy dwa wypuscilem kolejne dwie misje. Mimo tego, że minęło sporo czasu nadal chciało mi się robić misję, siedzieć w tym cholernym edytorku i tworzyć coś nowego. Sprawiało mi to radość, zabawę, nic nie potrafiło mnie od tego odciągnąć. Znów minęło sporo czasu, przechodze powoli do teraźniejszości czyli do misji "W piekle", którą tworzyłem na rzecz modu WPS. Jednak stawiam sobie pytanie dlaczego tak mało? Dlaczego tak mało misji udało mi się stworzyć? Gdzie jest ten zapał, który miałem jeszcze rok temu? Nie ma tego... Coś musiało się stać? Przecież pojawiają się nowe, świetne addony, dodatki, mody - są materiały, ale gdzie jest ten pieprzony zapał żeby coś stworzyć.
Kiedyś jak tworzyłem misje robiłem to dla całego społeczeństwa OFP, tak aby zachwycano się moją misją, abym zaistniał w polskim światku OFP jako dobry missionmaker. Tylko gdzie podział się ten dobry missionmaker? Chyba cofa się w rozwoju? Słynne zdanie bodaj Alderousa "
Jeśli coś robisz, to rób to dla siebie, dla własnej sadysfakcji" starałem się w prowadzić w moje myśli. Próbowałem tworzyć coś tylko dla siebie, aby być sam z tego zadowolonym? Tylko nigdy, do końca nie potrafie być zadowolnym ze swojej własnej pracy... Co z tego, że taką misje wydam na naszym forum. Jeśli będzie kiepska, dostanie powiedzmy 10 postów na forum, zainteresuje się nią być może kilkanaście osób z polskiego community i to jest wszystko? Misja może również być świetna - przykład? "Odbijanie jeńca" Monty'ego - jedna z najlepszych w jakie grałem na modzie WPS. Ale pytanie - jak długo autor musiał czekać na jakiekolwiek komentarze na temat misji, jak długo musiał czekać na test misji na stronie? Ktoś tworzy coś dla Was, a zainteresowanie jest marne.
Chcę czegoś więcej? Jeden próg - wyjść w świat z taką misją, ale czy jest ona wystarczająco dobra aby wydać ją np. na forum BISu? W chwili obecnej nie mam szans dorównywać chociażby misjom Chaosa czy innych, niekoniecznie polskich missionmakerów. Do tego dochodzi również perfekcyjna znajomość języków, dobra misja musi być wydana po angielsku, błędy w tłumaczeniu - błędy w misji.
Offtime robił mod WPS o Polakach, dla Polaków. Wszyscy wiemy jak to się skończyło? Teraz jest GROM, wszyscy się nim zachwycają, ja również, ale dotychczas powstała tylko jedna misja od polskiego użytkownika tego addonu (mowa tutaj o Rey'u - misja przerobiona na jednostki GROMu). Patrzę teraz w przyszłość, sam mam jeden pomysł na świetną misję na GROMie, czekam tylko na nową wersję z Zodiakiem, który niezwykle do misji mi się przyda. Pytanie tylko jak ta misja zostanie odebrana przez polskie społeczeństwo? Misja reprezentująca tak świetny addon jakim jest GROM musi również trzymać niezwykle wysoki poziom. Albo sprostam i uda mi się, albo zostane zjechany, że misja jest kiepska. Czy uda mi się rozpocząć prace nad tą misją? Czy wogóle ją ukończe? Czy wydam? Wiele pytań...jeszcze więcej odpowiedzi.
Wydaje się, że tworzenie misji jest o wiele prostrze od tworzenia addonów. Powoli zaczynam rozumieć addonmakerów, ich wszystkie posty w tym temacie. Siedze w missionmakerstwie dosyć długo i zaczynam dostrzegać coraz mniej różnic w reakcjach community na wydaną misję/addon.
Nie wiem czy udało mi się w jakiś sposób przekazać to, co myśle na ten temat. Jesli rozwinie się tutaj jakaś dyskusja postaram się uzupełnić mój post, ewentualnie wyjasnić niezrozumiałe myśli.