Teraz jest Cz 16 kwi, 2026 21:24

Co zrobić żeby moje addony miały cienie?

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

GikroV

Cywil

Cywil

Co zrobić żeby moje addony miały cienie?

PostŚr 17 lis, 2004 19:10

Przerobiłem sobie orginalnego Uaza (dorobiłem orurowania, zwiększyłem
szczegółowość itp) ale w grze nie ma cienia! Dlaczego? jak to naprawić? :?

offtime

Pułkownik

Pułkownik

PostŚr 17 lis, 2004 19:28

a oto link z odpowiedzia.
jesli nie znasz angielskiego poczekaj do jutra, w nocy postaram sie przetlumaczyc ten tutorial.

Grabarz^^

Chorąży

Chorąży

PostCz 18 lis, 2004 00:59

Przyspieszę owo tłumaczenie: OFP nie narysuje cienia modelu, którego ilość face'ów przekracza 300. Nie wiadomo dlaczego, ale tak jest. żeby to obejść, utwórz sobie LOD-a o numerze powiedzmy 9000.000 (który w grze i tak nigdy nie będzie widoczny) i tam tak zredukuj model, żeby miał swoje ogólne zarysy i ilość face'ów w granicach 300 (w pozostałych LOD-ach, oprócz tego najdalszego musisz w "Named properties" wprowadzić komendę "lodnoshadow" i nadać jej wartość "1"). Wtedy w grze ujrzysz piękny cień modelu :)

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostCz 18 lis, 2004 08:34

Hmm...ja poprostu wpisuję lodnoshadow w kolejnych LOD do chwili aż dojdę do tego, który ma odpowiednią ilość punktów tj. nie tworzę jakiegoś osobnego LOD do generowania cienia. Co do ograniczeń to wynika ono z tego, że obliczenie jaki ma być cień na podstawie skomplikowanej bryły pochłaniało by za dużo mocy obliczeniowej i najprawdopodobniej BIS wprowadził pewne "sztuczne" ograniczenie w enginie.

Powrót do Operation Flashpoint