Teraz jest N 01 mar, 2026 05:11

CreateUnit i multiplayer

Archiwum działów sekcji Operation Flashpoint
  • Autor
  • Wiadomość

kaczka

Szeregowy

Szeregowy

CreateUnit i multiplayer

PostSo 05 lut, 2005 22:12

Napisałem prosty skrypt którego działanie zaczyna się od stworzenia w określonym miejscu na mapie żołnierza, należącego do grupy dowodzonej przez AI. Wywołuję go więc z init.sqs, bo chyba powinien być uruchomiony na serwerze. Podczas testu w edytorze wszystko działa jak powinno, ale po włożeniu misji na serwer dedykowany, zamiast jednego żołnierza pojawia się dwóch. Tak wygląda część skryptu odpowiedzialna za stworzenie żołnierza:

Kod: Zaznacz cały
"SoldierWSaboteurDay" createUnit [getMarkerPos "spawn1", spawners1, "spawned1 = this"]

... i powoduje pojawienie się dwóch takich samych żolnierzy, w tym samym momencie. żeby sprawdzić gdzie zrobiłem błąd, uruchomiłem skrypt zawierający tylko powyższą linijkę, i to wystarczy żeby pojawiło się dwóch żołnierzy zamiast jednego. Co zrobić, żeby to działało właściwie na serwerze dedykowanym? (problem chyba też dotyczy CreateVehicle)

alderous

Pułkownik

Pułkownik

PostSo 05 lut, 2005 22:24

CreateVehicle i CreatUnit zadziała na każdym komputerze, bo ten skrypt czyli init.sqs będzie wywołany na każdym kompie, a efekt tych komend jest globalny tj. widoczny na każdym kompie, czyli powstanie ci tyle jednostek ilu będzie graczy (testowały dwie osoby?). Najlepiej jest zrobić to w osobnym skrypcie o nazwie np. spawnSoldier.sqs którego pierwszą linijką będzie
Kod: Zaznacz cały
?!(local Serwer): exit
. Aby to zadziałało musisz umieścić gdzieś na mapie element logiczny i nazwać go Serwer - elementy logiczne są lokalne tylko serwerze, więc skrypt uruchomi się tylko raz.

Powrót do Operation Flashpoint